Turkmenistan

29

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Turkmenistan on entinen neuvostotasavalta ja sitä hallitsee autoritäärinen hallitus, joka valvoo väestöä tarkasti. Erityisesti uskonnolliset ryhmät ovat tarkkailun kohteena.

Turkmenistanissa rajoitetaan hyvin paljon sitä, miten maassa voi elää kristittynä. Kristillisen materiaalin painaminen ja maahantuonti, epävirallisten kokousten pitäminen tai jopa kristillisten laulujen lataaminen netistä voi johtaa sakkoon tai pahempaan rangaistukseen. Kristittyjä johtajia tarkkaillaan eniten. Jopa maan historiallisen Venäjän ortodoksisen ja Armenian apostolisen kirkon sunnuntain jumalanpalveluksia valvotaan.

Valtaosa Turkmenistanin väestöstä on muslimeja. Tästä taustasta tulevat ovat vaarassa kokea häväistystä, ahdistelua, perinnöttömäksi jättämistä tai jopa pahoinpitelyä suvun, ystävien tai yhteisönsä taholta.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Turkmenistanin tilanne on vakaa. Maassa on ollut vain vähäisiä muutoksia painostuksen ja väkivallan määrässä. Kuitenkin kristityt kokevat vastustusta monilla elämän alueilla seuratessaan Jeesusta. Valtion agentit valvovat jatkuvasti kirkkoja ja kristittyjä. Muslimiperheet, ystävät ja kyläläiset painostavat kristinuskoon kääntyneitä.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Valtio rikkoo kaikkia kristittyjen oikeuksia mutta valvoo seurakuntien johtajia erityisen tarkasti. Muslimitaustaiset kristityt kohtaavat vainoa myös yhteisöissään.

Millaista maassa on elää miehenä?

Turkmenistanissa seurakunnanjohtajat ovat enimmäkseen miehiä. He ovat erityisen alttiita vainolle. Valtion viranomaiset ottavat heidät kohteikseen yrittäessään kontrolloida kristillistä toimintaa ja levittääkseen pelkoa seurakuntiin. Niinpä viranomaiset etsivät mitä tahansa syitä, jotta voisivat sakottaa tai pidättää kristittyjä johtajia.

Muslimiyhteisöissä kristittyjä miehiä pidetään vastuullisina, jos ihmiset kääntyvät pois islamista. Kristinuskoon kääntyneet miehet voivat kokea voimakasta painostusta myös perheidensä ja yhteisöjensä tahoilta. Lisäksi heitä syrjitään ja kiusataan asevoimissa. Asepalvelus on edelleen pakollinen Turkmenistanissa, ja aseistakieltäytyjät ovat vaarassa joutua vankeuteen.

Millaista maassa on elää naisena?

Turkmenistanin kulttuuri on erittäin patriarkaalinen ja islamilainen. Naisten odotetaan elävän täysin alamaisina aviomiehilleen ja vanhemmilleen, eikä heille sallita omaa päätöksentekoa. Kristinuskoon kääntyneet naiset ovat islamista luopuessaan haastaneet hyväksytyn sosiaalisen järjestyksen ja he ovat siksi erityisen alttiita vainolle. Ei siis ole yllättävää, että monet salaavat uskonsa. Vaikka muutkin perheenjäsenet olisivat kristittyjä, vaino saatetaan kohdistaa erityisesti naisiin ja tyttöihin. Tällä halutaan pelotella naisten aviomiehiä ja laajempaa kristillistä yhteisöä.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors vahvistaa Keski-Aasian vainottuja kristittyjä toimittamalla heille avustuksia ja Raamattuja sekä tarjoamalla työntekijäkoulutusta ja rukoustukea. Lisäksi järjestetään ammattikoulutusta, mikroyrityslainoja sekä organisoidaan projekteja, kuten kuntoutuskeskuksia.

Rukoile:

Rukoile, että Jumala pehmittää Turkmenistanin johtajien sydämiä, ja että he lopulta löytäisivät toivon Jeesuksessa.
Rukoile yksimielisyyttä kristittyjen ja heidän johtajiensa kesken. Turkmenistanin kirkosta puuttuu yhteyttä.
Pyydä Jumalaa avaamaan tien Hänen Sanalleen ja muulle kristillisille materiaalille, jotta Sanan nälkäiset kristityt tavoitettaisiin.
Monia seurakunnan johtajia valvotaan Turkmenistanissa. Rukoile, että he saavat suojan ja että he johtaisivat seurakuntiaan armollisesti ja rauhanomaisesti.

Herra, anna seurakunnallesi Turkmenistanissa yliluonnollista kärsivällisyyttä ja kestävyyttä siellä, missä he ovat rajoitusten ja valvonnan alaisia. Anna heille suurta iloa aina, kun he kokoontuvat yhteen. Järjestä asiat niin, että kristityt, joilla on Sanan nälkä, saisivat Raamattuja. Ja me rukoilemme, että maan johtajat tunnustaisivat kansalaistensa uskonnonvapauden arvon. Jeesuksen nimessä. Aamen.