Uutiset
26.12.2023

Ensin tytär, sitten äiti: näin Jumala toimii siepattujen naisten elämässä Nigeriassa

Tänään tapaninpäivänä on Open Doorsin kolehtipyhä Suomen evankelisluterilaisissa seurakunnissa. Kolehti kerätään Nigeriassa tehtävän traumaterapian ja -koulutuksen tukemiseen. Bethanyn* tarina on kuvaava esimerkki Afrikan kristittyjen todellisuudesta ja Jumalan voimasta luoda pimeydessäkin uusia toivon alkuja.

Nigerian kenttätiimimme tapasi Bethanyn hänen tyttärensä Maryn* kautta. Mary oli joutunut fulanimilitanttien sieppaamaksi, kun militantit olivat hyökänneet heidän Luoteis-Nigeriassa sijaitsevaan kyläänsä.

Muistan, miten tyttäreni tuli terapiasta täynnä toivoa ja rakkautta. Kaikki yhteisössämme puhuivat siitä, miten hän oli muuttunut.

Bethany*

Militantit pitivät Marya ja kolmea muuta naista vankeinaan 54 päivää. Tuona aikana Mary joutui kokemaan toistuvaa seksuaalista väkivaltaa. Bethany sai Maryn vapaaksi maksamalla lunnaat, joihin hän joutui käyttämään koko omaisuutensa.

Se oli kuitenkin vasta alkua Bethanyn katastrofaaliselle vuodelle.

”Herra, miksi minä?”

Tytär ehti olla kotona vain vähän aikaa, ennen kuin hän yllättäen sairastui ja kuoli. Muutamaa kuukautta myöhemmin Bethany itse siepattiin hänen työskennellessään maatilallaan.

”En koskaan unohda kokemuksiani sieppaajien käsissä”, Bethany sanoo. ”Itkin päivät ja yöt ja rukoilin Jumalaa pelastamaan minut. Jouduin käymään läpi saman tuskan kuin tyttäreni hänen jouduttuaan sieppaajien uhriksi vuotta aikaisemmin. Kysyin jatkuvasti Jumalalta: ’Miksi minä?'”

Paras hetki oli se, kun sain viedä kipuni ristille. Jätin kaiken tuskani Jeesuksen jalkojen juureen ja sain kokea syvää rauhaa ja iloa.

Bethany*

”En ollut vielä selvinnyt tuskasta, minkä nämä pahat miehet olivat aiheuttaneet raiskaamalla tyttäreni, kun vielä suurempi kipu lamaannutti minut menettäessäni Maryn. Olin siinä välissä ehtinyt luulla, että nyt Jumala alkaisi pyyhkiä kyyneleitäni, mutta jouduinkin pimeyden keskelle sydän murtuneena, vailla mitään toivoa.”

Bethany vapautettiin kuukausi sieppauksen jälkeen. Kauheat kokemukset olivat kuitenkin jättäneet häneen syvät jäljet. Hänen tarinastaan olisi voinut tulla vain jälleen yksi uusista surullisista tapauksista, jotka kertovat kristittyjen kohtaloista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa – alueella, joka on maailman vaarallisin kristityille.

Bethanyn tarina ei kuitenkaan lopu tähän.

Nainen värikkäässä asussa pöydän vieressä tekemässä ryhmän kanssa muistiinpanoja
Bethany on äärettömän kiitollinen saamastaan kristittyjen tuesta: ”Kiitos, että olette halunneet olla Jumalan käytössä parantamassa särkyneitä sydämiä.” Kuvassa Bethany OD:n traumakeskuksella.

”Ilman terapiaa olisin tuskin elossa”

Maryn vapautumisen jälkeen Open Doorsin seurakuntakumppanit halusivat auttaa häntä ja järjestivät hänelle traumaterapiaa. ”Muistan, miten tyttäreni tuli terapiasta täynnä toivoa ja rakkautta”, Bethany kertoo. ”Kaikki yhteisössämme puhuivat siitä, miten hän oli muuttunut.”

Kun seurakuntakumppanimme saivat kuulla Bethanyn sieppauksesta, he tarjosivat hänelle samanlaista terapiaa traumakeskuksessa. Sen kautta Jumala teki ihmeen.

Bethany kertoo: ”Traumakeskuksessa viettämäni viikko antoi minulle iloa ja toivoa ja vahvisti uskoani siihen, että Jumala rakastaa minua. Opetukset olivat niin käytännönläheisiä, että tuntui, kuin ne olisi suunniteltu juuri minua varten. Kun sain kuulla toisten naisten vastaavia kertomuksia, huomasin, etten ole kokemusteni kanssa yksin.”

