Uutiset
29.07.2021

Uskoa ja kestävyyttä Laosissa: kolmesti vangitun pastorin tarina

Pastori Inthy*, 57, on kärsinyt Laosissa jo kolme vankilatuomiota uskonsa tähden. Kipinä kertoa Jeesuksesta ei kuitenkaan ole hiipunut, sillä pastori on ehtinyt istuttaa lähikyliin yhteensä seitsemän seurakuntaa.

Laosilaisen Inthyn vanhemmat ja kotikylä olivat vankasti buddhalaisia. Tullessaan uskoon hän oli maanviljelijä ja yhdeksän lapsen isä.

Vuonna 2006 hän sairastui tuntemattomaan tautiin, mikä teki hänestä heikon, kuin luuta ja nahkaa. Hän meni sairaalaan, mutta siitä ei ollut hyötyä. Eräs Inthyn sukulainen näki hänen tilansa, rukoili hänen puolestaan ja kertoi Jeesuksesta, kunnes hän otti Jeesuksen vastaan Herranaan ja Pelastajanaan.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Inthy parantui ihmeellisesti. Hänen todistuksensa ansiosta moni hänen naapureistaan on löytänyt Kristuksen, ja niin Inthy alkoi paimentamaan muita kohti Jeesusta.

Huijauksesta rikosilmoitus

Inthyn ensimmäinen vankilatuomio tapahtui vuonna 2010 hänen autettuaan erästä miestä uskon alkeissa.

”Hän oli vävynsä kodissa asuva isä”, Inthy kertoo. ”Hänellä oli buddhalaisia esineitä, joita käytettiin temppeleissä palvonnassa. Hän kysyi, mitä niille tulisi tehdä, ja minä käskin polttaa ne. Myöhemmin selvisi, että yksi esineistä oli hänen vävynsä, joka suuttui kuullessaan sen tuhoutuneen.”

Vävy kuului kylän poliisiin. Hän teki Inthystä ilmoituksen alueen poliisipiiriin ja Inthy pidätettiin välittömästi. Ensimmäinen vankeus kesti puoli vuotta.

Kaksi kuukautta vapautumisensa jälkeen joulukuussa 2010 hän joutui takaisin vankilaan.

Joulujuhlan yllättävä päätös

Joulu oli lähellä, ja Inthyn seurakunta oli järjestämässä ohjelmaa seurakuntalaisille ja kyläläisille. Kysyttyään lupaa piirikunnasta hänen käskettiin hakea kylän päälliköltä allekirjoitus, sekä täyttää lupalomake. Piirikunnasta soitettiin päällikölle ja hänen kerrottiin olevan vastuussa kaikesta, jos allekirjoittaa lomakkeen.

Inthy ei saanut allekirjoitusta eikä lupaa ohjelmalle, mutta hän päätti pitää sen kuitenkin. Inthy joutui vankilaan vuodeksi.

Vankila ja selli olivat samat, mutta säännöt olivat tiukemmat.

Noin kahden kuukauden kuulustelujakson aikana Inthyn perhe ei saanut vierailla vankilassa. Se oli henkistä kidutusta ja hengellistä sodankäyntiä. Kuulusteluissa häntä vaadittiin kieltämään uskonsa, mutta Inthy oli päättäväinen eikä perääntynyt.

”Ensimmäisen vankeuteni aikana vietin kuukauden yksin pienessä sellissä. Nukuin, söin ja tein tarpeeni sinne. Toisen vankeuteni aikana minut laitettiin sinne viideksi päiväksi.” Suuren osan vankeudestaan hän vietti noin 80 neliömetrin huoneessa noin 170 muun vangin kanssa.

Kolmas vankeus – ”Olen valmis”

Heinäkuussa 2020 Inthy sai puhelun toiseen kylään istuttamastaan seurakunnasta. Sen jäsenen poika oli kuollut, eivätkä vanhemmat osanneet päättää, pitäisivätkö he buddhalaiset vai kristilliset hautajaiset. Buddhalaiset uskovat, että kuolleet on tuhkattava, jotta sielu pääsee vapaaksi ruumiista. Suurin osa alueen kristityistä taas vastustaa tätä uskomusta ja perinnettä.

Inthy meni kylään toisen seurakuntalaisensa kanssa. Vietettyään jonkin aikaa kuolleen pojan vanhempien kanssa kylän virkamies tuli noutamaan häntä.

”He pyysivät minut ja kolme muuta seurakuntalaista kylän päällikön toimistoon. Toimistossa päällikkö kysyi vierailumme syytä. Sanoin olevamme vierailulla. Mutta päällikkö intti meidän olevan toimittamassa kristillisiä hautajaisia kuolleelle pojalle, eikä hän sallisi sitä. Sanoin heille: ’Jos se on vanhempien päätös, anna heidän olla kristittyjä. Se on heidän oikeutensa.’”

Inthy ja kolme muuta vangittiin välittömästi. Hän oli kuitenkin valmis. Vankila ja selli olivat samat, mutta säännöt olivat tiukemmat. Vankeus tulisi kestämään kaksi vuotta.

Inthy paastosi kolme kuukautta syöden yhden aterian päivässä. Hän rukoili ja luki Raamattua, ja 1. Pietarinkirjeen jae 1:7 muistutti häntä siitä, että kullan tavoin uskoakin on koeteltava. Inthy osallistui Open Doorsin vainoon valmistavaan koulutukseen vuonna 2015, mikä auttoi häntä ja hänen seurakuntalaisiaan kolmannen tuomion aikana.

Inthy vapautui tammikuussa 2021 istuttuaan tuomiotaan 5 kuukautta ja 23 päivää. ”Olen ollut vankilassa kolmesti uskoni tähden. Mutta Jumalan ansiosta vapauduin joka kerta.”

Pastori Inthy on istuttanut eri kyliin tähän mennessä seitsemän seurakuntaa, joissa on jäseniä yhteensä 175.

Jatka matkaa pastori Inthyn rinnalla rukouksin:

  • Rukoile Jumalalta tarpeita kirkon rakentamiseen Inthyn kylään. Seinät ja osa kattoa on jo valmiina.
  • Rukoile Inthyn vainoajien puolesta. Rukoile kylän päällikön ja alueen poliisin puolesta, jotta Jumala avaisi heidän silmänsä, sydämensä ja mielensä niin, että heistä tulisi rakastavia ja ymmärtäväisiä kristittyjä kohtaan.
  • Rukoile hänen perheensä ja seurakuntansa puolesta. Pyydä Jumalaa yhä suojelemaan heitä, vahvistamaan heidän uskoaan ja laajentamaan heidän aluettaan.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä