Uutiset
07.05.2019

Yli 100 Boko Haramin kaappaamaa tyttöä yhä kateissa

Viisi vuotta sitten, yöllä 14. huhtikuuta, noin 230 tyttöä kaapattiin koulusta Chibokissa, Koillis-Nigeriassa. Ainakin 200 heistä kuului EYN -kirkkoon. Pian sen jälkeen 47 tyttöä onnistui pakenemaan esim. hyppäämällä kuorma-auton lavalta. Lokakuussa (2016) 21 ja toukokuussa (2017) 82 tyttöä vapautettiin. Edelleen on 112 tyttöä vapauttamatta. Huhujen mukaan ainakin osaa heistä pidetään Pohjois-Kamerunissa. Samaan aikaan vähintään 12 tyttöjen vanhemmista on kuollut joko Boko Haramin käsissä tai stressiperäisiin sairauksiin.

Laajemmassa kuvassa tämä tapaus on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Kristityt ovat merkittävä vähemmistö monissa Pohjois-Nigerian osavaltioissa, joissa islamistiset ryhmät pyrkivät systemaattisesti tuhoamaan kristityt yhteisöt. Useita teini-ikäisiä on kaapattu kodeistaan ko. alueella. Heitä on pahoinpidelty sekä henkisesti että fyysisesti, pakkokäännytetty islamiin ja pakotettu nopeasti naimisiin vanhempien muslimimiesten kanssa – täysin laista piittaamatta. Tammikuussa 2016 Nigerian armeija vapautti 1 000 Boko Haramin vangitsemaa naista. Joukossa ei ollut ainoatakaan Chibokista kaapattua.

Paikallinen kristittyjä puolustava järjestö on onnistunut auttamaan runsaan vuoden sisällä ainakin 12 tytön palauttamisessa. Lähes kaikki olivat alaikäisiä ja kokeneet ankaraa fyysistä, psyykkistä, sanallista ja tunteisiin kohdistuvaa pahoinpitelyä ja hyväksikäyttöä.

Maaliskuussa 2017 Christiana, 13v, vietiin vanhempiensa kodista yliopiston kampukselta sillä aikaa kun hänen vanhempansa olivat hänen veljensä luona sairaalassa. Christiana pakkokäännytettiin islamiin, pakkoadoptoitiin ja kihlattiin vanhemmalle muslimimiehelle. Hänen sukulaisensa onnistuivat kuitenkin hakemaan hänet takaisin kotiin 5 kuukauden kuluttua, ennen kuin hänen piti mennä naimisiin.

Kesäkuussa 2017 19–vuotias Alheri Garba oli lomalla oppilaitoksestaan, kun hänet kaapattiin kahdeksi kuukaudeksi. Katoamisilmoitukseen ei reagoitu, ehkä siksi, että hän oli lain mukaan aikuinen. Tuona aikana häntä pahoinpideltiin ja hyväksikäytettiin kaikilla kuviteltavissa olevilla tavoilla. Sitten hänet jätettiin kadulle, jonne hänen luultiin kuolevan.

Jotkut tarinoista luokitellaan erityisesti sukupuoleen kohdistuvaksi vainoksi. Samankaltaisia kohtaloita koetaan egyptiläisten koptikristittyjen parissa. Eräs entinen lapsikaappaaja kertoo, että salafistijärjestöt maksavat jokaisesta kristitystä tytöstä. Hän kertoo, että kidnappaajat kokoontuvat moskeijaan keskustelemaan kohteistaan, seuraavat kristittyjen koteja ja punovat verkkojaan uhrien ympärille. Ihmisryöstöjä tehdään nyt presidentti Sisin aikana enemmän kuin koskaan. Maailmanlaajuisesti tätä on havaittu lisäksi ainakin Keski-Afrikan tasavallassa, Kolumbiassa, Etiopiassa ja Irakissa.

Lähde

Nigeria on World Watch List 2019 sijalla 12. Lue lisää.