Selaa World Watch -listan maita

44. sijalla World Watch -listalla

Sri Lanka

WWL 2018: Sijalla 44, pisteitä 57/100
WWL 2017: Sijalla 45

 

Asukasluku: 20,9 milj. (1,9 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Buddhalaisuus
Vainoamisen syy: Uskonnollinen nationalismi

Vainoavat tahot

Sri Lankassa kristittyjä vainoavat eniten radikaalit buddhalaiset, joita paikalliset viranomaiset toisinaan tukevat. Kun Sri Lankaan valittiin vuonna 2015 uusi hallitus, Bodu Bala Sena -ryhmän toiminta väheni. Muut ryhmät, kuten Sinha Le, puolestaan aktivoituivat ja kasvattivat vaikutusvaltaansa.

Edellämainitut ryhmittymät ovat julistaneet Sri Lankan buddhalaiseksi valtioksi, ja tätä viestiä on levitetty muun muassa tarrakampanjan avulla. Kun Bodu Bala Senasta tuli poliittinen puolue, se ei aluksi juurikaan menestynyt, mutta viime aikoina puolueen vaikutusvalta on kasvanut. Puolueen masinoimat hyökkäykset ovat kohdistuneet enimmäkseen Sri Lankan muslimivähemmistöön, mutta viime aikoina kohteeksi ovat joutuneet yhä useammin myös kristityt.

Maaseudulla kristityksi kääntyneiden perheet ovat yhdessä paikallisten virkamiesten kanssa kääntyneet heitä vastaan, ja kristittyjä on kehotettu poistumaan kylistään.

Vainon ilmeneminen

Sri Lankassa eniten kärsivät ne, jotka kääntyvät buddhalaisuudesta tai hindulaisuudesta kristinuskoon. Suku ja paikallisyhteisöt ahdistelevat ja syrjivät kääntyneitä. Heitä painostetaan luopumaan uskostaan, sillä kristityksi kääntymistä pidetään petoksena: kaikkien etnisten sinhaleesien – Sri Lankan suurimman kansanryhmän – jäsenten odotetaan olevan buddhalaisia.

Tamilivähemmistön keskuudessa puolestaan kaikkien oletetaan olevan hinduja. Kristittyä vähemmistöä saatetaan suvaita, mutta kristityksi kääntymistä ei.

Myöskään kirkkojen rakentamista ei katsota maassa hyvällä, ja jos jonnekin rakennetaan kirkko, naapurit vaativat usein sen sulkemista, toisinaan buddhalaismunkkien ja paikallisviranomaisten tuella. Tämä johtaa erityisesti maaseudulla kerta toisensa jälkeen siihen, että ihmisjoukot osoittavat mieltään ja hyökkäävät kirkkoihin.

Selaa World Watch -listan maita

Lastenraamattuja jakamassa

Open Doorsin

Hyväntekijän lahjat

Osta joululahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata!

Käy kauppaan!

You have Successfully Subscribed!