Selaa World Watch -listan maita

33. sijalla World Watch -listalla

Bhutan

WWL 2019: Sijalla 33, pisteitä 64/100

WWL 2018: Sija 33

 

Asukasluku: 793 000 (20 000 kristittyä)
Pääuskonto: Mahyana-buddhalaisuus
Vainoamisen syy: Uskonnollinen nationalismi ja etninen sorto

Vainoavat tahot

Säilyttääkseen maan kansallisen identiteetin ja yhtenäisyyden, hallituksen viranomaiset tukahduttavat tai poistavat “ulkopuoliset” tekijät, kristillisyys mukaanlukien. Hallitus katsoo buddhalaiset uskomukset maan perustuslain mukaisesti “kansalliseksi perinnöksi”. Perustuslaki ei tee eroa uskonnon ja valtion välille.

Hallituksen virkailijat ovat hallituksen voimatoimien toimeenpanijoita  ja vainojen toteuttajia. He ovat myös buddhalaisuuden – maan kansallisen perinnön – kannattajia. Buddhalaiset (ja ajoittain myös hindulaiset) johtajat toimivat niin ikään vainoajina.

Etnisten uskomusten sulautuminen buddhalaisuuteen lisää vainoajien mahdollisuuksia toimia. Kristityt, jotka kieltäytyvät noudattamasta sekä buddhalaisia että perinteisiä riittejä, ovat vaarassa joutua vaikeuksiin. Etnisten perinteiden vaalinta on etenkin maan keski- ja eteläosissa elävien kristittyjen vainoamisen taustalla. Suvun ja perheen sisällä tapahtuva uskonnollinen painostus on voimakasta.

Vainojen ilmeneminen

Buddhalaisuus on osa sosiaalista rakennetta. Yhdenkään kristillisen yhteisön ei ole koskaan sallittu perustaa seurakuntia. Kaikki kristilliset yhdyskunnat pysyvät maan alla. Etenkin maaseudulla buddhalaiset munkit vastustavat kristittyjä.

Joillakin alueilla hallitsee perinteinen Bön -usko. Heimojen uskomusten yhteen sulautuminen ja buddhismi ovat aiheuttanut vainoa etenkin maan keski- ja itäosissa. Uskontotunnustuksen vaihtaminen mistä tahansa syystä on hyvin vaikeaa. Seurauksena on kristittyjen johtajiin ja heidän perheisiinsä kohdistuvaa vainoa.

Kaikkien Bhutanin kansalaisten odotetaan noudattavan buddhalaisuutta. Kristityiksi kääntyneitä tarkkaillaan ja yritetään saada heidät palaamaan takaisin vanhaan uskontoonsa. Uskonnolliset johtajat, paikallinen yhteisö ja suku ovat usein toiminnassa mukana. Valtio ei anna virallista asemaa tai tunnustusta kirkoille. Kristityt harjoittavat uskontoaan periaatteessa laittomasti. Paikalliset viranomaiset kieltäytyvät usein myöntämästä lupaa, jota tarvitaan lainahakemuksiin, omaisuuden rekisteröintiin, työnhakuun ja henkilökortin uusimiseen.

Selaa World Watch -listan maita

Bhutan

Rukoillaan lukutaitokoulutuksen puolesta maassa. Rukoillaan viisautta opettajille ja motivaatiota opiskelijoille. Rukoillaan, että uskovat pystyisivät lukutaidon...

43295 Bhutan

Rukoile Bhutanin uusien johtajien
puolesta. Rukoile, että he palvelevat maansa kansalaisia
ajamatta omia...

43294 Bhutan

Open Doors tekee Etelä-Aasiassa yhteistyötä
johtajakoulutusta antavien oppilaitosten kanssa,
jotta alueelle saadaan sitoutuneita...

Rukouskalenteri: Bhutan

Rukoillaan niiden kristinuskoon kääntyneiden bhutanilaisten puolesta, jotka kokevat ankaraa painostusta niin heidän perheensä, ystäviensä, naapuriensa...