Selaa World Watch -listan maita

39. sijalla World Watch -listalla

Etiopia

WWL 2020: Sijalla 39, pisteitä 63/100
WWL 2019: Sija 28
WWL 2018:
Sija 29
WWL 2017: Sija 22
WWL 2016: Sija 18

 

Alue: Afrikka

Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, kirkkokuntien väliset erimielisyydet, etninen vihamielisyys, hallinnon vainoharhaisuus

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 110,1 miljoonaa

Kristittyjen määrä: 65,8  miljoonaa

Pääuskonto: kristinusko

Hallitusmuoto: demokraattinen liittotasavalta

Johtaja: pääministeri Abiy Ahmed

Miksi Etiopiassa vainotaan kristittyjä?

Etiopiassa kaikki kristilliset yhteisöt kokevat vainoa, vaikkakin kaikkein raskaimpana se kohdistuu uudempiin kristillisiin liikkeisiin. Niitä vainoaa hallinnon ohella myös Etiopian ortodoksinen kirkko. Laki kieltää maassa hengelliset radio- ja tv-lähetykset sekä koulujen uskonnonopetuksen.

Erityisesti maan itä- ja kaakkoisosien kristityiksi kääntyviä muslimeja sekä ortodoksisesta kirkosta muihin kristillisiin liikkeisiin tai kirkkoihin siirtyneitä kohtelevat Etiopiassa kaltoin niin oma perhe kuin lähiyhteisökin. Joillain alueilla kristittyjä estetään käyttämästä paikallisia palveluja tai heidät eristetään yhteisöstä. Eräissä paikoissa, kuten Ogadenissa, islamilaiset väkijoukot tekevät hyökkäyksiä kirkkoihin.

Kaikilla eri vainon ilmenemisen osa-alueilla Etiopian pistemäärä onkin vähintään 10. Kristityt kokevat Etiopiassa siis vakavaa vainoa, vaikka kristinusko on maan pääuskonto.

Miksi Etiopian listaussijoitus on muuttunut?

Etiopian sijoituksen laskeminen kahdella sijalla johtuu pääasiassa väkivallan vähenemisestä. Myös kristittyjen kohtaama painostus on vähentynyt hieman. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet monet tekijät. Hallitus ei esimerkiksi ole ollut niin rajoittava kuin aiemmin.

Millaista Etiopiassa on elää kristittynä?

Kristittyihin kohdistuva vaino vaihtelee alueittain. Esimerkiksi kaupunkiseuduilla ja pääosin protestanttien asuttamilla alueilla kristityt kohtaavat vähemmän vakavia vaikeuksia jättäessään ortodoksisen kirkon. Heidän perheensä saattavat silti vastustaa valintaa.

Maaseudun yhteisöissä, joissa on enimmäkseen ortodoksisen kirkon jäseniä, toisen kirkkokunnan valitsevat kristityt joutuvat usein eristetyiksi tai jopa hyökkäysten kohteiksi.

Pääasiassa muslimien asuttamissa maaseutuyhteisöissä kristittyjä estetään käyttämästä paikallisia palveluja. He saattavat joutua myös jopa äärimuslimien hyökkäysten kohteeksi. Kristityiksi kääntyneet muslimit kokevat myös perheidensä ja lähiyhteisöjensä painostusta.

Tositarina

Vain Jeesukseen luottaminen oli maksaa Hellenille koko elämän

Muiden uskontojen kristittyihin kohdistama vaino on yleensä suhteellisen helppo käsittää. Sen sijaan kristillisten kirkkokuntien välinen vihamielisyys hämmentää. Siihen perustuva vaino on ilmiönä hyvin monimutkainen ja vainosta puhuminen epämiellyttävää, sillä vainoa harjoittaa toinen kristillinen kirkkokunta.

