Uutiset
01.08.2018

Kristityn hautaaminen yritettiin estää Tadjikistanissa

Keski-Aasian kristityt joutuvat usein hankalaan tilanteeseen, kun heidän pitää järjestää hautajaiset. Kun muslimista kristityksi kääntynyt nainen hiljattain kuoli Tadjikistanissa, hänen kristitty perheensä, puoliso ja lapset, järjestivät siunaustilaisuuden, johon he kutsuivat kotikirkkonsa väkeä.

Aviomiehen sukulaiset kutsuivat kuitenkin paikalle myös muslimeja, joiden joukossa oli islamilainen mullah. Tämä vaati leskimiestä kääntymään islamiin. Hän sanoi, että ellei niin tapahtuisi, hän ei toimittaisi hautajaisia eikä vaimoa voitaisi haudata paikalliselle hautausmaalle.

Leskimies totesi, että kristitty pappi voisi siunata hänen vaimonsa hautaan. Paikalla olleet muslimit kuitenkin vannoivat, etteivät sallisi naisen ruumiin hautausta, koska perhe oli kristityksi kääntyessään pettänyt islamin uskon.

Tilanteen ratkaisi lopulta paikallinen virkamies, joka ilmoitti, ettei mullah omistanut sen enempää moskeijaa kuin hautausmaatakaan, koska kaikki kuuluu Jumalalle. Näin ollen ruumis voitiin haudata niin kuin perhe oli suunnitellut.

Perinteisesti ruumis haudataan Keski-Aasiassa sinne, mistä edesmenneen perhe on kotoisin, mutta kristityiksi kääntyneiden katsotaan häpäisseen paikallisen yhteisön. Tämän seurauksena heitä eikä edes heidän perheidensä jäseniä ei useinkaan ole mahdollista haudata näin. Tapaukset eivät kuitenkaan välttämättä tule julkisuuteen, koska niiden julkistamiseen liittyisi vakavia turvallisuusriskejä. Siitä syystä emme voi kertoa yksityiskohtaisemmin myöskään yllä kuvaillusta tilanteesta.

Tadjikistanin väestöstä vain yksi prosentti on kristittyjä. Open Doorsin listalla maailman maista, joissa on vaikeinta olla kristitty, Tadjikistan on sijalla 22.

Lähde