Uutiset
30.07.2021

Nigeriassa siepatuista yli 120 opiskelijasta 28 vapautettu – koulusulut kriisiyttävät nuorten koulutuksen

Hyökkääjät ovat vapauttaneet 28 nuorta yli 120 opiskelijan joukkosieppauksesta. Bethel Baptist -lukion opiskelijat kaapattiin Luoteis-Nigerian Kadunan maakunnassa aiemmin tässä kuussa. World Watch -tutkimuskeskuksen mukaan alueen nuorten koulutus on vapautuksista huolimatta kriisissä.

Lapset pääsivät vanhempiensa luo vapautuksen jälkeen viime sunnuntaina, kertoo uutistoimisto AP. Epäselvää on, maksettiinko hyökkääjille lopulta vaadittuja lunnaita. AP:n haastatteleman Nigerian Baptistikirkon presidentin Israel Akanjin mukaan kirkko pidättäytyy tekemästä sopimuksia sieppaajien kanssa mutta ei voi estää vanhempia turvaamasta lastensa vapautuksen. Uutistietojen mukaan sieppaajat vaativat jokaisesta lapsesta noin 1 200 Yhdysvaltain dollarin lunnaita

Asemiehet hyökkäsivät Bethel Baptist -sisäoppilaitokseen Damishin kaupungissa 5. heinäkuuta ja veivät mukanaan 121 opiskelijaa. Siepatuista lapsista yhteensä 34 on jo päässyt pakenemaan tai vapautettu. Ennen sunnuntaina vapautettuja lapsia viisi siepattua opiskelijaa pakeni onnistuneesti, ja yksi vapautettiin terveyssyistä

Vanhemmat kerääntyivät koululle odottamaan uutisia lapsistaan ja rukoilemaan näiden turvallista paluuta.

”Viime yönä en pystynyt nukkumaan, vaikka satoi”, Hassana Ayuba, jonka tytär oli siepattujen joukossa, kertoi AfricaNews-uutismedialle. “Mietin mielessäni, sataako sade heidän päälleen. Hän [tytär] on allerginen kylmälle. Kuvittelin, miltä hänestä juuri nyt tuntuu. Minun täytyi jopa sanoa itselleni: ’Katso, minulla on kylmä, ja minun täytyy peittää kehoni peitolla’. Mitä tyttärelleni tapahtuu nyt? Millä hän peittää kehonsa?”

Uhka nuorten koulutukselle

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan viime joulukuun jälkeen jo yli tuhat lasta on viety väkivalloin kouluistaan Luoteis-Nigerian viidessä maakunnassa. Baptistilukion hyökkäyksen jälkeen Kadunan maakunta päätti sulkea kymmenkunta alueen koulua turvallisuussyihin vedoten. Joulukuun jälkeen on suljettu yli 600 koulua uusien hyökkäysten pelossa.

Joukkosieppaukset tapahtuvat alueella, jossa koulutus on jo entuudestaan vaarantunut ja joka toinen lapsi ei käy koulua. YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan kouluttamattomuuden ajureita ovat ainakin sukupuoli, maantiede ja köyhyys.

”Vaikuttaa siltä, että koulujen sulkeminen on hallinnon ainoa vastaus sieppauksiin. Samalla lasten koulutus vaarannetaan”, Open Doorsin mediaedustaja sanoo.

”Vetoamme heihin [aluehallinnon edustajiin] kiireellisesti Pohjois-Nigerian koulujen turvallisuuden palauttamiseksi laatimalla kattava, lasten turvallisen kouluunpaluun takaava sunnitelma, joka tutkii nämä hyökkäykset ja asettaa niiden tekijät vastuuseen teoistaan.”