Uutiset
29.04.2019

Viisi nuorta, joista sinun tuellasi voi tulla maanalaisen kirkon johtajia

Open Doorsin kenttätyöntekijä Sara osallistui äskettäin salaiseen konferenssiin, jossa muslimitaustaiset nuoret saivat johtajakoulutusta. Hän esittelee heistä viisi osoittaakseen, miten tärkeää sinun tukesi on maanalaiselle kirkolle. Mieliinpainuvinta koulutuksessa olivat illan pitkät, kiihkeät jumalanpalvelukset. Nuoret lauloivat, itkivät, pyysivät rukousta ja rukoilivat toistensa puolesta. Jumalanpalvelus oli koko koulutuksen ydin.

Voi kun jokainen teistä tukijoista olisi voinut olla paikalla ja nähdä, miten tärkeää onkaan tuki ja mahdollisuus järjestää koulutuksia. Miten arvokasta on Raamattuopetus ja koulutus traumojen tunnistamiseen. Samalla nuorilla on harvinainen mahdollisuus tavata muita nuoria kristittyjä ja puhua kokeneiden opettajien kanssa, sekä kasvaa kristittyinä. Seuraavilla viidellä nuorella on hyvin erilaiset lahjat. Heitä sinäkin tuet, vahvistat ja autat opetuslapseuteen. He ovat maanalaisen kirkon tulevia johtajia.

Farideh, tuleva traumaterapeutti

Tunnetko Hillsongin laulun ’Oceans’? Sen sanat lupaavat: ’Sinun kaikkivoipa kätesi ohjaa, kun jalat eivät kanna ja pelko ympäröi.’ Sanat olisi hyvin voinut kirjoittaa tyttö, jonka esittelen nuorista ensimmäisenä, Faridehin. Hänellä on vaikeuksia elämässään, mutta Herra on aina hänen vierellään. Faridehilla on ankara muslimitausta ja vielä viisi vuotta sitten hän peitti kasvonsa huivilla. Hän kamppailee masennuksen ja vaikean perhetilanteen kanssa. Mutta täällä häntä kuunnellaan, hänen puolestaan rukoillaan ja hän oppii selviämään vaikeuksista kotona ja omassa kirkossaan. Täällä häntä rohkaistaan kutsumukseensa.

Farideh kertoo haluavansa olla traumaterapeuttina maanalaisen seurakunnalle. Hän haluaa auttaa vainosta ja maanalaisena kristittynä elämisen stressistä kärsiviä. ”Täällä olen oppinut kuuntelemaan Jumalan ääntä”, hän kertoo. ”Ja sen mitä olen täällä oppinut, opetan kotona muille. Elämäni on vaikeaa, mutta jätän kaiken Hänen käsiinsä.”

 

Layla, tuleva organisaattori

Layla taas on aivan erilainen, oikea ilopilleri, joka ei varmasti jäänyt keneltäkään huomaamatta. ”Voi miten toivon, että kaikki maani ihmiset olisivat uskovia”, hän huokasi. Layla tuli Kristuksen luo 15 vuotta sitten. ”On tosi vaikeaa vaieta Jumalasta. Vuorilla kävellessäni haluaisin laulaa kaikesta kauneudesta, jonka Jumala on luonut. Mutta en voi – on oltava varovainen.”

Laylalla on kaupallinen yliopistotutkinto ja hän puhuu sujuvaa englantia. Hän janosi lisätietoa kaikesta. ”Tulevaisuudessa haluan järjestää tällaisia kokouksia. Uskon, että olisin hyvä siinä”, hän sanoi. Layla pyrki ottamaan yhteisestä ajastamme irti kaiken mahdollisen ja kyseli uskoon liittyviä kysymyksiä. ”Täällä käsiteltävät aiheet ovat juuri niitä, joiden kanssa olen taistellut kotona”, hän sanoi. ”Traumaterapian opetus avasi silmäni. En ole koskaan nähnyt maassani sellaista, mutta se on todella hyödyllistä.”

Maryam, tuleva ylistyksen johtaja

Millaisessa jumalanpalveluksessa sinä olit viime sunnuntaina? Lauloitko täysin rinnoin täydessä kirkossa, musiikin kera? Maryam voi vain unelmoida tällaisesta jumalanpalveluksesta. Hän on saattanut katsoa sellaista salaa verkossa, mutta ei koskaan paikan päällä. Silti hän haluaa ylistyksen johtajaksi.

”Olin ennen bilettäjä”, Maryam kertoo. ”Musiikki on aina ollut minulle tärkeää.” Maryam antoi sydämensä Herralle kaksi vuotta sitten, vanhempiensa jälkeen. Bilettäminen kuitenkin jatkui jonkin aikaa. ”Seurakunnassa rukoiltiin kiihkeästi puolestani, ja kerran koin heidän rukoillessaan, miten halu juhlia ja humaltua valui pois.”

Nyt Maryam juhlii vain Jeesuksen kanssa. Hän laulaa kotikirkossaan ja tarttuu myös täällä koulutuksessa mikrofoniin johtaakseen ylistystä aina kun mahdollista. Hän uskoo, että voi vielä joskus laulaa Jumalalle avoimesti myös kotimaassaan. ”Uskon todella, että Jumala avaa maamme herätykseen”, hän sanoo.

