Uutiset
10.11.2023

Uusi elämä Afrikan sarven alueella – Roda löysi enemmän kuin uskonnon

Roda* on kotoisin Djiboutista, pienestä maasta Afrikan sarven alueelta. Siellä islam hallitsee jokapäiväistä elämää. Toisin kuin monissa muissa alueen maissa, Djiboutissa kristityt voivat pääosin harjoittaa uskontoaan vapaasti. Kaikenlainen evankelioiminen on kuitenkin laitonta.

Islam on Djiboutin virallinen uskonto. Jotkut muslimiperheistä kotoisin olevat kristityt voivat kokea turvattomuutta uskonsa vuoksi. Tämä on myös kristityksi kääntyneen Rodan kokemus.

Ystävän kutsu evankeliumin luo

Varttuessaan Roda kuuli ainoastaan profeetta Muhammedista. Hän uskoi Koraanin kirjoituksiin, joissa Muhammedia kuvattiin ainoana tienä Jumalan luo. Rodan perhe kasvatti hänet islamin uskoon, ja se oli kaikki, mitä hän tiesi. Kunnes hän tapasi Tesfayen*.

Tesfaye oli hänen ystävänsä ja kristitty. Koska avoin evankelioiminen on laitonta Djiboutissa, hänen oli oltava hyvin varovainen uskonsa jakamisessa Rodan kanssa.

Eräänä päivänä raamattutunnilla toinen islamin parissa kasvanut kristitty alkoi kertoa Rodalle joitakin totuuksia.

Joka perjantai Tesfaye vei Rodan tapaamaan uskovaisia kristittyjä. He ylistivät Jumalaa yhdessä. ”He opettivat minulle evankeliumia”, muistelee Roda. ”Se ei mielestäni ollut järkevää. Heidän rukoiltuaan puolestani opetuksen jälkeen, kerroin, ettei kukaan muu kuin Muhammed voi pelastaa.”

Kristityt jatkoivat yrittämistä, ja Roda kävi edelleen ryhmässä viettääkseen enemmän aikaa Tesfayen kanssa. Hänestä alkoi tulla enemmän kuin ystävä. Eräänä päivänä raamattutunnilla toinen islamin parissa kasvanut kristitty alkoi kertoa Rodalle joitakin totuuksia. Ne muuttivat hänen näkemyksiään uskosta.

Kristitty kertoi Rodalle: ”Muhammed on kuollut, ja Jeesus, profeetta, jonka muslimit tuntevat nimellä Isa, syntyi Hengen kautta ja nousi taivaaseen, josta hän palaa. Mutta kristityt kutsuvat häntä Jeesukseksi Kristukseksi ja sanovat, että hän myös kuoli meidän syntiemme puolesta ristillä.”

Avokadomehun valmistusta blenderissä
Nykyään Roda pyörittää suosittua mehu- ja jäätelökioskia. Sen lisäksi hän on perustanut kanalan, jonka avulla on aloitettu kananmunien ja lihan tuottaminen.

Kristuksen läheisyyteen

Roda ei ollut varma, mitä hänen tulisi ajatella. ”Kanssani nämä asiat jakanut mies kehotti minua kysymään vanhemmiltani, onko se totta”, hän muistelee.

”Joten aloin kyseenalaistaa uskoani. Vein kysymykseni suoraan imaamille, joka on muslimitaustainen uskonnollinen johtaja. Hän vahvisti Muhammedin kuoleman, ja siinä hetkessä Rodan silmät avautuivat Totuudelle. Sinä päivänä kaikki muuttui.

Tänäkin päivänä Rodaa syytetään perheensä häpäisemisestä, mikä voi olla tuhoisaa Djiboutin kulttuurissa.

”On kulunut 16 vuotta siitä, kun tulin Kristuksen luo”, hän sanoo. ”Löysin Herran Tesfayen kautta.” Hän ja Tesfaye menivät lopulta naimisiin.

Kun Roda hyväksyi Jeesuksen Vapahtajakseen, hänen elämänsä muuttui vaikeammaksi. Perheen saatua tietää hänen kristityksi tulostaan, he uhkasivat tappaa hänet. Tänäkin päivänä häntä syytetään perheensä häpäisemisestä, mikä voi olla tuhoisaa Djiboutin kulttuurissa.

”He soittavat minulle ja kysyvät: ’Mitä elämäsi on? Se on merkityksetön'”, Roda sanoo.

Uuden elämän lähde

Mutta hengellisesti Roda oli kuin lähde, jonka vedet eivät koskaan kuivu. Jeesuksen osalta hänen perheensä on väärässä hänen uskonsa suhteen.

”En näe sitä niin kuin perheeni näkee”, hän sanoo. ”Jumala sanoo minulle: ’Kaikki nämä asiat häviävät ja menevät ohi, mutta elämme Herran kanssa ikuisesti. Mitä minulla on, ei ole pelkästään uskonto vaan elämä! Elämä, joka jatkuu kuoleman jälkeen. Tätä minä kerron heille.”

Vaikka Roda menetti biologisen perheensä, Jumala on eheyttänyt hänen maailmanlaajuisen perheensä Kristuksessa.

Roda ja Tesfaye muuttivat lopulta Djiboutista Etiopiaan. Siellä Open Doors -kumppanit ovat tukeneet heitä sosioekonomisen kehityksen koulutuksella ja mikrolainoilla pienyritysten perustamiseksi.

Vaikka hän menetti biologisen perheensä, Jumala on eheyttänyt Rodan maailmanlaajuisen Kristuksen perheen Open Doors -ohjelmien avulla. Roda elää kiittäen Jumalaa, joka on pelastanut hänet ja antanut hänelle hyvän elämän.

Paikalliset kumppanimme ovat välittäneet meille rukouspyyntöjä Rodalta, Tesfayelta ja Afrikan sarven kristilliseltä yhteisöltä.  He joutuvat usein ottamaan valtavan riskin seuratessaan Jeesusta.

Katso video

YouTube video