MURATIN JA MIRAN VAARALLISET PÄIVÄLLISET

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset näyttävät olevan hyviä ystäviä keskenään. Ehkä on vähän outoa, että he tapaavat samalla porukalla joka viikko ja muutamat heistä vaikuttavat hiukan hermostuneilta, kun sisään astuu vieras ihminen. Keskiaasialaisessa kulttuurissa vieraanvaraisuus ja ihmissuhteet ovat keskeisiä asioita, joten tällaiset kokoontumiset eivät ole epätavallisia.

Ruokailijoiden hermostuneisuus häviää, kun he kuulevat, että olet kristitty. He alkavat hymyillä, ja helpotuksen huokaukset täyttävät huoneen. Esiin kaivetaan pieniä vihkoja – laulukirjoja – ja joku hakee kitaran. Kaikki alkavat laulaa ylistyslauluja Jumalalle.

Nämä eivät ole pelkät päivälliskutsut vaan salaisen seurakunnan kokoontuminen.

Miksi Muratin ja Miran sitten täytyy naamioida seurakuntansa kokoontumiset päivällisiksi? Jos Keski-Aasian tässä osassa haluaa järjestää seurakunnassa kokouksia, täytyy rekisteröityä ja rekisteröitäviä tulee olla vähintään 50 henkilöä. Tähän ryhmään kuuluu vain 20 henkilöä.

Vaikka seurakunnassa olisi nuo 50 jäsentä, rekisteröitymiseen vaadittaisiin uskomatonta urheutta. Jäsenien kotiin saatettaisiin tehdä kotiratsioita jopa keskellä yötä, tai heitä voitaisiin viedä kuulusteltaviksi poliisiasemalle.

Miksi hallitus haluaa tehdä seurakuntien rekisteröimisestä niin hankalaa? Keski-Aasian väestöstä enemmistö on muslimeja ja useimmat ihmisryhmät pitävät islamia identiteettinsä osana. Muslimitaustaisia kristittyjä pidetään maanpettureina. Protestanttiset kirkot ja seurakunnat nähdään vierasmaalaisina lahkoina, joiden tavoitteena on kaivaa maata nykyisen poliittisen järjestelmän alta.

Koska kristityt kohtaavat näin raivokasta vastustusta, pienien seurakuntien on lähes mahdotonta päästä käsiksi Raamattuihin ja muihin kristilliseen kirjoihin tai opetukseen, joka auttaisi heitä seisomaan vahvoina ja kasvamaan uskossaan. Siksi sinun rukouksesi ja tukesi on ollut avuksi. Apusi turvin Open Doors pystyy tarjoamaan Muratin ja Miran pienelle seurakunnalle kirjoja ja koulutusta.

Kenties aivan yhtä tärkeää seurakunnalle on saada varmuus, etteivät he ole yksin eivätkä unohdettuja. Mahdollisesti kaikki seurakuntalaisten tuntemat kristityt ovat jo koolla Muratin ja Miran päivällispöydän ympärillä. Heille voi helposti tulla tunne, että he ovat ainoat uskovat koko maassa. Sinun tukesi kuitenkin kertoo heille, että he kuuluvat koko maailman laajuiseen perheeseen.

Ryhmä hollantilaisia uskovia teki videon rohkaistakseen Keski-Aasian uskovia. Open Doorsin työntekijä Jan näytti videon puhelimeltaan Muratin ja Miran seurakunnalle. Sivun yläosassa on video tuosta tilanteesta. ”Hetki oli hyvin erityinen”, Jan sanoo. ”He näkivät, kuinka hollantilaisen seurakunnan ryhmä lauloi heille. Se oli heille erittäin rohkaiseva kokemus.”

Vastaukseksi myös Muratin ja Miran seurakunta halusi laulaa laulun, joka äänitettiin. Laulu on psalmi 23.

Korona-ajan kirkko

Edellä kuvattu tapaaminen tapahtui ennen kuin COVID-19 -pandemia levisi Keski-Aasian. Tätä kirjoitettaessa monet tuon alueen osat on suljettu, mikä tekee uskovien tapaamisen entistäkin vaikeammaksi.

Monet uskovat näkevät tilanteen kuitenkin mahdollisuutena. Jan kertoo: ”On mahtavaa nähdä, kuinka Keski-Aasian kirkko levittää ympärilleen toivoa ja valoa COVID-19 -kriisin aikana. Olemme saaneet todistuksia, joiden mukaan juuri lannistumaton kirkko tietää, kuinka toimia sellaisen kriisin aikana. Joillakin alueilla kristityt jakavat ruoka-apua ja maskeja tavoittaakseen ihmisiä. Toiset rohkaisevat internetin avulla uskovia ja kertovat evankeliumia uusille ihmisille, jopa eristysten aikana.”

”Kuinka he oppivat toimimaan näin? Jotkut heistä ovat osallistuneet Open Doorsin järjestämään erikoiskoulutukseen, joka tunnetaan nimellä Standing Strong Through the Storm (SSTS). Koulutus antaa uskoville valmiuksia vainojen varalta, mutta samat opit auttavat myös muunlaisia haasteita kohdattaessa.”

Seiso keskiaasialaisen seurakuntaperheesi rinnalla

Rukoustesi ja tukesi avulla on mahdollista tarjota Raamattuja, koulutusta ja rohkaisua Keski-Aasian seurakunnille, kuten Muratin ja Miran seurakunnalle. Näin ne saavat voimaa elää ja toimia ankarien vainojen keskellä. Ole hyvä ja pysy keskiaasialaisten veljiesi ja sisariesi rinnalla jatkossakin.

Rukoile:

  • Rukoile Muratin ja Miran pienen seurakunnan puolesta. Rukoile heille suojelusta ja rohkaisua.
  • Rukoile Keski-Aasian uskovien puolesta, jotka tuntevat itsensä tavallistakin eristetymmiksi COVID-19 -sulkujen aikana. Rukoile, että he saisivat tuntea, että kansainvälinen seurakunta rakastaa heitä ja välittää heistä. Rukoile, että he saisivat tuntea Jumalan rakkauden ja läsnäolon.
  • Rukoile, että Jumala antaisi Keski-Aasian uskovien edelleen loistaa valoa COVID-19 -kriisin pimeyteen ja että heidän todistuksensa saisi yhä useamman ihmisen uskomaan Kristukseen.

Keski-Aasia

_______________________________________