Uutiset
08.11.2023

Rukousvetoomus sodan keskeltä: ”Älä unohda sisariasi ja veljiäsi Sudanissa”

Paikallisia kristittyjä koskevat vaarat kasvavat Sudanin konfliktin jatkuessa, mutta myös Jeesuksen toivoa tuovasta läsnäolosta on alueella yhä merkkejä. Sotatila on vallinnut jo lähes seitsemän kuukautta. 

Kentällä olevat kumppanimme kertovat tilanteen olevan järkyttävä. He pyytävät, ettemme jättäisi sudanilaista perhettämme rukoustemme ulkopuolelle.

Lokakuun puoliväliin mennessä sota on vaatinut ainakin 9 000 ihmisen hengen ja 5,6 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan. YK:n mukaan Sudanin tilanne on ”yksi lähihistorian suurimmista humanitaarisista painajaisista”.

Kansainvälisten ja afrikkalaisten humanitääristen järjestöjen keskuudessa leviää pelko avun riittämättömyydestä miljoonille pakolaisille. Tarjolla olevan avun pelätään jäävän saamatta sitä eniten tarvitsevilta. 

Vainotut sodan jaloissa

Sudan on vuoden 2023 World Watch List-vainoraportin listauksessa sijalla 10. Tämä tekee siitä äärimmäisen hankalan asuinmaan kristityille hyvinäkin aikoina. 

Open Doorsin kenttäkumppani Fikirun* mukaan Sudanin konfliktin alkukuukausien aikana yli 165 kirkkoa on suljettu ja ainakin 15 on tuhottu. Kirkot raportoivat myös päivittäisistä ihmisoikeusrikkomuksista, kuten raiskauksista, tyttöjen sieppauksista ja kiinteistöjen ryöstämisistä.

Ihmisoikeusasioiden hoitaminen ei ole parantunut, eikä kumpikaan puoli ole halukas lopettamaan vihamielisyyksiä

OD:n paikalliskumppani Fikiru*

”Tilanne vain huononee ja sudanilaiset kärsivät”, hän sanoo.

 ”Ei näytä siltä, että sota loppuisi lähiaikoina. Tähän mennessä taistelevien puolten tulitauot eivät ole kestäneet kauaa. Huolestuttavampaa on, että ihmisoikeusasioiden hoitaminen ei ole parantunut, eikä kumpikaan puoli ole halukas lopettamaan vihamielisyyksiä”.

”Sudanin kristityt ovat erityisen haavoittuvaisia ja saavat kärsiä”, Fikiru vahvistaa. 

”Pyydämme, etteivät seurakunnat eri puolilla maailmaa väsyisi rukoilemaan tai unohtaisi rukoilla Sudanin tilanteen puolesta. Tiedämme, että maailmassa tapahtuu paljon pahaa, mutta älkää unohtako sisarianne ja veljiänne Sudanissa”.

Mistä konfliktissa on kyse?

Konflikti on käynnissä Abdel Fattah al-Burhanin johtaman Sudanin asevoimien (SAF) ja Mohamed Hamdan Dagalon (Hemedti) johtaman puolisotilaallisen Rapid Support Forcesin (RSF) välillä. Ryhmät työskentelivät yhdessä syöstessään vallasta Sudanin diktaattori Omar Al-Bashirin vuonna 2019. 

Valtataistelu kuitenkin alkoi, kun suunnitelmat saada RSF armeijan komentoon tulivat julki.

Konflikti alkoi pääkaupunki Khartumissa, mutta on levinnyt sen ulkopuolelle. Uutismedia Independent Catholic News raportoi väkivallan levinneen Etelä-Kordofanin ja Al-Nil al-Azraqin osavaltioihin. Tämä on vaikuttanut alueen valmiiksi haavoittuvaisiin kristittyihin yhteisöihin.

”Sota-alueilla on yhä kristittyjä, joilla ei ole keinoja paeta, jotka kärsivät, emmekä voi auttaa heitä”, Fikiru kertoon. ”Tämä on meille erittäin vaikeaa, he ovat osa Kristuksen ruumista.”

Valkoasuinen iäkäs nunna jakaa toisen naisen kanssa padasta ruokaa lapsille
Eräs Sudanissa asuva katolilainen nunna jakaa ruokaa pakolaislapsille heinäkuussa 2023.

Uskolliset nunnat toivon välikappaleina

Mutta kaaoksen keskellä on nähty myös vilauksia Jumalan työstä. 

Monet haavoittuvaiset ihmiset, kuten lapset, vanhukset sekä vammaiset ja sairaat eivät kykene pakenemaan. Seitsemän katolista nunnaa on ottanut heitä asumaan kotiinsa kirkkoon. He ovat antaneet heille turvallisen piilopaikan, ruokaa ja vähän lääkkeitä.

Toinen OD:n paikallinen kenttäkontakti asuu perheensä kanssa nunnien kirkossa. Hän kertoo, että eräänä yönä lapset olivat piilossa ja kysyivät nunnilta, saisivatko he osallistua nunnien rukoukseen.

Kuinka kaunis todistus Jumalan yliluonnollisesta rauhasta keskellä sota-aluetta!

OD:n kenttäkontakti Sudanista

”Oli sysipimeää, sillä naapurustossa ei ollut ollut sähköä kuukausiin. He kokoontuivat yhteen ja rukoilivat rauhaa Sudaniin. Kuinka kaunis todistus Jumalan yliluonnollisesta rauhasta keskellä sota-aluetta! Jeesus on näyttänyt läsnäolonsa ja varustamisensa”.

”[Nunnat] antavat vettä kaivosta, sillä monessa paikassa kaivot ovat kuivuneet sodan alettua”, hän selittää. 

”Nunnilla on myös generaattori, jonka he antavat käyttöön tunniksi päivässä. Näin osa meistä voi ladata puhelimiamme”. 

Kristittyihin kohdistuvat riskit kasvussa

”Yksi nunnista kertoi minulle uskovansa, että heidät lähetettiin lähetystyöntekijöiksi, ei ainoastaan viestinviejiksi: siksi asumme sudanilaisten kanssa, olivatpa he kristittyjä tai eivät, niin ilon kuin surun aikoina”.

Tämä on tosiaankin surun aikaa Sudanin kristityille. Open Doors arvioi, että Sudanissa on noin 2 miljoonaa kristittyä. Jo valmiiksi monimutkaisen konfliktin raporttien mukaan ääri-islamistit ovat liittyneet taisteluun, ja kristittyihin kohdistuva riski kasvaa.

Fikiru vahvistaa raportit. ”Maassa olevat yhteyshenkilömme ovat antaneet ymmärtää, että [ääri-islamistit] pyytävät ihmisiä julkisesti liittymään Sudanin asevoimiin taistelussa RSF:ää vastaan”, hän kertoo. 

”Toiset lähteet kertovat, että osa näistä [militanteista] tai omankädenoikeutta harjoittavista joukoista on entisiä Al-Bashirin puolueen ja turvallisuusjoukkojen jäseniä”.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

Kuuntele podcast