Uutiset
18.07.2018

Irakin ja Syyrian kristittyjen paluu kotimaihinsa koskettaa henkilökohtaisesti YK:n pääsihteeriä

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres painottaa Irakin ja Syyrian kristittyjen paluun merkitystä. “Olen täysin vakuuttunut, että kun Irakin ja Syyrian tilanne on saatu vakautettua, on tärkeää turvata kristittyjen ja muiden uskonnollisten vähemmistöjen, kuten jesidien, paluu kotimaahansa”, Guterres kertoi Venäjän ortodoksikirkon patriarkka Kirilille kesäkuussa.

“Vakaumukseni on hyvin henkilökohtainen”, hän lisäsi.

Pääsihteeri kommentoi asiaa kansainvälisenä pakolaisten päivänä.

Paavi Fransiscus ilmaisi solidaarisuutta tviiteissään heille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa.

“Ihmisen arvo ei riipu siitä, mitä kansalaisuutta hän edustaa, eikä myöskään siitä, onko hän siirtolainen tai pakolainen. On inhimillisyyden osoitus pelastaa sellaisen ihmisen henki, joka on joutunut pakenemaan sotaa tai köyhyyttä. “

“Me näemme Jeesuksen köyhissä, hylätyissä ja pakolaisissa. Älkää antako pelon estää teitä toivottamasta tarvitsevia lähimmäisiä tervetulleeksi.”

YK:n pakolaisjärjestön vuoden 2017 raportin mukaan pakolaisten määrä saavutti uuden ennätyksen.

Vuoden 2017 loppuun mennessä 68,5 miljoonaa ihmistä oli ajettu kodeistaan joko vainon, konfliktin tai väkivaltaisuuksien takia. Lukuun sisältyvät niin pakolaiset kuin turvapaikanhakijatkin.

Vuoden 2017 jokaisena päivänä 44 400 ihmistä joutui lähtemään kotiseudultaan.

Maat, joissa vuonna 2017 oli eniten maan sisäisiä pakolaisia, olivat Syyria, Kongon demokraattinen tasavalta, Etelä-Sudan, Somalia sekä Irak ja Filippiinit.

Pakolaisia tuli eniten Syyriasta, Afganistanista, Etelä-Sudanista, Myanmarista ja Somaliasta.

Tarkkojen lukujen ilmoittaminen on vaikeaa kristittyihin kohdistuvan vainon johdosta. World Watch Monitor on raportoinut useita tapauksia, joissa kristinusko on ollut vainon syy.

Sija 2: Afganistan

Vuonna 2018 Afganistan on luokiteltu maailman 2. vaarallisimmaksi maaksi elää kristittynä. Vain Pohjois-Korea ohittaa sen. Afganistanista on joutunut lähtemään toiseksi eniten – 2,6 miljoonaa – ihmistä pakolaisiksi. Monet siirtyvät islamilaisiin naapurimaihin Iraniin ja Pakistaniin, mutta sadattuhannet ihmiset ovat joutuneet muuttamaan muualle.

Turvapaikkahakemuksia afganistanilaiset ovat vuonna 2017 jättäneet eniten – aiemmin syyrialaiset olivat tilaston kärjessä.

Afgaanit eivät saa automaattisesti pakolaisstatusta. Monet lähetetään takaisin koteihinsa, vaikka eri järjestöt, kuten Amnesty International, varoittavat Afganistanin tilanteesta. Kaikki koteihinsa palaavat joutuvat mahdollisesti kohtaamaan vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Uskonnolliset vähemmistöt sekä kristityiksi kääntyneet ovat tämän lisäksi erityisessä vaarassa.

Sija 3: Somalia

Somalipakolaisia oli vuonna 2016 syyrialaisten ja afgaanien jälkeen kolmanneksi eniten. Vuonna 2017 Somalia oli viidennellä sijalla, pakolaisten määrän kohotessa lähes miljoonaan.

Somalit joutuvat lähtemään kodeistaan poliittisen vapauden puutteen, kansalaisoikeuksien polkemisen sekä kuivuuden tähden. Uskonnollinen vaino on vaarallisen aliarvioitu tekijä Open Doorsin raportin mukaan.

Somaliassa perustettu ääri-islamistiryhmä Al-Shabaab sanoo haluavansa tehdä Somaliasta “kristityistä vapaan” maan.

Sija 15: Syyria

Syyrialaiset ovat edelleen maailman suurin pakolaisryhmä (12,6 miljoonaa). Sisällissodan jatkuessa kirkot ja kristityiden johtamat yritykset ovat Isiksen ja muiden islamistiryhmien pommitusten kohteina. Useiden raporttien mukaan kristittyjä vahingoitetaan ja tapetaan. Tästä huolimatta useat Syyrian kristityt haluavat jäädä kotimaahansa auttamaan maan jälleenrakentamisessa. Monet ovat myös palaamassa takaisin Isisin vallan heiketessä.

Kristityillä on tärkeä osa Syyrian monimuotoisen yhteiskunnan ylläpitämisessä, pastori Andrew Ashdown kertoi aiemmin tässä kuussa.

Hän kertoi kohtaamisestaan muslimikirjailijan kanssa. Tämä oli kertonut hänelle näin: “Puhun sinulle muslimina. Mene takaisin maahasi ja kerro, ettei muslimeista tarvitse huolehtia. Huolehtikaa mieluummin kristityistä, sillä jos maasi murskaa Assadin hallituksen ja militantit voittavat konfliktin, Syyrian kristityt tuhotaan. Syyria tuhotaan. Seuraavana on vuorossa Eurooppa.”

Sija 24: Myanmar

Kolmanneksi eniten pakolaisia tulee Myanmarista. Yli 655 000 rohinga-muslimia ajettiin Bangladeshiin vuoden 2017 jälkipuoliskolla.

Vuonna 2018 pohjoisen Kachinin alueella leimahtanut konflikti on ajanut yli kuusituhatta ihmistä kodeistaan. Suurin osa heistä kuuluu kristittyyn vähemmistöön. Nämä ihmiset ovat nyt osa yli 150 000 pakolaisen joukkoa, jotka ovat paenneet Myanmarin hallituksen ja sitä vastaan taistelevien kachini-taistelijoiden välistä konfliktia.

Etelä-Sudan

Etelä-Sudan ajautui sisällissotaan vuonna 2011 tapahtuneen itsenäistymisensä jälkeen. Etelä-sudanilaiset muodostavat kolmanneksi suurimman pakolaisryhmän maailmassa. Kristityt ja muut uskonnolliset ryhmät joutuvat väkivaltaisuuksien keskelle. Heillä ei usein ole muuta vaihtoehtoa kuin paeta.

Lähde