Lehdet
01.03.2021

Pääkirjoitus: Kutsuttu palvelemaan

Konekiväärein aseistautuneet fulani-islamistit saapuivat yön pimeydessä kylän laidalle.

Muutaman tunnin kuluessa kristityn nuoren miehen Guang Adamun koko suku oli pyyhitty pois maan päältä. Tuleen sytytettyjen talojen leimu heijastui verestä punaiseksi värjäytyneestä joesta. Lähikaupunkiin hetkeä aiemmin lähtenyt Guang oli nyt sukunsa ainoa eloonjäänyt.

Nigeriassa työtä tekevän työkaverini kuvaus Guang Adamusta ja Pohjois- ja Keski-Nigerian alueella toistuvasta murhenäytelmästä palautui jälleen mieleeni, kun tammikuussa julkaistu World Watch List 2021 -tilastot paljastivat Sahelin alueen tilanteen: Toisin kuin muualla maailmassa, täällä väkivaltaiset iskut kristittyjä kohtaan lisääntyivät vuoden 2020 aikana 30% edellisvuodesta. Koronapandemian varjossa aseistautuneet islamistiryhmät terrorisoivat ja valloittivat yhä uusia alueita Keski-Nigerian tasangoilla. Kylien kristityt pakenivat tai joutuivat murhatuiksi. YK:n ihmisoikeusasiantuntija ja tutkija Ewelina O. Ochab toi esille 15.6.2020 Forbes-lehden kolumnissaan, kuinka lähes kymmenen vuotta jatkunut kansanmurhaksi luonnehdittu terrorismi Nigeriassa jää länsimaisessa mediassa pimentoon.

Vaikka tämän väkivallan taustalla Nigeriassa on monia tekijöitä, ääri-islamin merkitystä ei voi vähätellä. Kristityt ovat näiden ryhmien erityisinä kohteina juuri uskonvakaumuksensa takia. Kristittyihin juuri uskon takia kohdistuva eriasteinen syrjintä, vaino ja väkivalta ovat tilastollinen tosiasia monissa yhteisöissä ja kymmenissä valtioissa eri puolilla maailmaa. World Watch List 2021 -tutkimuksen mukaan joka kahdeksas kristitty kokee vainoa uskonsa tähden.

Guang ja tässä lehdessä haastateltu Hajaratu ovat näitä ”kahdeksansia”. He ovat samanlaisia ihmisiä kuin sinä ja minä. Kristittyinä meidät on kutsuttu palvelemaan. Näin Jumalan rakkaus tulee näkyväksi tässä maailmassa. Me Suomen Open Doorsin yhteydessä mahdollistamme omalla pienellä panoksellamme tämän palvelutyön Nigeriassa ja noin 70 muussa Open Doors Internationalin kohdemaassa.

”Kun meillä vielä on aikaa, meidän on siis tehtävä hyvää kaikille, mutta varsinkin niille, joita usko yhdistää meihin.” (Gal. 6:10)

Miika Auvinen