 

Samuel, tuleva evankelista

Pitkä, parrakas Samuel erottuu joukosta. Hän oli ryhmän vanhimpia ja samalla se, joka oli ollut kauimmin uskossa, teini-iästä asti. Samuel sanoi äitinsä olevan horjumaton evankelista. ”Hän on kertonut Jeesuksesta salaa puolelle kaupungille”. Myös Samuel haluaa tavoittaa ihmisiä. ”Rakastan maatani ja uskon, että tuloksia tulee. Haluan olla sotilaana Jumalan armeijassa.”

Samuel ja hänen perheensä ovat kokeneet vainoa, suku on hylännyt heidät ja yhteisö sortaa. Samuel kuitenkin sanoo tämän vain vahvistaneen häntä. Mutta hänellä on toinen ongelma – yksinäisyys. ”En tapaa juuri milloinkaan ikäisiäni uskovia. Siksi on niin virkistävää, kun voin täällä koulutuksessa puhua toisten nuorten kanssa uskosta ja meidän nuorten ongelmista.”

Samuelin harras toive on perustaa perhe. Ilman ikätovereita se on iso haaste. ”Juuri nyt olen kahden vaiheilla – pysyäkö kotimaassa vai lähteä ja etsiä kristitty vaimo. Mutta haluan taipua Jumalan tahtoon ja antaa Hänen johdattaa minua. Tiedän, että puolestani rukoillaan ja tunnen niiden rukousten voiman.”

Akeem, tuleva pastori

Viimeinen esiteltävä kulkee jumalanpalveluksessa Raamattu kädessään. Hän laskee välillä kätensä toisen osallistujan olkapäälle ja rukoilee hänen puolestaan. Jumalanpalveluksen jälkeen hän kertoo rukouksissa saamistaan profetioista. Konferenssin johtaja kutsuu häntä todelliseksi Hengen veljeksi.

”Isäni johdatti minut Kristuksen luo”, sanoo Akeem. ”Hän oli perheemme ensimmäinen uskova. Nyt myös veli, äiti ja minä uskomme Kristukseen.” Isän usko horjuu, mikä huolettaa Akeemia. Vahva kristitty koti on tärkeä, kun hänellä ei ole isoa seurakuntaa, josta saisi tukea. ”Isän kipinä sammui – rukoilkaa hänen puolestaan.”

Akeem oli uskomattoman tyyni ja rauhallinen. Vaikka hän tiesikin paljon, hän ei ollut kokouksissa etualalla, ellei kysymys koskenut Raamattua. ”Pidän syvällisistä teologisista keskusteluista. Luen paljon Raamattua ja kaivaudun yhä syvemmälle. Haluan kehittää taitojani Hänen kunniakseen.” Akeem voittikin viimeisenä iltana parhaan Raamatuntuntijan palkinnon, oppaan Raamatun tutkimiseen. Se on hänelle suuri aarre, sillä hänen kotiseudullaan sellaista on vaikea löytää.

Akeem on synnynnäinen johtaja. Hänestä voi hyvin tulla yksi maanalaisen kirkkoliikkeen suurista johtajista maassaan. Oli hienoa tavata hänet ja muita, saada rakentaa yhdessä kotikirkon tulevaisuutta turvassa ulkopuolisilta.

Ennen kuin kukaan palaa kotiinsa ja jää turvallisuussyistä vailla yhteyttä toisiin, nautimme yhdessä Herran Ehtoollisen. Ja vaikka sinä et ollutkaan paikalla fyysisesti, olit siellä rukoustesi ja tukesi kautta. Jaamme leivän ja viinin ja muistamme, että olimmepa missä tahansa, olemme Hänessä yhtä.

 

Nuorten johtajakoulutus

Koulutusohjelmaan valitaan johtajiksi soveltuvia nuoria muslimiympäristössä toimivista kotikirkoista. He osallistuvat viiden päivän ajan perusteelliseen Raamattuopetukseen, traumaterapialuentoihin, yhteisiin jumalanpalveluksiin ja rukouksiin. Heillä on mahdollisuus myös yksilökeskusteluihin johtajien ja terapeuttien kanssa. Osa nuorista valitaan syventävään koulutusohjelmaan, mutta kaikkia rohkaistaan löytämään kutsumuksensa ja palvelemaan maanalaista kirkkoa omilla lahjoillaan.

Tämä on tarpeen, sillä suurin osa kotikirkkojen jäsenistä on muslimitaustaisia ja melko tuoreita uskovia. Raamattuja ja muuta materiaalia on vähän, samoin kokeneita johtajia ja opettajia. Kokoukset on pidettävä salassa. Jos kotikirkko paljastuu, seurauksena on usein väkivalta ja syrjintä. Kohteeksi joutuvat usein johtajat, ja monet heistä pakenevatkin kotimaastaan.

 

*Turvallisuussyistä kaikki nimet ovat peitenimiä ja kaikki kuvat vain esimerkkejä.