Uutiset
31.03.2021

Boko Haram surmasi Aminan miehen ja viisi vuotta myöhemmin hän joutui itse siepatuksi

Terroristijärjestö Boko Haram on vienyt Aminalta miehen ja oli viedä pojatkin. Myöhemmin järjestö riisti naisen vapauden ja piti häntä panttivankina kahdeksan kuukautta. Tänään Amina on esikuva elämää suuremmasta toivosta, jota koko vainottu Kristuksen seurakunta tarvitsee.

YouTube video

Amina asui miehensä Danielin sekä neljän poikansa ja yhden tyttärensä kanssa Maidugurissa Nigeriassa. He kävivät ahkerasti kirkossa ja auttoivat muita mahdollisuuksien mukaan. Kun Boko Haramin väkivaltaisuudet levisivät heidän asuinalueelleen, he eivät harkinneetkaan lähtemistä. Amina tiesi Raamatun totuuksista, että vainot voivat olla osa kristityn elämää.

Boko Haram tappoi Aminan miehen ja viisi vuotta myöhemmin sieppasi myös Aminan.

”Huominen ei kuulu sinulle”

Lokakuussa 2012 Boko Haram tunkeutui Aminan kotiin. Aseistetut miehet käskivät pojat ja Aminan miehen Danielin makaamaan lattialle ja sitoivat heidän kätensä. He pyysivät Danielilta auton avaimia, perheen papereita ja rahoja. Sitten he sanoivat Danielille: ”Tänään on sinun päiväsi, huominen ei kuulu sinulle.” Amina alkoi rukoilla ja sanoi Jumalalle, ettei halua jäädä leskeksi. Hän joutui kuitenkin kauhuissaan katsomaan, kuinka perheen miehet vietiin ulos. Heitä käskettiin kieltämään Kristus, mihin pojat ja mies eivät suostuneet. Hyökkääjät sanoivat heille, että he kuolisivat samana päivänä, mikäli eivät kieltäisi Kristusta. Uhkauksista huolimatta he eivät kieltäneet.

Amina kertoo, kuinka Boko Haram teurasti hänen miehensä hänen silmiensä edessä. ”Mieheni kuoli rukous huulillaan”, hän kertoo. Seuraavaksi hyökkääjät viilsivät vanhimman pojan Danielin kurkun ja sitten toiseksi vanhimman, Mangan. Kun olisi ollut nuorimman pojan Kambun vuoro, he alkoivat riidellä siitä, pitäisikö tämän henki säästää. Hän oli heidän lakiensa mukaan liian nuori tapettavaksi. Kambun henki säästettiin, ja hyökkääjät lähtivät perheen luota puhellen keskenään: ”Jääkööt kuolemaan…” Amina alkoi kauhuissaan huutaa apua. Eräs nainen tuli paikalle ja kutsui poliisit. Amina tiesi, että Daniel oli kuollut, mutta hän toivoi voivansa vielä pelastaa poikansa, jotka olivat menettäneet runsaasti verta. Kun poliisit lopulta saapuivat paikalle, he kieltäytyivät tutkimasta aluetta, sillä hyökkääjät olivat kiinnittäneet räjähteitä porttiin. Aminan avuksi tuli muutamia ystäviä, jotka veivät pojat sairaalaan.

Herra säästi ihmeellisesti Aminan poikien hengen. He joutuivat viettämään sairaalassa kuukauden ja kantavat nyt kaulassaan syviä arpia veitsien viilloista, joiden oli tarkoitus päättää heidän elämänsä. Manga kertoo, että he olivat aluksi ujoja arpiensa takia, mutta sitten he tajusivat, että arvet ovat todistus Jumalan olemassaolosta. Amina kärsi tilanteen jälkeen vakavasta posttraumaattisesta stressireaktiosta ja masennuksesta, mutta sai Jumalan armosta hoitoa ja oppi hitaasti elämään ilman miestään.

Boko Haram ei kuitenkaan ollut unohtanut häntä.

Amina oli siepattuna kahdeksan kuukautta ja pysyi uskollisena Kristukselle.

