Uutiset
05.11.2023

Pappisseminaarilainen kuoli fulbemilitanttien sieppausoperaatiossa Nigeriassa

Nigerialainen pappisseminaarilainen Na’Aman Stephen Danlami menehtyi St. Raphael’in katolisen kirkon pappilassa 7. syyskuuta. Pappila sijaitsee Nigerian Kaduna-osavaltion eteläosassa Fadan Kamantanissa.

Kenttäraporttiemme ja uutistietojen mukaan joukko aseistautuneita fulbeja yritti syyskuun alussa siepata seurakunnan papin.

Sieppausyritys epäonnistui, mutta hyökkääjät sytyttivät kirkon kiinteistöön kuuluvan talon palamaan. Suurin osa ihmisistä ehti pakenemaan, mutta 25-vuotias Na’Aman jäi liekkien vangiksi ja kuoli. Hänet haudattiin 12. syyskuuta.

Nigerian pääkaupungissa Abujassa pidettyyn tilaisuuteen osallistui myös roomalaiskatolisia piispoja.

Nigerian Katolisen viraston varasihteeri, isä Michael Banjo totesi: ”Omistamme tämän messun Na’Aman Danlami Stephenin onnelliselle levolle. Rukoilemme myös niiden puolesta, joita on kohdannut samanlainen kohtalo, sekä pyydämme rauhaa Nigeriaan.”

Kuva menehtyneestä miehestä muistotilaisuuden ilmoituksessa
Sieppaukset lunnaita vastaan ovat tavallisia erityisesti Nigerian keski- ja luoteisosissa. Kuvassa syyskuussa menehtynyt pappisseminaarilainen Na’Aman Stephen Danlami.

Kristittyjen väkivaltatilastojen kärkimaa

”Nigeria on ollut Open Doorsin World Watch List -vainoraportin kymmenen vaarallisimman maan joukossa viimeisen kolmen vuoden ajan ja näyttää olevan siellä todennäköisesti neljännenkin vuoden. Nigeria on väkivaltaisimpien maiden listan kärjessä”, kertoo Open Doorsin Saharan eteläpuolisen Afrikan tiedottaja Jo Newhouse.

”Lokakuun 2021 ja syyskuun 2022 välillä lähes 5 000 nigerialaista kristittyä tapettiin uskonsa takia. Viimeisin järkyttävä tapaus on kiireellinen muistutus kansainväliselle yhteisölle siitä, mitä pohjoisen Nigerian kristittyjen parissa tapahtuu.”

Hyökkäysten uhreiksi joutuu sekä kristittyjä että muslimeja, mutta fulbe-militanttien hyökkäysten ja sieppausten kohteena on huomattavasti enemmän kristittyjä.

Nigerian Kadunan osavaltion kristillisen yhdistyksen (CAN) puheenjohtaja, pastori John Hayab vahvisti tapahtumat uutislehti Punchille: ”On erittäin surullista, että tappoja ja tämänkaltaista  pahuutta yhä tapahtuu.”

Sieppaukset lunnaita vastaan ovat tavallisia erityisesti Nigerian keski- ja luoteisosissa. Hyökkäysten uhreiksi joutuu sekä kristittyjä että muslimeja, mutta fulbe-militanttien hyökkäysten ja sieppausten kohteena on huomattavasti enemmän kristittyjä.

Sieppausyrityksessä tuhopoltetun seurakunnan pappilan raunioita.

Turvallisuustilanne vaatii välittömiä toimia

Open Doors työskentelee Nigeriassa kumppaneidensa kanssa kristittyjen tarpeiden täyttämiseksi. Toiminnassa on mukana trauma- ja hätäapua.

”Väkivallan ja ahdingon takia Open Doors puhuu Pohjois-Nigerian ja koko Sahelin alueen kristittyjen puolesta. Alueella on paljon väkivaltaisia aseellisia joukkoja, jotka uhkaavat seurakuntaa”, Newhouse kertoo. 

”Kehotamme maailmanlaajuista yhteisöä myöntämään ongelman laajuuden ja toimimaan pikimmiten. Open Doors tukee Pohjois-Nigerian vainottuja kristittyjä paikallisseurakunnissa olevien yhteyksien kautta, huolehtien heidän fyysisistä, hengellisistä ja emotionaalisista tarpeistaan, jotta he voisivat pysyä lujina, neuvokkaina ja vaikutusvaltaisina.”

Rukoile Na’Aman Stephen Danlamin perheen sekä paljon verenvuodatusta nähneiden nigerialaiskristittyjen puolesta.