Uutiset
21.10.2018

Nigerialainen äiti vetoaa presidenttiin tyttären pelastumiseksi

Boko Haramin yli seitsemän kuukautta sitten vangitseman tytön äiti, Rebecca Sharibu, on pyytänyt apua Nigerian presidentti Muhammadu Buharilta, jotta tyttö vapautettaisiin. 15-vuotias Leah Sharibu oli yksi 110 tytöstä, jotka kidnapattiin 19. helmikuuta 2018 nigerialaisesta koulusta. Toiset tytöt vapautettiin kuukauden sisällä, mutta hän, ainoa kristitty, ei suostunut luopumaan uskostaan.

Boko Haramista eriytynyt ISWAP-niminen ryhmä ilmoitti 16. syyskuuta tappaneensa Punaisen Ristin työntekijän ja uhkasi tappaa kolme muuta panttivankia, heidän joukossaan Leahin. Silloin hänen äitinsä päätti toimia. Hän kertoi uhkauksesta lehdistötilaisuudessa 29. syyskuuta vedoten sekä osavaltion hallitukseen että Nigerian presidenttiin, jotta he varmistaisivat Leahin vapauttamisen. Hän kuitenkin kiisti haastaneensa Nigerian hallituksen asiasta oikeuteen tai vaativansa siltä rahoja, vaikka mediassa on levitetty tällaista tietoa. Hän kiisti myös miehensä tehneen oikeusvaatimusta.

YouTube video

 

Lehdistötilaisuuden järjesti paikallinen pastori Gideon Para-Mallam, joka pyrkii aktiivisesti luomaan rauhaa Nigerian kristittyjen ja muslimien välille. Leahin isä, joka ei päässyt paikalle työnsä takia, puhui medialle puhelimitse. Hän toisti vaimonsa pyynnön Leahin vapauttamisesta myös Nigerian hallitukselle ja kansainväliselle yhteisölle. Hän kertoi perheensä olleen hyvin surullinen sen jälkeen, kun Leah kidnapattiin. Erityisesti tapaus on vaikuttanut Leahin 13-vuotiaaseen veljeen Donaldiin, joka jatkuvasti kyselee, koska Leah tulee takaisin.

Presidentti osoitti tukensa

Presidentti Buhari lähestyi hiljattain ensimmäistä kertaa Leahin äitiä. Hän twiittasi: ”Puhuin tänään rouva Rebecca Sharibun kanssa vakuuttaakseni hänelle, että pyrimme saamaan hänen tyttärensä turvallisesti kotiin. Kaikki nigerialaiset rukoilevat Sharibun perheen ja kaikkien niiden puolesta, joiden perheestä joku on vangittu. Teemme kaikkemme tuodaksemme vangitut takaisin.”

Kukaan Nigerian hallituksen edustaja ei ole aikaisemmin ollut yhteydessä Leahin perheeseen, ja Leahin isä onkin syyttänyt sitä perheensä hylkäämisestä. Hän kertoo saaneensa tukea paikallisyhteisöltä ja kirkkonsa jäseniltä. Vangittujen tyttöjen asiaa ajanut ryhmä #BringBackOurGirls on myös syyttänyt Nigerian hallitusta Leahin perheen hylkäämisestä ja kieltäytymisestä tiedottamasta Leahin asiasta.

Rebecca Sharibu ja pastori Gideon Para-Mallam. (Kuva: World Watch Monitor)

Video painostuksesta ja ääniviestejä siepatuilta

ISWAP-ryhmittymä on viime kuukausina toistuvasti painostanut Nigerian viranomaisia maksamaan lunnaat Leahista ja kidnapatuista avustustyöntekijöistä, mutta ei ole onnistunut pyrkimyksessään. He ovat myös julkaisseet videon, jolla he kertovat ottaneensa asiassa yhteyttä Nigerian hallitukseen saamatta vastausta. Tapettuaan Punaisen Ristin työntekijän he julistivat viestinsä olevan nyt verenpunainen. Leahin kanssa kidnapattuna on tällä hetkellä kaksi naista, joista toinen on Punaisen Ristin ja toinen Unicefin työntekijä.

Kun kidnapattuja avustustyöntekijöitä elokuussa oli vielä kolme, nigerialainen toimittaja onnistui saamaan heiltä nauhoitetun puheviestin. Siinä he kertoivat olevansa uhattuina ja vetosivat Jumalan nimessä presidenttiin saadakseen apua. Myös Leah Sharibu julkaisi elokuussa ääniviestin, jossa hän pyysi Nigerian presidentiltä apua.

Lähde