Sieppaus ja neuvotteluja vapaudesta

Lähes viisi vuotta myöhemmin, vuonna 2017, Boko Haram sieppasi Aminan ja kymmenen muuta naista. Kidnapatut naiset viettivät viisi seuraavaa viikkoa rukoillen ja paastoten. “Kapinallisilla oli tapana lähettää luoksemme imaami, joka opetti meitä. Opetuksen jälkeen he ilmoittivat, että se, joka haluaa kieltää Kristuksen, pääsee Boko Haramin naisten luo ja saa vapauden.” Amina ja muut naiset pysyivät lujina eivätkä kieltäneet Kristusta. “Meille Kristus on elämä ja kuolema on voitto. Jokainen sunnuntai oli meille pyhäpäivä ja toimimme sen mukaan. Kerran sieppaajat kuulivat meidän laulavan ja ilmoittivat, että jos teemme niin uudelleen, se on oleva loppumme.”

Amina myöntää, että oli hetkiä, jolloin hän pelkäsi. Näin oli erityisesti silloin, kun Nigerian armeija lisäsi painostusta Sambisan metsässä. “Elimme keskellä vaikeuksia, nälkää ja pelkoa. Sanoin yhä uudelleen Jumalalle: ’En tunne paholaista, mutta sinut minä tunnen, joten ota sinä ohjat. Sille, että olen vielä elossa, täytyy olla jokin syy. Auta minua sen tehtävän täyttämisessä.’”

Aminan sallittiin vedota naisten puolesta Nigerian hallitukseen. Useiden neuvottelujen jälkeen heidät vapautettiin.

Toivon uudistuminen

“Open Doors on ollut minulle suureksi avuksi. Erityisesti traumaterapia on auttanut minua monin tavoin, sillä olen kokenut pelkoa, eristyneisyyttä ja vihaa. Traumaterapian ja Jumalan armon avulla olen saanut vapautua näistä tunteista.”

Sinun tukesi avulla Open Doors on kyennyt auttamaan Aminaa myös hänen kotinsa jälleenrakentamisessa ja toimittamaan hänelle elintärkeitä ruokatarpeita koronakriisin aikana.

“Open Doors on auttanut minua ymmärtämään Jumalan rakkauden traumaterapian ja muun avun kautta. Sillä ilman Jumalan rakkautta en olisi koskaan saanut apua. Te olette osoittaneet rakkautta huolehtimalla kärsivistä ja traumoja läpikäyneistä. Te osoitatte heille, että Jumala on olemassa.”

Boko Haram muutti Aminan elämän lopullisesti, mutta teidän tukenne avulla Amina on saanut parantua ja elää nykyään entistä lähempänä Jumalaa. “Nyt keskityn ainoastaan Jumalaan ja lapsiini. Kaiken kokemani vuoksi olen päässyt aina vain lähemmäksi Jumalaa.”

Amina kiittää tukijoitaan Sananlaskujen luvun 11 sanoin: “Antelias antaa ja rikastuu yhä, saituri kitsastelee ja köyhtyy.” (jae 24) Hän jatkaa: “Koettelemusteni jälkeen olen saanut Open Doorsin kautta todella paljon rohkaisun sanoja ja muuta apua. Pyydän Jumalaa siunaamaan ja vahvistamaan teitä kaikilla elämänalueilla. Haluan rukoilla kaikkien Nigerian auttajien ja tukijoiden puolesta, erityisesti Open Doorsin. Rukoilen, että ette väsyisi auttaessanne kanssasisarianne ja -veljiänne vahvistumaan ja toipumaan koettelemuksista. Saakoon Jumala palkita teidät, siunatkoon hän perheitänne ja antakoon teille terveyttä ja edistäköön kaikkia pyrkimyksiänne. Rukoilen, että näin on oleva Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemiseen saakka. Jeesuksen nimessä!”

Amina on yksi monista kristityistä, jotka kantavat äärimmäisen pahuuden arpia elämässään. Nigerian tilanne on edelleen tulenarka, ja useat kristityt joutuvat elämään jatkuvassa kuolemanpelossa. Siksi meitä, vapaan maailman kristittyjä, kutsutaan rukoilemaan ja tukemaan mm. Nigerian sisaria ja veljiä.

Traumaterapian ja Jumalan armon avulla Amina on saanut vapautua pelosta ja vihasta.