Lehdet
01.05.2022

Seksuaalinen väkivalta on kristittyjen naisten kokeman vainon voimakkain muoto

Open Doorsin uuden tutkimusraportin mukaan naisiin kohdistuu erityisen voimakasta sukupuolittunutta uskonnollista vainoa Saharan eteläpuolisen Afrikan sekä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan raportointialueilla. Seksuaalinen ja psykologinen väkivalta sekä sieppaukset kiihtyivät entisestään.

Open Doorsin tuottama Sukupuolittunut vaino 2022 -raportti tarkentaa kristittyjen naisten ja miesten vainon luonnetta. Vainon harjoittajat hyväksikäyttävät oman yhteiskuntansa ja kulttuurinsa normeja tai arvoja. Vainoajat painostavat kristittyjä naisia ja miehiä sekä kristillisiä paikallisyhteisöjä.

Vainojen polttopisteenä Afrikka ja Lähi-itä

Naisten uskonnollinen vaino on erityisen voimakasta Saharan eteläpuolisen Afrikan (pistemäärä 10,8*) sekä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan (10,6) raportointialueella. Miesten vainon voimakkuus on alueilla liki puolet pienempi (pistemäärät vastaavasti 5,7 ja 5,5).

Keskeisin syy vainon voimakkuuteen ovat Pohjois-Afrikan ja Sahelin alueella voimistuneet jihadistiset ääriliikkeet. Osassa maista sovelletaan myös sharia-lakia. Naiset voivat Afrikassa päätyä ääriryhmän seksiorjuuteen. Heitä pidetään voittosaaliina ja tulevaisuuden taistelijoiden synnyttäjinä.

Myös huumerikollisuus voimistaa vainoa niin Aasiassa, Afrikassa kuin Latinalaisessa Amerikassa. Huumekauppa ja naisten huumaaminen kytkeytyy esimerkiksi Nigeriassa ihmiskauppaan ja vapaudenriistoon.

Välineellistetyt ja strategisesti häpäistyt naiset

Naisia pidetään monilla tutkimuksen raportointialueilla sosiokulttuurisesti miehiä alempiarvoisina. Hyökättäväksi otetaan kristillisiin yhteisöihin kuuluvien naisten seksuaalinen koskemattomuus ja kyky synnyttää lapsia.

Seksuaalinen väkivalta on noussut voimakkaimmaksi naisten vainon muodoksi World Watch List -tutkimuksen 50 kärkimaassa. Kristittyjä naisia ja tyttöjä pidetään yleisesti seksiobjekteina, joita voidaan käyttää häpeän tuottamisen välineenä. Häpäisy rankaisee uhrien lisäksi heidän perheitään ja laajempaa kristillistä yhteisöä.

Kristittyjen naisten seksuaalista väkivaltaa, pakkoavioliittoja ja ihmiskauppaa esiintyy kaikilla tutkimuksen raportointialueilla.

Open Doorsin tuottama Sukupuolittunut vaino -tutkimusraportti julkaistaan vuosittain maaliskuun alussa.

* Pistemäärien tutkimusmetodologia:
Open Doors Analytical 2022