Uutiset
30.06.2023

Vetomuus YK:lle ja 437 Toivon keskusta – Toivoa Lähi-itään -kampanjan tarina

Open Doors toteutti vuosina 2015–2022 laajamittaisen ja vaikuttavan kampanjan Lähi-idän ja erityisesti Syyrian ja Irakin vainottujen kristittyjen tueksi. Mistä kaikki sai alkunsa ja mitä kampanjalla saatiin lopulta aikaan? Onko Lähi-idällä toivoa?

Vuonna 2013 Open Doors ja Middle East Concern (MEC) -järjestö ottivat yhdessä osaa Save Syria -kampanjaan. Tarkoituksena oli tuoda esiin kristittyjen vaino, jota tapahtui huomaamattomasti Syyrian sisällissodan kaaoksessa. 

Kampanjan päättyessä vuonna 2014 poliitikot, lehdistö ja kirkko tiesivät, että kristityt olivat Syyriassa heikossa asemassa uskonsa vuoksi.

Näkynä oli vahvistaa Lähi-idässä kristinuskon säilymistä ja myönteistä vaikutusta yhteiskuntaan.

Työmme ei silti tuntunut päättyneen. Seurasi arvioinnin ja rukouksen aika. Kesällä 2014 terroristijärjestö Isis iski Irakiin ja valtasi suuria alueita. Kenttätyöntekijämme ja kumppanimme reagoivat tilanteeseen, ja Open Doorsin alueella sijaitseva kenttätoimisto pyysi koordinoitua kampanjaa toivon tuomiseksi Lähi-itään. 

Kesällä 2015 järjestettiin suuri tapaaminen, jossa olivat edustettuina kaikki Open Doorsin työn ja MEC:n osa-alueet. Rukoilimme ja suunnittelimme, ja kampanja sai alkunsa.

Syyrialainen pastori Edward Awabdeh istuu työhuoneessaan ja katsoo mietteliäänä ulos ikkunasta.
Pastori Awabdehin mukaan kristittyjen apu on ollut Syyriassa hyvin merkityksellistä. ”Syyrian kristityt ovat Kristuksen lähettiläitä maassamme, ja he toivat sanomaa valosta, kun eri maiden lähetystöt sulkivat ovensa”, hän kertoo.

Kampanja rakentuu

Toivoa Lähi-itään oli seitsenvuotinen ja laajamittainen kampanja. Sen näkynä oli vahvistaa Lähi-idässä kristinuskon säilymistä ja myönteistä vaikutusta yhteiskuntaan. Tarkoituksena oli myös tuoda uutta toivoa Lähi-idän kristityille kirkoille, jotta ne voisivat olla toivon lähteitä omille yhteisöilleen, mailleen ja alueilleen.

Halusimme nähdä Lähi-idän kirkon olevan jälleen toivon majakka, joka auttaisi ihmisiä toipumaan, rakentaisi koteja ja muuttaisi kirkkoa toivon paikaksi. Kampanjoimme, jotta mahdollistaisimme kristityille toivoa antavan tulevaisuuden.

Vuosina 2015–2016 kenttätyöntekijämme ja MEC haastattelivat Irakin ja Syyrian kristittyjä (miehiä ja naisia eri ikäryhmistä, kirkkokunnista ja seurakuntien eri tehtävistä) kysyen, mikä antaisi heille toivoa jäädä kotimaahansa.

Vetosimme YK:n pääsihteeri António Guterresiin yli 800 000 nimen vetoomuksella Lähi-idän kristittyjen puolesta.

Vastauksissa näkyi kolme keskeistä asiaa:

  1. yhdenvertaisuus lainsäädännössä
  2. ihmisarvoiset elinolosuhteet
  3. tärkeä rooli oman yhteiskunnan tulevaisuudessa.

Nämä kolme toivetta vaativat Lähi-idässä merkittäviä yhteiskunnallisia muutoksia. YK on ainoa järjestö, joka tarkkailee kaikkia näitä osa-alueita (lainsäädäntö/ sosioekonominen kehitys/ konfliktin jälkeinen jälleenrakentaminen). 

Teimme näistä pyynnöistä vetoomuksen tähdäten korkealle – suoraan YK:n pääsihteeri António Guterresille.

Pitkätukkainen tyttö hymyilee kameraan. Hänellä on yllään valkoinen kauluspaita ja tumma liivi, jossa kirjailtu ankkuri. Taustalla pakettiauto.
13-vuotias Mimi joutui pakenemaan vuonna 2014 Isis-taistelijoita kodistaan Niniven tasangolta. Hänen perheensä palasi alueelle ja perusti maatilan Open Doorsin mikrolainan avulla.

