Uutiset
12.11.2021

Mitä kuuluu Keski-Aasian vainotuille kristityille Eldosille, Ilmuradille, Maksetille ja Bahromille?

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Open Doors on välittänyt monia Keski-Aasiassa asuvia kristittyjä koskevia rukousaiheita ja julkaissut juttuja heistä. On myös järjestetty kampanjoita, joissa ihmisiä on kutsuttu lähettämään viestejä vainotuille kristityille. Tässä kerromme muutamasta kristitystä, joiden puolesta sinäkin ehkä olet rukoillut ja joille olet saattanut lähettää rohkaisukirjeitä.

Pahoinpidelty Eldos perheineen todistaa anteeksiantamuksen voimasta

Nuori kristitty Eldos piestiin pahasti lokakuussa 2018 uskonsa takia. Hän joutui saamiensa vammojen takia sairaalaan. Tarvittiin useita vuosia, että hänen hampaansa saatiin jälleen kuntoon. Open Doors kampanjoi hänen oikeuksiensa puolesta, ja monet Open Doorsin tukijat lähettivät hänelle kirjeitä. Kampanjat olivat menestys, ja Open Doorsille onkin ollut mahdollista päivittää tilannetietoja Eldosista useamman kerran. Eldos sai Open Doorsilta paitsi käytännön apua myös hengellistä tukea.

Eldosin setä kirjoitti meille hiljattain tämänhetkisestä tilanteesta:
”Meille, Eldos mukaan lukien, kuuluu hyvää. Joitakin vaikeuksia on kyllä, sillä meihin kohdistuu toisinaan uhkauksia. Jotkut ihmiset eivät nimittäin ole lakanneet uhkailemasta meitä vainolla, mutta suurimpaan osaan ihmisistä meillä on hyvät välit. Joihinkin naapureistamme meillä on jopa paremmat välit kuin aikaisemmin. He kunnioittavat meitä nyt enemmän kuin ennen, koska olemme antaneet anteeksi niille, jotka pahoinpitelivät Eldosin. Emme pyytäneet heiltä rahaa hyvitykseksi Eldosin saamista vammoista, mikä oli hyvä todistus uskostamme. Monien ihmisten asenne meitä kohtaan on parantunut, koska he ymmärsivät, että toimimme ihailtavasti. Elämämme on kaiken kaikkiaan hyvää, sillä Jumala huolehtii meistä ja siunaa meitä. Kerromme Jeesuksesta sukulaisillemme ja naapureillemme. Meillä on kaikki hyvin.”

Turkmenistanilaista pastori Ilmuradia ei vankila pysäyttänyt

Turkmenistanilainen pastori Ilmurad tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen sen jälkeen, kun häntä oli syytetty kolmen ihmisen huijaamisesta. Vankeus päättyi yllättäen helmikuussa 2012.

Open Doorsin paikalliset yhteistyökumppanit olivat hiljattain jälleen yhteydessä Ilmuradiin. Hän kertoi, että hänellä menee kohtalaisesti ja ettei hänellä ole erityisiä terveysongelmia, vaikka hän sairastaakin diabetesta. Vankilasta pääsyn jälkeen kesti kyllä jonkin aikaa, ennen kuin hän sai terveytensä takaisin. Hän toimii edelleen pastorina ja auttaa kaupunkinsa ihmisiä. Juuri nyt hän kunnostaa paikallista paviljonkia, jotta sinne voitaisiin kutsua kerralla enemmän ihmisiä. Paikalliset ihmiset auttavat häntä tässä työssä. Ilmurad on edelleen kiitollinen kaikesta tuesta, jota hän sai vankeutensa johdosta monilta kristityiltä ympäri maailman.

Uzbekistanista paennut Makset rohkaisee muita vainottuja pastoreita

Makset Djabbarbergenov oli 90 päivää kazakstanilaisessa vankilassa, jossa hänen yllään leijui uhka, että hänet palautettaisiin kotimaahansa Uzbekistaniin ja että siellä häntä odottaisi vuosien vankilatuomio. Uzbekistanissa häntä syytettiin pienien kristittyjen ryhmien johtamisesta kotikirkoissa, joita ei ollut virallisesti rekisteröity. Vuoteen 2007 mennessä pastori Maksetista oli tullut tämän seurauksena etsintäkuulutettu rikollinen, minkä takia hän pakeni rajan yli.

Pastori Makset ja hänen perheensä saivat vuonna 2009 YK:n myöntämän pakolaistodistuksen. Kazakstan ei ole toistaiseksi tunnustanut heidän asemaansa pakolaisena, mutta joulukuussa 2012 pastori Makset sai aloittaa uuden elämän Euroopassa.

Open Doors tuki Maksetia ja auttoi häntä pakenemaan. Se kampanjoi hänen oikeuksiensa puolesta ja järjesti kirjoituskampanjan, jolla hänelle kerättiin henkistä tukea. Monet kristityt kautta maailman rukoilivat hänen ja hänen perheensä puolesta.

Makset haluaisi vieläkin palata asumaan synnyinseuduilleen. Hän toimii uudessa maassaan aktiivisesti evankelistana, mutta samalla hän ylläpitää yhteyksiä moniin ihmisiin Keski-Aasiassa.

Maksetin tarina on rohkaissut muita vainottuja pastoreita. Heistä yksi antaa seuraavan todistuksen: “Kun salainen palvelu pidätti minut ja kuulusteli minua joidenkin päivien ajan, palasin kotiin hyvin masentuneena. Tunsin itseni syylliseksi ja tarpeettomaksi, mutta yhtäkkiä ryhmä uskovia tuli luokseni käymään. Pastori Makset oli yksi heistä. Hän kertoi oman tarinansa, mikä rohkaisi minua todella paljon. Tiedän, että asioita, joita on tapahtunut hänelle, voi tapahtua myös minulle. Jumala lähetti Maksetin rohkaisemaan minua.”

Bahromin täytyy olla edelleen varovainen

Bahrom tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen, kun häntä valheellisesti syytettiin ääriliikkeessä toimimisesta. Kaikeksi onneksi hän pääsi vankilasta joulukuussa 2019.

Open Doorsin yhteistyökumppanit olivat jokin aika sitten yhteyksissä Bahromiin. Kaikki on nyt taas normaalia. Hän voi sekä fyysisesti että psyykkisesti hyvin ja on jo toipunut vankila-ajasta. Myös hänen perheelleen kuuluu hyvää. Hänen vaimonsa Gulnora on töissä sairaalassa, hänen kaksi poikaansa jatkavat opintojaan ja hänen nuorin tyttärensä on yläkoulussa.

Bahromin täytyy kuitenkin edelleen olla varovainen työssään pastorina. Hän kertoo, että hän on vieläkin salaisen palvelun kirjoissa ja että se seuraa häntä yhä, koska hänet pidätettiin ”ääriliikkeen jäsenenä”. Hän osallistuu sunnuntaisin jumalanpalveluksiin, mutta ei vielä toimita niitä. Hän tapaa seurakunnan jäseniä seurakunnan ulkopuolella ”sydämeltä sydämelle”, mikä tarkoittaa henkilökohtaisesti, kasvoista kasvoihin.

Kerroimme viime vuonna, millaisia ongelmia Bahromin kirkolla vielä on. Valitettavasti tilanne ei ole parantunut, vaan rukouksia tarvitaan yhä. Monet ihmiset ympäri maailmaa ovat rukoilleet Bahromin puolesta ja lähettäneet hänelle ja hänen perheelleen postikortteja rohkaistakseen heitä.

 

Katso video