Selaa World Watch -listan maita

30. sijalla World Watch -listalla

Sri Lanka

WWL 2020: Sijalla 30, pisteitä 65/100
WWL 2019: Sija 46
WWL 2018: Sija 44
WWL 2017: Sija 45

 

Alue: Aasia

Vainon pääsyyt: uskonnollinen nationalismi, islamilainen sorto, kristittyjen yhteisöjen erimielisyydet

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 21 miljoonaa

Kristittyjen määrä: 2 miljoonaa 

Pääuskonto: buddhalaisuus

Hallitusmuoto: tasavalta

Johtaja: presidentti Gotabaya Rajapaksa

Miksi Sri Lankassa vainotaan kristittyjä?

Vaikka Sri Lanka periaatteessa on maallinen valtio, perustuslaki antaa buddhalaisuudelle etuoikeutetun aseman. Ajatus buddhalaisesta ylivallasta on yleinen koko maassa. Temppeli, yhteisö ja maanviljely muodostavat singalilaisen elämän kolmion.

Nationalistiset buddhalaiset ryhmittymät eivät niinkään ole kiinnostuneista buddhalaisuuden filosofisesta puolesta, joka lännessä on suosittua, vaan sen sijaan pyrkivät puolustamaan singalilaista elämäntyyliä.

Vanhoihin kirkkoihin kuuluvilla kristityillä on enemmän uskonnonvapautta. Sen sijaan buddhalaisesta taustasta tulevia uskovia kohdellaan toisen luokan kansalaisina. Pääsiäisenä 2019 pieni radikaali islamistiryhmä teki useita iskuja kirkkoihin. Iskuissa kuoli yli 250 ihmistä ja haavoittui yli 500. Iskut olivat täysi yllätys.

Miksi Sri Lankan listaussijoitus on muuttunut?

Muutos on tapahtunut pääosin väkivaltapisteissä tapahtuneen kuuden pisteen nousun vuoksi, mikä taas johtui pääsiäisen hyökkäyksistä. Myös painostus kristityksi kääntyneitä kohtaan on kasvanut.

Millaista Sri Lankassa on elää kristittynä?

Kristityt, jotka tulevat buddhalaisesta, islamilaisesta tai hindulaisesta taustasta, joutuvat kokemaan häirintää ja syrjintää. Heitä painostetaan luopumaan uudesta uskostaan. Kääntymystä pidetään kansallisuuden hylkäämisenä.

Useimmat valtion koulut eivät opeta kristinuskoa oppiaineena. Tästä huolimatta kristittyjen oppilaiden on opiskeltava buddhalaisuutta tai hindulaisuutta.

Tositarina

Jumala mukana surussamme – todistamassa Sri Lankan pääsiäisiskuja

Pääsiäissunnuntaina, 21.4.2019, kolme pommia räjähti kolmessa eri kirkossa eri puolilla Sri Lankaa – Pyhän Antoniuksen kirkossa Kochikadessa Colombossa, Pyhän Sebastianin kirkossa Negembossa sekä Zion-kirkossa Batticaloassa. Myös kolmeen hotelliin iskettiin. Iskujen tekijäksi julistautuivat Isis-järjestöön kytkeytyneet terroristit.

12-vuotias Malkiya sai surmansa yhdessä näistä iskuista. Hänen isänsä pastori Kumaran kertoi: ”Viime vuonna poikani Malkiya kirjoitti aineen apostoli Paavalista. Hän kirjoitti, että halusi antaa itsensä Jumalalle, valmiina marttyyrikuolemaan. Ja niin sitten kävi.”

Miten Open Doors auttaa Sri Lankan kristittyjä?

Open Doors auttaa Sri Lankan kristittyjä seuraavin tavoin:

  • Pastorilta voi mennä asunto ja seurakunnalta kokouspaikka. Uusia koteja ja kirkkoja rakennetaan, jotta työ voi jatkua.
  • Vaino Sri Lankalla on usein väkivaltaista. Väkivallan uhrit voivat tarvita lääkeapua. “Lujana myrskyssä” -seminaareissa vainotuille kristityille annetaan tietoa, miten kohdata vaikeita tilanteita. Uskovia tuetaan olemalla läsnä rukoillen ja rohkaisten.
  • Vainon kohteeksi joutuneita voidaan auttaa taloudellisesti pienprojektien kautta.
  • Uusille uskoville toimitetaan Raamattuja ja annetaan opetuslapseuskoulutusta, raamattukouluihin hankitaan kristillistä kirjallisuutta.
  • Buddhalaisiin kouluihin voidaan palkata vapaaehtoisia kristinuskon opettajia.
closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Sri Lankassa kristittyjä vainoavat eniten radikaalit buddhalaiset, joita paikalliset viranomaiset toisinaan tukevat. Kun Sri Lankaan valittiin vuonna 2015 uusi hallitus, Bodu Bala Sena -ryhmän toiminta väheni. Muut ryhmät, kuten Sinha Le, puolestaan aktivoituivat ja kasvattivat vaikutusvaltaansa.

Edellämainitut ryhmittymät ovat julistaneet Sri Lankan buddhalaiseksi valtioksi, ja tätä viestiä on levitetty muun muassa tarrakampanjan avulla. Kun Bodu Bala Senasta tuli poliittinen puolue, se ei aluksi juurikaan menestynyt, mutta viime aikoina puolueen vaikutusvalta on kasvanut. Puolueen masinoimat hyökkäykset ovat kohdistuneet enimmäkseen Sri Lankan muslimivähemmistöön, mutta viime aikoina kohteeksi ovat joutuneet yhä useammin myös kristityt.

Maaseudulla kristityksi kääntyneiden perheet ovat yhdessä paikallisten virkamiesten kanssa kääntyneet heitä vastaan, ja kristittyjä on kehotettu poistumaan kylistään.

Vainojen ilmeneminen

Sri Lankassa eniten kärsivät ne, jotka kääntyvät buddhalaisuudesta tai hindulaisuudesta kristinuskoon. Suku ja paikallisyhteisöt ahdistelevat ja syrjivät kääntyneitä. Heitä painostetaan luopumaan uskostaan, sillä kristityksi kääntymistä pidetään petoksena: kaikkien etnisten sinhaleesien – Sri Lankan suurimman kansanryhmän – jäsenten odotetaan olevan buddhalaisia.

Tamilivähemmistön keskuudessa puolestaan kaikkien oletetaan olevan hinduja. Kristittyä vähemmistöä saatetaan suvaita, mutta kristityksi kääntymistä ei.

Myöskään kirkkojen rakentamista ei katsota maassa hyvällä, ja jos jonnekin rakennetaan kirkko, naapurit vaativat usein sen sulkemista, toisinaan buddhalaismunkkien ja paikallisviranomaisten tuella. Tämä johtaa erityisesti maaseudulla kerta toisensa jälkeen siihen, että ihmisjoukot osoittavat mieltään ja hyökkäävät kirkkoihin.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita