Lehdet
01.05.2023

Pääkirjoitus: Sahelin salattu suru

Saharan eteläpuolinen Sahelin alue on monille suomalaisista vierasta, vaikka alueen luonnonvarat mahdollistavat sinunkin jokapäiväisen elämäsi: Tiesitkö, että autoosi tankkaamasi bensa voi olla Nigeriasta tai Tšadista ja kännykkäsi jalometallit Malista? Tiesitkö, että Nigerian asema maakaasun tuojana Eurooppaan on vain vahvistunut Venäjän kauppasaarron jälkeen? Tiesitkö, että Nigeria on ollut vuoden ajan Suomen toiseksi tärkein vientikohde Saharan eteläpuolisessa Afrikassa? Tiesitkö, että juuri Nigeriassa tapettiin uskonsa vuoksi enemmän kristittyjä kuin missään muussa valtiossa vuonna 2022?

Liity rukousviikkoon Afrikan puolesta
7.-14. toukokuuta!

Sahelin alueella vuosia voimistunut islamististen aseellisten ryhmittymien harjoittama väkivalta on kuin salattu suru, josta me harvoin kuulemme. Väkivallan kohteiksi valikoituvat usein epävakaiden valtioiden köyhissä olosuhteissa elävät kristityt. Jo maaliskuussa 2020 YK:n pakolaisjärjestö UNCHR tiedotti, että ainakin 3,8 miljoonaa ihmistä on joutunut konfliktien takia pakolaisiksi Sahelin alueella. Luku on kuluneen kolmen vuoden aikana vain kasvanut. Yhä suurempi osa näistä pakolaisista on kristittyjä, jotka ovat menettäneet kotinsa islamistien hyökkäyksissä.

Miksi väkivallasta kärsivien Sahelin alueen ihmisten tilanne koskettaa myös sinua ja minua? Globaalissa maailmassa kaikki liittyy kaikkeen: jos kuluttajina olemme valmiit käyttämään Sahelin alueen raaka-aineita, meillä on myös vastuu niistä ihmisistä, jotka mahdollistavat yltäkylläisen päivittäisen elämämme. Kristillinen ihmiskäsitys haastaa meitä nostamaan katseemme omasta navastamme ja muistuttaa, että olemme kristittyinä ”yhtä ruumista” toisten kristittyjen kanssa. ”Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki jäsenet.”

Open Doors tukee Sahelin alueen vainon ja väkivallan kohteeksi joutuvia kristittyjä, jotta he voisivat olla rauhanrakentajia omassa yhteisössään. Jeesuksen syntien anteeksiantamus on uuden alun mahdollisuus myös monelle Afrikassa. Rukouksella ja tuellasi voimme muuttaa maailmaa – ihminen kerrallaan.

– Miika Auvinen, Johtaja – ulkosuhteet