Lehdet
19.10.2018

Apunne on ollut elintärkeää

Afrikan sarven alueella ryhmä uskovia kokoontuu salaa yhteen. Tällaisia ryhmiä on hyvin vähän. Ryhmän perustajan Muktarin (nimi muutettu turvallisuussyistä) mukaan ilman ulkopuolista apua kokoontumisia olisi huomattavasti vaikeampi jatkaa.

Uskovat tulevat yksitellen. Ilma on hiostava. Lämpötila on yli 40° ja ilman kosteus yli 80 prosenttia. Kuumuus ja raskas ilma tukahduttavat suuresta tuulettimesta huolimatta. Mutta kun ryhmä alkaa laulaen ylistää Jumalaa, iho nousee kananlihalle. Käytössä ei ole soittimia tai laulukirjoja, mutta laulu on ehkä kauneinta, mitä olen koskaan kuullut.

”Ylistä ja palvele Herraa. Hän antoi meille elämän, halleluja!” kertosäkeen sanat toistuvat yksinkertaisina ja syvällisinä. Somaleista 99 % on muslimeja, ja islamin hylkääminen voi merkitä kuolemaa. Kuitenkin olen keskellä ryhmää, joka kokoontuu oppiakseen paremmin tuntemaan Kristuksen. Tänään jatketaan Raamatun opiskelua ja sitä, miten kertoa uskosta ei-uskoville. Moni haluaa jakaa kokemuksiaan asiasta.

Opetusosuuden jälkeen uskovat haluavat vielä viettää aikaa yhdessä. Vain täällä muiden Jeesusta Kristusta (arabiaksi Isa al-Masih) seuraavien kanssa he voivat levähtää hetken: keskustella, rukoilla, pelailla ja oppia paremmin tuntemaan Jeesusta. Jotkut ovat todella peloissaan vainojen lisääntymisestä (yksi heistä oli kokenut hirveitä ISIS:n taholta). Muutamat kuitenkin kertovat mielihyvin uskonelämänsä vaiheista. Useimmat kuuluvat somaliheimoihin, mutta jotkut ovat myös muista maista lähtöisin.

”Ylistä ja palvele Herraa. Hän antoi meille elämän, halleluja!” kertosäkeen sanat toistuvat yksinkertaisina ja syvällisinä.

Apuun viimeisellä hetkellä

Ryhmän perustaja, Muktar, oli jo lähellä luovuttaa, kun Open Doors (OD) tuli apuun. – Ilman tukeanne minun olisi ollut vaikea jatkaa. Olin loppuun asti väsynyt ja lannistunut, kun tapasin OD:n. Minulta oli rahat loppu ja olin väsynyt somalikulttuuriin. Uskon, että Jumala toi avun johdattamalla teidät avuksi juuri oikeaan aikaan. Näin Muktar pystyi jatkamaan työtä, johon hänen sydämessään oli syttynyt palo vuosia sitten paetessaan perhettään, koska hänestä oli tullut kristitty. Tänne hän pakeni, ja täällä hänen uskolleen valettiin perustus.

– Luin erään lähetyssaarnaajan kirjeen, jossa pyydettiin ihmisiä rukoilemaan työntekijöitä somalikansan keskuuteen. Silloin ajattelin, että tämä rukous koskee minua! Minä olen yksi palvelija somalien parissa. Hänet asetettiin pastorin virkaan kaksi vuotta myöhemmin, ja työ vei hänet muualle. Mutta lopulta hän kuitenkin palasi tähän Afrikan sarven kulmaukseen vakuuttuneena siitä, että Jumala halusi hänen olevan juuri täällä.

Open Doors on voinut välittää Muktarille tukea sekä käytännöllisissä että hengellisissä asioissa. Hän on aloittanut toiminnan, jonka avulla hän voi rahoittaa palvelutyötään ja hänelle on tarjottu erilaista hengellistä koulutusta.

– Pidän OD:ssa erityisesti siitä, että he tuntevat paikallisen kulttuurin ja ovat hyvin päämäärätietoisia. Vaikka olisi vain neljä uskovaa somalia, silti he lähtevät liikkeelle ja palvelevat uskovia. He haluavat oppia tuntemaan alueen kulttuurin ja ymmärtävät, kuinka tavoittaa somalit. He opettivat minua palvelutyössä.

– Jumala siunatkoon teitä. Pyydän, rukoilkaa puolestamme. Me rukoilemme jatkuvasti teidän kaikkien puolesta, Muktar lisäsi.