Uutiset
26.01.2021

Kazakstanin kristittyjen oikeudet kapenevat: kaksi kirkkoa määrätty suljettaviksi

Viranomaiset ovat määränneet suljettavaksi kaksi kirkkoa Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa. Asiasta tiedotti norjalainen ihmisoikeusjärjestö Forum 18. ”Tapahtunut oli meille shokki”, sanoo Agape Church -kirkon pastori Igor Tsay.

Kazakstanin viranomaiset ilmoittivat Grace Presbyterian Church -kirkolle ja Agape Pentecostal Church -kirkolle, että niiden tilat tarvitaan uuden lastentarhan käyttöön. Valtion rekisteröimä, noin 500 jäsenen Grace Church oli ostanut vuonna 2001 kiinteistön Nur-Sultanista (entiseltä nimeltään Astana). Vähän sen jälkeen Agape Church alkoi suunnitella omaa rakennusprojektiaan samalle tontille. ”Olimme vuodesta 2002 lähtien haaveilleet omista tiloista ja alkaneet juuri rakentaa”, pastori Igor Chay kertoo. Grace Church -kirkon tilat olivat Covid-19-pandemian alkamiseen asti olleet säännöllisessä jumalanpalvelus- ja kokoontumiskäytössä.

”Olimme vuodesta 2002 lähtien haaveilleet omista tiloista ja alkaneet juuri rakentaa.”

Rajoitukset kiristyvät

Kirkot saivat tietää tilojensa haltuunotosta viime helmikuussa ja veivät asian oikeuteen, mutta jutun käsittely on viivästynyt tuomarin sairauden vuoksi. Kirkon johtajat ovat pyytäneet presidentti Kassym-Zhomart Tokayeviä käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta seurakunnat saisivat jäädä tontilleen.

Alueen kirkkojen edustajat ovat kertoneet Open Doorsille, että uskonnonharjoittamisen vapaus on vähenemässä: Rekisteröityihin kirkkoihin tehdään ratsioita, ja niiden toimintaa rajoitetaan lisääntyvästi. Myös rekisteröimättömissä kirkoissa kokoontumiset ovat vaikeutumassa.

Open Doorsin World Watch -tutkimusyksikkö raportoi, että Kazakstanissa kristinuskoa pidetään venäläisenä uskontona ja ”jotkin hallituksen valvomat tiedotusvälineet esittävät protestanttikristityt uhkana yhteisön turvallisuudelle”. Kazakstanin hallinto käyttää ääri-islamin uhkaa oikeuttamaan tiukentuneen uskonnollisen valvontansa.

”Tiedotusvälineet esittävät protestanttikristityt uhkana yhteisön turvallisuudelle.”

Jatkuvaa häirintää

Grace Churchin vaikeuksilla viranomaisten kanssa on pitkä historia. Lokakuussa 2012 poliisi teki ratsian kirkon tiloihin ja takavarikoi muun muassa uskonnollista kirjallisuutta ”ääriajattelua” sisältävänä. Seurakuntalaisista otettiin näytteitä varmistamaan, etteivät he olleet nauttineet ”hallusinogeenejä” – paikallisesti tuotettua vihreää teetä, jota käytetään alkoholittomana ehtoollisviininä.

Vuotta myöhemmin kirkon eläkkeellä olevaa pastoria Bakhytzhan Kashkumbayeviä syytettiin yhden seurakuntalaisensa terveyden vahingoittamisesta. Uhriksi väitetyn henkilön mukaan pastori oli syytön, mutta tämä tuomittiin helmikuussa 2014 neljän vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Samana vuonna viranomaiset yrittivät ensimmäisen kerran takavarikoida Grace Church -kirkon tilat ”lastentarhan käyttöön”. Tuolloin asiasta päästiin kuitenkin sopimukseen ja kirkko sai jäädä paikalleen.

Kirkkojen sulkeminen on näkyvä esimerkki kristittyjen aseman vaikeutumisesta Kazakstanissa; meille se on muistutus seistä sikäläisten veljiemme ja siskojemme rinnalla. Jumalan sana rohkaiskoon meitä: ”Vanhurskaan rukous on voimallinen ja saa paljon aikaan.” (Jaak. 5:16)

Seurakuntalaisista otettiin näytteitä varmistamaan, etteivät he olleet nauttineet ”hallusinogeenejä”.