Yhdysvaltojen komissio on todennut uskonnonvapauden olevan edellytys demokratialle. ”Monet tutkimukset osoittavat, että uskonnonvapauden taso on yhteydessä yhteiskunnan vaurauteen, vakauteen ja rauhaan”, USA:n komission kansainvälisen uskonnonvapauden puheenjohtaja kertoi Iso-Britannian parlamentille.
Uskonnonvapauskomission puheenjohtaja, tohtori Daniel Mark, kertoi viime viikolla Britannian parlamenttiryhmälle, että uskonnon vapaus on näin ollen ”demokratian edellytys” eikä päinvastoin. Hän lisäsi: ” Me olemme ympäri maailmaa kriittisessä tienristeyksessä uskonnon- ja vakaumuksen vapaudessa.” ”Meillä on paljon tietoa, joka todistaa uskonnonvapauden tärkeyden.” Mark kertoo myös kansalaisjärjestöjen lisääntyneestä toiminnasta uskonnonvapauden hyväksi.
Toinen syy ”tarttua tähän hetkeen” uskonnonvapauden parantamiseksi maailmanlaajuisesti, on Markin mukaan itsevaltiuden nousu monissa paikoissa maailmalla.
Mainitessaan Kiinan puheenjohtaja kertoi, miten ”uskonnonvapauden rajoittaminen” on näyttänyt, kuinka taloudellinen vapauttaminen ei välttämättä tarkoita poliittista vapautta.
Hän myös kritisoi Venäjää: ”Venäjä asettaa alueillaan uusia normeja, joilla se pyrkii tukahduttamaan uskontoja. Rajoitukset voimistuvat jatkuvasti. Ensimmäinen kokonainen kielletty uskontoryhmä on Jehovan todistajat. Monet muut entisen neuvostoliiton valtiot, kuten Kazakstan, ovat tehneet samanlaisia liikkeitä.
”Ääriviivat totalitarismia vastaan”
Mark varoitti tapauksista, joissa kansallisen turvallisuuden vaatimukset toimivat tekosyinä uskonnonvapauden kieltämiseen. ”Tiedämme turvallisuuden olevan tekosyy, sillä sitä on käytetty monia sellaisia ryhmiä vastaan, joita ei uskottavasti voitaisi pitää terrorismin uhkana”, hän sanoi.
”Uskonnon vapaus ei ole vain oikein, vaan myös niiden järjestelmien edun mukaista, jotka haluavat säilyttää yhteiskunnan vakauden,” Mark väittää. ”Sorrolla, jota itsevaltaiset järjestelmät tekevät ’rauhan säilyttämiseksi’, on juuri päinvastainen vaikutus: se kasvattaa kaunaa ja vastustusta.”
Mark jatkaa: ”Diktaattorit vastustavat uskonnon vapautta, koska se ”toimii ääriviivoina totalitarismia vastaan”. Se opettaa ihmisille, että heidän ”koko elämänsä ei kuulu valtiolle, vaan on olemassa elämänalue, joka on valtion ulottumattomissa.”
”Uskonnon vapaus avaa ovia monenlaiseen vapauteen, kuten itseilmaisuun, kokoontumiseen ja yhteyteen. Ei ehkä ole yllätys, että uskonnonvapaus on oikein. Se on asia, jonka takia ihmiset ovat valmiita kärsimään ja jopa kuolemaan.”
”Uskonnonvapaus on hyvin perustava tekijä jo ihmisoikeuksissa”, tohtori Mark totesi.