Muistan, kun Mary tuli tänne. En olisi voinut kuvitella, että eräänä päivänä joutuisin käymään läpi samat kokemukset ja olisin itsekin täällä traumaterapiassa.

Bethany*

Ohjelmaan kuului osio, jossa jokainen naisista sai kirjata kaikki taakkansa paperille ja sitten ripustaa ne kiinni puiseen ristiin. Se oli käänteentekevää Bethanylle.

”Paras hetki oli se, kun sain viedä kipuni ristille. Jätin kaiken tuskani Jeesuksen jalkojen juureen ja sain kokea syvää rauhaa ja iloa.”

”Muistan, kun Mary tuli tänne. En olisi voinut kuvitella, että eräänä päivänä joutuisin käymään läpi samat kokemukset ja olisin itsekin täällä traumaterapiassa. Jos en olisi päässyt tänne, en todennäköisesti olisi enää elossa. Olisin ehkä tehnyt itsemurhan päästäkseni vapaaksi kaikesta kivusta. Jumalalla oli kuitenkin parempi suunnitelma – kiitos teille.”

OD:n yllätys Bethanylle!

Tukijoidemme tuen ja rukousten ansiosta Open Doorsin paikalliskumppanit ovat voineet auttaa Bethanya enemmänkin. Ennen Maryn kuolemaa he olivat antaneet tälle rahaa, jotta tämä voisi ostaa perheelle pienen maatilkun turvallisemmalta alueelta.

Nyt he päättivät tehdä Maryn toiveista totta ja tukea Bethanya rakentamalla talon tuolle tontille. He halusivat yllättää Bethanyn niin, että hän näkisi talon vasta valmiina.

Kun Bethany siepattiin, taloprojekti keskeytettiin hetkeksi. Rakentajat halusivat kuitenkin jatkaa työtään uskoen, että Bethany vapautettaisiin ja hänelle voitaisiin aikanaan lahjoittaa valmis uusi koti.

Isä, sinulle on kaikki mahdollista. Olen kiitollinen sinulle, Jumala, sillä sinulle on kaikki mahdollista.

Bethany*

Kun Bethanyn terapia loppui, seurakuntakumppanimme hakivat hänet Maryn ostamalle tontille (Bethany viittaa Maryen peitenimellä Charity). Kumppanimme onnistuivat taltioimaan kameraansa sen hienon hetken, kun Bethany näki talon.

”Sisareni ja veljeni Kristuksessa, olen niin kiitollinen teille siitä, että halusitte toteuttaa Maryn (Charityn) unelman. Jumala, joka on taivaassa, siunatkoon teitä moninkertaisesti”, Bethany sanoi. ”Olen varma, että tyttäreni on onnellinen ja kiittää teitä taivaasta siksi, että toteutitte hänen toiveensa. Sanani eivät riitä kyllin kiittämään teitä.”

Kun Bethany polvistui uudessa kodissaan, hän kohotti kätensä ja kyynelten vieriessä poskille alkoi laulaa: ”Isä, sinulle on kaikki mahdollista. Olen kiitollinen sinulle, Jumala, sillä sinulle on kaikki mahdollista.”

Rukousaiheita Bethanyn puolesta

Kiitetään Jumalaa Bethanysta ja siitä, että hän on muuttanut Bethanyn kärsimykset siunaukseksi. Bethanyn arvet pysyvät, mutta sinun ja maailmanlaajuisen seurakunnan tuen ansiosta hän sai tulevaisuuden ja toivon.

Rukoillaan Bethanylle ja hänen lapsilleen johdatusta, kun he alkavat rakentaa uutta elämäänsä. Olkoon Jumalan sana heidän apunsa, voimansa ja pakopaikkansa kaikissa mahdollisissa tulevissa vastoinkäymisissä.

Rukoillaan, että Bethany saa sydämeensä ja mieleensä täydellisen rauhan kaiken kokemansa jälkeen.

Rukoillaan kaikkien niiden Nigeriassa ja Länsi- ja Keski-Afrikassa olevien kristittyjen puolesta, joita ääriryhmät pitävät vankeinaan. Varustakoon Jumala heidät tarvittavalla voimalla ja uskolla niin, että he kestäisivät kaiken, mikä heitä kohtaa.

*Nimet muutettu turvallisuussyistä