Lehdet
30.12.2023

Saleh ja rohkea usko

Jemen on yksi maailman vaarallisimmista alueista seurata Jeesusta. OD:n tuki auttaa poikkeuksellista miestä johtamaan siellä rohkeasti maanalaista seurakuntaa.

Salehin* puhelin hälyttää pahaenteisesti. Hän ottaa sen käteensä. Taas uusi tappouhkaus. ”Sinua etsitään”, viestissä sanotaan. ”Olet kuoleman oma. Päiväsi ovat luetut.” Sanat järkyttävät. Mutta ne eivät saa rohkeaa jemeniläistä evankelistaa lopettamaan Jeesuksesta kertomista.

”Jos istuisimme kotona emmekä tekisi mitään, olisimme turvassa”, Saleh sanoo kohauttaen olkapäitään. ”Mutta millaisia kristittyjä olisimme ellemme vaarantaisi elämäämme, jotta muut oppisivat tuntemaan Elämän?”

Saleh on yksi Open Doorsin häkellyttävistä kumppaneista Jemenissä. World Watch List -vainoraportin mukaan Jemen on Jeesuksen seuraajille vaarallisin maa Lähi-idässä ja kolmanneksi vaarallisin maa maailmassa. Tässä muslimivaltiossa on mahdotonta elää avoimesti kristittynä. Kristittyjä vainoavat hallitus, oma suku ja lähiyhteisö, ja väkivaltaisten islamilaisten ääriryhmien vaikutus on alueella vahvistumassa.

Noin 70 prosenttia kristityistä pitää uskonsa salassa eikä koskaan tapaa toista kristittyä. Jos usko paljastuu, kohtalona voi olla pahoinpitely, vankeus, kidutus ja jopa kuolema.

Miten Saleh voi näissä olosuhteissa kertoa ilosanomaa Jeesuksesta? Siten, että hän tekee sen muun maailman kristittyjen tuella.

Jeesuksen tunteva henkilö

Saleh oli Jemenin sisällissodan takia naapurimaan pakolaisleirillä, kun hän päätti perustaa kotiseurakuntaverkoston kotimaahansa. Hän oli opiskelijana tullut uskoon Jemenissä ja saanut maineen rohkeana evankelistana.

”Pakolaisleirillä minut alettiin tuntea henkilönä, joka tunsi Jeesuksen”, Saleh muistelee. ”Monet ihmiset tulivat tuntemaan Kristuksen Vapahtajanaan ja rohkaisin heitä palaamaan Jemeniin palvelemaan. Menimme turvallisempaan osaan maata ja perustimme seurakunnan, jonne kristityt johtajat saattoivat tulla saamaan valmennusta ja apua kristillisen työn aloittamiseen.”

Seurakunnan perustaminen oli uskon askel – mutta myös vaarallista. Ei kestänyt kauan, ennen kuin viranomaiset vangitsivat Salehin veljen ja erään toisen kristityn ja veivät heidät vankilaan.

Rohkaisevia viestejä

Koska Saleh oli näkyvyytensä vuoksi vaarassa, hän piiloutui. Juuri silloin maailman kristittyjen esirukoukset auttoivat häntä kestämään.

”Itkin huoneessani tuntikausia”, Saleh kertoo. ”Joinakin päivinä olin toiveikas ja tunsin olevani vahva. Toisina päivinä tunsin olevani heikko, syyllinen ja masentunut. Noina synkkinä aikoina tunsin Jumalan läsnäolon. Sain rohkaisevia viestejä kristityiltä veljiltä ja sisarilta muualta maailmasta, että he rukoilivat.”

Kahden kuukauden kuluttua rukouksiin vastattiin. Salehin veli ja toinen kristitty vapautettiin. ”Jumala teki ihmeen!” Saleh sanoo. ”Hän johdatti jopa useita vankeja uskoon veljeni kautta!” Saleh pystyi myös itse pakenemaan Jemenistä turvallisesti.

Hurjapää julistaa Kristusta

Nykyään Saleh tekee säännöllisesti opetusmatkoja Jemeniin ohjaamaan muita kristittyjä. Tukijoidemme lahjoitusten ja rukousten avulla hän vie lääkeapua ja ruoka-avustuksia sekä järjestää kuljetuksia ja valmennusta 70 kristitylle jemeniläisperheelle.

”Olemme hyvin kiitollisia teille”, Saleh sanoo. ”Ilman näitä resursseja emme voisi auttaa seurakuntia. Rukouksenne ovat tärkeitä ja innostavia. Ne antavat meille voimia jatkaa.”

Kun seisomme Salehin rinnalla, hän saa voimaa kestää ja Jemenin seurakunnat vahvistuvat. ”Minua kutsutaan usein hurjapääksi, koska ihmiset tietävät saamistani uhkauksista. Mutta kaikki nämä tapaukset lujittavat pyrkimystäni julistaa sanomaa Kristuksesta”, hän kuvaa.

Ja mikä on Salehin näkemys tulevaisuudesta? ”Toivon, että pian kristittyjä on joka puolella Jemeniä.”

* Nimi muutettu turvallisuussyistä.

Kuuntele podcast