Uutiset
12.11.2023

Jihadistien viimeaikaiset hyökkäykset Nigerissä järkyttävät kristittyjä

Vuoden mittaan tehdyt lukuisat terrori-iskut ovat tehneet Saharan eteläpuolisesta Afrikasta maailman vaarallisimman vainotuille kristityille. Alkusyksyn iskussa kristittyjä pahoinpideltiin, alueen kirkot suljettiin ja turvallisuustilanne kehittyi entistäkin epävakaampaan suuntaan.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asuvien kristittyjen kärsimys on jo ennestään ollut sanoin kuvaamaton, siksi tieto uudesta iskusta tuntuu erityisen raskaalta. Välikohtaus tapahtui Nigerissä, lähellä Burkina Fason rajaa.

Alueella vaikuttavat ääri-islamilaiset ryhmät – Isis mukaan lukien – ovat enenevässä määrin painostaneet ja uhkailleet kristittyjä. Kirkkoja on jouduttu sulkemaan, ja monet ovat paenneet kodeistaan lisääntyneen turvattomuuden takia. Kristityt elävät pelon vallassa.

Kristityt ovat Sahelin alueella äärimmäisen haavoittuvaisessa asemassa, ja poliittinen epävakaus ja vallankaappaukset ovat osaltaan pahentaneet tilannetta.

Elokuun puolivälissä islamilainen jihadistiryhmä hyökkäsi kahteen nigeriläiseen kyläkirkkoon. Ensimmäiseen ryntäsi neljä aseistettua miestä kesken jumalanpalveluksen. Silminnäkijöiden mukaan jokaisella oli rynnäkkökivääri, veitsi ja ruoska.

Jihadistit osoittivat kivääreillään kristittyjä ja kysyivät: ”Ettekö ole kuulleet, että olemme kieltäneet kristinuskon harjoittamisen alueella?”

Kristityt vastasivat, etteivät tienneet kiellosta.

”Olemme toimineet täällä jo kolme vuotta”, jihadistit sanoivat. ”Miten voitte väittää, ettette ole koskaan kuulleet kiellosta? Jos kiellätte kuulleenne varoituksestamme, valehtelette.”

Naisia ja lapsia värikkäissä vaatteissa puun alla
Nigerissä vaikuttavat ääri-islamilaiset ryhmät kuten Isis ovat enenevässä määrin painostaneet ja uhkailleet kristittyjä. Kesän hyökkäyksissä kotinsa jättäneitä lounaisnigeriläisiä pakolaisia läheltä Burkina Fason rajaa.

Jihadistien vaatimukset

Sitten asemiehet käskivät kristityt polvilleen. Yksi heistä tarttui ruoskaansa ja sanoi pieksevänsä kristityt, koska nämä eivät olleet totelleet heidän kieltoaan. Onneksi he säästivät raskaana olevat naiset ja äidit lapsineen. Kaikki muut, 14 miestä ja kolme naista he kuitenkin pieksivät. Pastori pahoinpideltiin pahimmin.

Lopulta jihadistit lähtivät, mutta varoittivat kristittyjä harjoittamasta uskoaan kylässä. Paikalla olleen uskovan mukaan heille sanottiin, että jos he haluavat jatkaa kokoontumisiaan kylässä, heidän on muutettava kirkkonsa moskeijoiksi, koska kristinuskon harjoittaminen alueella on kielletty.

Viesti oli sama: jos kristityt haluavat jatkaa jumalanpalveluksiaan, heidän on käännyttävä muslimeiksi ja muutettava kirkkonsa moskeijoiksi.

Kauheudet eivät kuitenkaan päättyneet tähän. Jihadistit jatkoivat matkaansa toiseen kirkkoon, jossa oli koolla nuoria uskovia. Kolme näistä he ottivat kiinni ja pieksivät. Nuoria uhattiin, että jos he jatkavat Jeesuksen palvelemista, ääri-islamilainen ryhmä palaa ja tuhoaa koko kylän.

Open Doorsin paikalliskumppanien mukaan kylässä oli ollut viisi kirkkoa, mutta nyt ne kaikki on suljettu.

Jihadistit kävivät samana päivänä vielä kahdessa kylässä, joissa kielsivät kaikki kokoontumiset kirkoissa. Viesti oli sama: jos kristityt haluavat jatkaa jumalanpalveluksiaan, heidän on käännyttävä muslimeiksi ja muutettava kirkkonsa moskeijoiksi.

Kristinuskon harjoittaminen ääri-islamilaisten ryhmien hallinnassa olevalla alueella on kielletty.

Huiveihin kietoutuneita miehiä kuuntelemassa koulutusta katoksessa
Nigeriläisiä kristittyjä Maradin alueelta OD:n tukemassa, vainoista selviytymiseen tähtäävässä koulutuksessa, joka on ollut paikallisille äärimmäisen tärkeä.

Rukousta Afrikan väkivalta-alueen puolesta

Nämä tapahtumat osoittavat, kuinka haavoittuvia kristityt ovat Nigerissä ja Burkina Fasossa – ja muuallakin tuolla Saheliksi kutsutulla alueella. Seudun maiden poliittinen epävakaus on osaltaan pahentanut tilannetta.

Kahden viime vuoden aikana niin Burkina Fasossa, Malissa kuin Nigerissäkin on tehty vallankaappauksia, jotka ovat usein saaneet alkunsa juuri ääri-islamistien aiheuttamasta väkivallasta.

Paikalliskumppanimme pyytävät meitä rukoilemaan Nigerissä ja Burkina Fasossa elävän seurakuntaperheemme puolesta. Alue kärsii kasvavasta väkivallasta.

Voit rukoilla näin:

  • Rukoile Jumalan väliintuloa Nigerin ja Burkina Fason väliselle raja-alueelle. 
  • Rukoile, että Jumala varjelee omansa joutumasta ääri-islamilaisten ryhmien käsiin. 
  • Rukoile uskonsa tähden piestyjen kristittyjen puolesta. 
  • Pyydä Jumalaa sitomaan heidän haavansa ja auttamaan heitä parantumaan. 
  • Pyydä Jumalaa johdattamaan uskoville keinot kokoontua ja palvella Häntä.
  • Pyydä Jumalaa vahvistamaan Sahelin alueen seurakuntaa ja auttamaan kristittyjä pysymään lujina uskossa tänä epävakaana aikana. 
  • Rukoile viisautta alueen seurakuntien johtajille heidän työssään. 
  • Rukoile, että Nigerin uusi hallitus – samoin kuin Burkina Fason ja Malin hallitukset – osaisivat viisaasti ja määrätietoisesti suhtautua ääri-islamistien aiheuttamaan uhkaan ja huolehtia kaikkien turvallisuudesta.

Lämmin kiitos elintärkeästä rukoustuestasi Afrikan vainottujen kristittyjen rinnalla.