Vetoomus maailman päättäjille

Open Doorsin työntekijöiden ja kumppaneiden suuren työn tuloksena vetoomukseen saatiin 808 172 nimeä 143 maasta. 

Uskomattomat 202 557 nimeä saatiin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maista ja 64 492 allekirjoitusta pelkästään Irakista. Lisäksi Intiassa vainotut kristityt hankkivat vetoomukseen 60 000 nimeä.

Joulukuussa 2017 vetoomuksen esittivät YK:n pääsihteeri Guterresin toimistossa nuori irakilainen poika Noeh ja irakilainen pappi, isä Behnam. Tilaisuudessa olivat mukana myös Yhdysvaltojen Open Doorsin edustaja, MEC-järjestön edustaja sekä Open Doorsin vaikuttamistyön tiimi. Vetoomus esitettiin myös muille YK:n ylemmille virkamiehille. 

Lisäksi Noeh tapasi Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen, ja toinen irakilainen pappi, isä Daniel, tapasi Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn. Vetoomus luettiin ääneen myös Kanadan parlamentissa.

Irakilainen isä Daniel luovutti joulukuussa 2017 Britannian pääministeri Theresa Maylle Raamatun, joka löydettiin Isisin hyökkäyksen jälkeen hänen kotikirkostaan Karamlesissa.

Samaa päämäärää kohti

Seitsenvuotisella kampanjalla oli suuri vaikutus. Siihen kuului paljon rukousta, tarpeellista rohkaisua, runsaita lahjoituksia ja kohdistettua vaikuttamistyötä. Open Doorsin kaikki voimavarat ja yhteistyökumppanit työskentelivät samaa päämäärää kohti: toivon palauttamiseksi Lähi-itään.

Kampanjan perimmäinen päämäärä oli taata Lähi-idän kristityille ja muille uskonnollisille vähemmistöille vakaa asema ja tulevaisuus arvokkaana ja olennaisena osana yhteiskuntaa.

Verkostomme mahdollistivat erityisen nopean ja tehokkaan avun myös helmikuussa 2023 Turkin ja Syyrian tuhoisten maanjäristysten aikaan.

Tavoitteisiin kuului myös poliittisten ja uskonnollisten johtajien tuen hankkiminen sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla, mikä lisäsi kodeistaan ja kotimaastaan pakenemaan joutuneiden mahdollisuutta palata turvallisesti.

Kampanjassa tunnistettiin neljä osa-aluetta, jotka auttaisivat Lähi-idän kristittyjä saamaan taas toivoa ja voimaa rakentaa uutta tulevaisuutta:

  • kuuntelu
  • opettaminen
  • liikkeellelähtö
  • vaikuttaminen.
Piispa Daniel ja Miika Auvinen yleisön edessä keskustelemassa
Piispa Daniel vieraili maaliskuussa 2023 ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja Suomessa puhujakiertueella. Vierellä Open Doorsin ulkosuhteiden johtaja Miika Auvinen Helsingin-tilaisuudessa.

Mitä muuta saimme aikaan?

Keskeisenä vaikutusmuotona toimivat edelleen Irakin ja Syyrian kirkkojen yhteyteen perustetut Toivon keskukset, jotka tarjoavat paikallisille kristityille monipuolista tukea traumaterapiasta hätäapuun. Kampajan aikana perustettiin yhteensä 437 Toivon keskusta, joista 287 toimii Syyriassa ja 150 Irakissa.

Pitkäjänteinen työmme ja laajat verkostomme mahdollistivat erityisen nopean ja tehokkaan avun myös helmikuussa 2023 Turkin ja Syyrian tuhoisten maanjäristysten aikaan.

Halusimme antaa myös Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan nuorille kristityille äänen.

Kampanjaan kuului myös erilaista maailmanlaajuista toimintaa. Syyskuussa 2022 Open Doors käynnisti Miljoona toivon rukousta -rukouskampanjan. Kampanjaan osallistuivat ensimmäistä kertaa yhdessä muun maailman kanssa turvallisuusjärjestelyin myös kenttämaidemme kristityt.

Halusimme antaa myös alueen nuorille äänen. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa järjestettiin kymmenen fokusryhmäkeskustelua, joihin osallistui 70 nuorta. Keskustelut johtivat alueen kristittyjen nuorten vetoomukseen, jonka seurauksena järjestimme 20 maan nuorille kristityille keskustelufoorumin käsittelemään nuoria koskevia aiheita ja kysymyksiä.

Kiitos tuestasi ja rukouksistasi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kristittyjen puolesta. Open Doors on sitoutunut jatkamaan työtään alueella ja seisomaan vainottujen rinnalla myös jatkossa, jotta he saavat toimia suolana ja valona omalla kotiseudullaan.