Etiopialaisen Hellenin tarina on kuitenkin karuudessaan hyvin yksinkertainen. Aiemmin hänellä oli koti ja aviomies, ja hän oli lähiyhteisönsä arvostama. Kun Hellen antoi elämänsä kokonaan Jeesukselle, hän menetti lähes kaiken itselleen tärkeän. Hellen ei voi käsittää, miksi hänet karkotettiin, tekihän Kristus hänestä joka suhteessa entistä paremman ihmisen.

Hellen oli aiemmin riippuvainen huumeista ja alkoholista. Eräänä päivänä hän katsoi kristillisen TV-ohjelman ja halusi tehdä parannuksen. Hän pääsi eroon kaikista riippuvuuksistaan. Koko Hellenin perhe kuitenkin suuttui hänelle kääntymyksen vuoksi. Aviomiehensä raivostui niin, että jätti Hellenin. Mies otti perheen vanhimman poikansa mukaan kahden nuoremman jäädessä Hellenille. Hän ei edes hyvästellyt perhettään tai jättänyt heille yhtään rahaa.

Hellen ja pojat olivat näin ollen pahassa pulassa. Kaikki kotikaupungissa tiesivät Hellenin olevan nykyisin Jeesuksen seuraaja, eikä kukaan antanut hänelle siksi töitä. Joinakin päivinä pienen perheen oli tultava toimeen vain onnettomalla leipäpalalla. Open Doors auttoi kuitenkin Helleniä perustamaan pienen yrityksen, jonka turvin hän voi tätä nykyä huolehtia perheestään ja maksaa lasten koulunkäyntikulut.

”Vain Jumala tiesi, millaisessa tilanteessa olin, kun tulitte auttamaan minua. Luulin, että kuolisimme. Kiitos tuestanne. Jumala siunatkoon teitä! Nyt kodissani vallitsee rauhai. Jumala on siunannut minua taloudellisesti; minulla ei ole koskaan ollut tällaista omaisuutta. En voi kiittää Häntä kylliksi.”

Miten Open Doors auttaa Etiopian kristittyjä?

Open Doors on toiminut Etiopiassa 1980-luvulta lähtien. Haluamme varmistaa paikallisten seurakuntien kautta tehtävällä työllä, että seurakuntien jäsenet ovat valmistautuneet vainoon. He saavat asianmukaista tukea, jatkuvaa opetuslapseuskoulutusta ja mahdollisuuden riittävään toimeentuloon. Lisäksi heidät perehdytetään evankeliointiin, he saavat traumakoulutusta ja heidän edellytyksiään antaa tukea kanssasisarilleen ja -veljileen kehitetään.

Koulutusohjelmat sisältävät:

  • Valmentautumista vainon varalle sekä joissain tapauksissa käytännöllistä ja hengellistä tukea
  • Erilaisia teologisia ja opetuslapseuttamiseen liittyviä valmennuksia
  • Kokonaisvaltaista palvelutyötä ja valmennusta, avun tarjoamista taloudellisissa ongelmissa
  • Valmennusta ja tukea kulttuurien välisessä evankeliointityössä
  • Traumanhoitoa

Kuinka sinä voit auttaa etiopialaisia kristittyjä?

Rahalahjoituksin mahdollisuuksien mukaan.

Rukoile:

  • Radikaali islam kasvaa Etiopiassa niin paikallisella, alueellisella kuin kansallisellakin tasolla. Erityisesti maaseudulla, jossa muslimit ovat enemmistönä, kristittyjä häiritään ja heiltä kielletään usein paikallisten palvelujen käyttäminen. Islamista kääntyneet kristityt joutuvat eristetyiksi ja heiltä evätään monesti perheoikeudet. Rukoile, että Herra auttaisi meitä varustamaan Etiopian kristittyjä. Kristityille on jaettava maan olosuhteissa toivoa ja luotava valmiuksia tavoittaa vainoojat evankeliumilla. Heitä on myös ohjattava vastaamaan vainoon Kristusta kunnioittavalla tavalla.
  • Etiopian ortodoksinen kirkko vastustaa evankelikaalikristittyjen toimintaa. Kirkon mukaan he ovat länsimaisen uskonnon kannattajia ja siten uhka etiopialaiselle kulttuurille. Rukoile viisautta Jeesuksen tuntemaan oppineille kristityille heidän kohdatessaan lähimmäisiään. Rukoile varjelusta Kristukseen turvautumisen tähden hyökkäyksistä kärsiville sekä perheestään ja lähiyhteisöistään eristetyille. 
  • Viime vuosina Etiopian hallitus on muuttunut aiempaa autoritaarisemmaksi. Se rajoittaa kansalaisten ja uskonnollisten instituutioiden oikeuksia. Tilanne saattaa muuttua laajempien maassa tapahtuvien poliittisten muutosten vuoksi. Rukoile viisautta maan herätyskristititylle, pääministeri Abiy Ahmedille sekä hallitukselle heidän etsiessään keinoja parantaa maan ihmisoikeustilannetta.
  • Joillain Etiopian alueilla kristityt kohtaavat vihamielisyyttä etnisten ryhmiensä taholta. Ryhmät vaativat kristittyjä osallistumaan etnisiin yhteenottoihin ja kostavat, mikäli vaatimuksiin ei suostuta. Rukoile, että Etiopian kristityt välttäisivät jakautumisen eri etnisiin ryhmiin. Kristittyjen on oltava valmiita vastaamaan kaikille, jotka kysyvät, mihin sen toivo perustuu. Rukoile, että tukemme auttaa Etiopian kristittyjä tavoittamaan evankeliumilla perinteisten uskontojen kannattajia. Pyydä, että kristityt voisivat pysyä uskossaan kompromissipaineiden keskelläkin.
closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Etiopian vainotilanne on usein monimutkainen vainoamisen tapojen muuttuessa. Valtio rajoittaa uskonnonvapautta. Joissakin osissa maata konservatiiviset muslimit aiheuttavat haasteita, etenkin islamista kääntyneille kristityille.

Myös sekularismi eli maallistuminen aiheuttaa vaikeuksia kristityille. Erään asiantuntijan mukaan radio-ja televisioasemien perustamiskielto uskonnolliseen tarkoitukseen sekä kielto harjoittaa uskonnollista toimintaa oppilaitoksissa rajoittavat uskonnonharjoittamisen, opettamisen ja lähetystyön vapautta.

Etiopian ortodoksisen kirkon (EOC) hallitsemilla alueilla muihin uskontokuntiin kääntyneet kohtaavat vainoa perheen, yhteisön ja EOC:n kuuluvien valtion viranomaisten puolelta. On siis mahdollista, että yhdessä ja samassa maassa vainotut voivat toimia myös vainoajina.

Vainojen ilmeneminen

Etiopiassa kaikki kristilliset yhteisöt kokevat jonkinasteista vainoa. Pidätyksiä tapahtuu joissain osissa maata, tällöin muihin kuin EOC:n kuuluvia kristittyjä kohdellaan rajummin sekä viranomaisten että EOC:n puolelta. Perheet ja paikalliset yhteisöt kohtelevat kaltoin muslimitaustaisia ja ortodoksikirkosta eronneita kristittyjä.

Joskus kristityiltä kielletään paikallisten palveluiden käyttö ja yhteiskunta hyljeksii heitä. Joillakin seuduilla väkijoukot hyökkäävät kirkkoihin.

Selaa World Watch -listan maita

Etiopia

Galgalo* (35) sai päävammoja ja hänen kätensä murtui, kun joukko musliminuoria ryntäsi kirkkoon keskeyttäen rukouskokouksen....

Etiopia

Kun Hellen* päätti seurata Jeesusta, mies hylkäsi hänet ja hän jäi yksin kolmen lapsen kanssa....

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.