Uutiset
17.04.2024

Abdulla pakeni Afganistanista: evankelioi nyt uudessa kotimaassaan

Miljoonat afganistanilaiset ovat paenneet maastaan sen jälkeen, kun Taleban otti vallan elokuussa 2021. Uskoville Afganistaniin jääminen merkitsi vaaraa joutua teloitetuksi. Yksi Afganistanista lähtenyt kristitty on Abdulla*, joka toimii uudessa kotimaassaan kotipiirin johtajana ja kertoo evankeliumia internetissä.

Taleban otti vallan Afganistanissa elokuussa 2021. Seuraavina kuukausina yli miljoona afganistanilaista pakeni maasta. Taloudellinen romahdus ja julman hallituksen pelko ajoivat joka päivä tuhansia ihmisiä yli rajan.

Talebanin hallinnon edustajat kulkivat talosta taloon etsimässä ihmisiä, jotka eivät olleet islaminuskoisia, sekä niitä, jotka olivat työskennelleet ulkomaisten armeijoiden kanssa.

Jääminen merkitsi vaaraa joutua teloitetuksi, jos usko Jeesukseen paljastuisi.

Jeesukseen uskovat olivat vaikean valinnan edessä: jäädä maahan vai paeta kohti tuntematonta? Jääminen merkitsi vaaraa joutua teloitetuksi, jos usko Jeesukseen paljastuisi. Monet uskovat tekivät vaikean päätöksen jättää kotimaa ja toivoivat täten voivansa pelastaa oman henkensä ja perheensä.

Nyt yli 3,5 vuotta myöhemmin vähintään 3,6 miljoonaa afganistanilaista on jättänyt kotimaansa. Useimmat heistä asuvat lähellä olevissa maissa.

Jumala antoi uuden kotimaan

Yksi Afganistanin jättäneistä kristityistä on Abdulla. Hän pääsi perheensä kanssa pakoon erääseen Keski-Aasian maahan. Kyseinen maa ei ole täysin turvallinen kristityille, joten emme voi kertoa perheen tarkempaa olinpaikkaa. Open Doorsin yhteistyöjärjestön edustaja vieraili hiljattain Abdullan luona ja otti selvää, miten hän nyt elää.

Abdulla on onnistunut saamaan maan kansalaisuuden. Hän tekee työtä, jotta hänen vaimonsa Fatimakin* saisi kansalaisuuden. Myös appivanhemmat onnistuivat pakenemaan Lähi-itään. Abdulla ja Fatima eivät pysty poistumaan maasta ennen kuin Fatiman kansalaisuusasia on selvä.

Abdullan mielestä heidän uusi kotimaansa on juuri se paikka, johon Jumala on heidät kutsunut.

”Kun pakenin kotimaastani ja tulin Keski-Aasiaan perheeni kanssa, alkuperäinen suunnitelmani oli jatkaa johonkin Euroopan maahan paremman elämän toivossa. Olemme kuitenkin yhä täällä Keski-Aasiassa,” hän kertoo.

Abdulla rukoili ja on nyt täysin varma, että Jumala on kutsunut hänen perheensä palvelemaan maassa, johon he ovat päätyneet.

Bändi soittaa huoneen perällä, etualalla mattoja. Bändiläiset on sumennettu, ettei heitä tunnista.
Abdulla ja Fatima ovat molemmat löytäneet palvelutehtäviä paikallisesta keskiaasialaisesta seurakunnasta. Kuvituskuva.

Abdulla palvelee seurakuntaa kotipiirin johtajana ja työskentelee afganistanilaisten pakolaisten kanssa. Fatima työskentelee kampaajana ja huolehtii heidän kolmesta lapsestaan. Hänellä on myös palvelutehtävä paikallisen seurakunnan pyhäkoulussa. Jopa heidän lapsillaan on ollut mahdollisuuksia kertoa Jeesuksesta muille.

”Tiedän, että monet afganistanilaiset pakolaiset ovat jo lännessä. Jopa jotkut ystävistämme ovat siellä, mutta me emme aio lähteä,” Abdulla sanoo.

”Vaimoni kanssa päätimme seurata Jumalan kutsua. Voimme nähdä, miten Jumala on siunannut perhettämme. Vanhin poikamme, joka on 12-vuotias, kertoo evankeliumia muille lapsille koulussaan. Lisäksi hän johtaa kahdesti viikossa iltarukoustamme kotona. Annoimme hänelle tämän vastuun opettaaksemme häntä johtamaan.”

Evankeliumi leviää internetin välityksellä

Abdulla on myös aloittanut uuden työprojektin: hän kertoo evankeliumin sanomaa ja jakaa muuta kristillistä materiaalia omalla äidinkielellään internetin välityksellä.

”On tullut selväksi, että ihmiset saavat kristillistä tietoa tämän internet-projektin välityksellä. Me saamme usein puhelinsoittoja lähetyksiä koskien,” Abdulla sanoo.

”Kuukausi sitten eräs mies soitti meille ja kyseli paljon Jeesuksesta. Kävi ilmi, että hän oli lähtöisin eräästä radikaalista muslimiyhteisöstä.”

Abdulla

”Kuukausi sitten eräs mies soitti meille ja kyseli paljon Jeesuksesta. Kävi ilmi, että hän oli lähtöisin eräästä radikaalista muslimiyhteisöstä, mutta oli erittäin kiinnostunut kuulemaan Jeesuksesta. Tämä mies on nyt valmis vastaanottamaan Jeesuksen vapahtajanaan. On hyvin rohkaisevaa, että voimme palvella ihmisiä myös internetin kautta.”

Hiljattain Open Doorsin yhteistyökumppanit Keski-Aasiassa kutsuivat Abdullan erääseen koulutustapahtumaan, jossa käsiteltiin harhaoppeja. Hän kertoo, että koulutus oli mielenkiintoinen ja hän oppi siellä paljon uutta.

”Olen kotiryhmän johtaja. Minun täytyy tietää enemmän harhaopeista ja siitä, miten suhtautua niihin omassa työssäni. Olen kiitollinen, että sain kutsun koulutukseen.”

Rukoile Abdullan ja hänen perheensä puolesta

Abdulla pyytää Open Doorsin tukijoita jatkamaan rukousta hänen ja hänen perheensä puolesta, kun he palvelevat Jumalaa tässä maassa Keski-Aasiassa. Abdulla jakoi muutaman erityisen rukousaiheen:

  • Rukoile varjelusta ja suojaa Abdullalle ja hänen perheelleen muslimimaassa, jossa he nyt ovat.
  • Rukoile, että Abdulla perheineen voisi vierailla Abdullan appivanhempien luona Lähi-idässä ja kertoa heille Jeesuksesta. 
  • Pyydä viisautta evankeliumin kertomiseen appivanhemmille, koska he ovat hyvin vahvoja muslimeja.
  • Rukoile, että Abdulla ja hänen perheensä kasvaisivat uskossa ja pyydä kasvua myös heidän työlleen.

*Nimet on muutettu turvallisuuden takaamiseksi.