Uutiset
25.01.2020

Nigerian kristityt hyökkäysten kohteena tänä jouluna

Nigeriassa koettujen väkivaltaisten iskujen sarja jatkui, kun 11 ihmistä – ainakin 8 heistä kristittyjä – sai surmansa ja yksi pastori siepattiin. Kristillinen kirkko pyytääkin kansainvälistä yhteisöä puuttumaan tapahtumiin.

Nigerian kristillisten kirkkojen neuvosto (The Christian Association of Nigeria, CAN) pyysi maanantaina 6. tammikuuta liittovaltion hallitusta tekemään kaiken tarvittavan, jotta neuvoston Adamawan liittovaltion puheenjohtaja, pastori Lawan Andimi ja muut Boko Haramin kristityt panttivangit vapautettaisiin.

Andimin sieppauksen takana on islamistisen Boko Haram-järjestön Shekaun johtama siipi, oka hyökkäsi Kamerunin rajan tuntumassa sijaitsevaan Michikan kylään 3.tammikuuta (the Guardian). Todennäköisesti sieppaajien julkaisemalla videolla pastori pyytää CAN:n työtovereitaan toimimaan hänen vapauttamisensa hyväksi. Hän vakuuttaa myös, ettei heidän eikä hänen perheensä tarvitse olla huolissaan, koska hän luottaa Jumalan tahdon tapahtumiseen.

Jouluaattona Shekaun ryhmä hyökkäsi kristittyjen asuttamaan kylään, joka sijaitsee lähellä Chibokia Bornon osavaltiossa Koillis-Nigeriassa. Hyökkäyksessä sai surmansa seitsemän ihmistä ja yksi tyttö siepattiin (VOA News). Kyseessä oli toinen hyökkäys Kwarangulumin kylään jälkeen kun aseistetut miehet ryöstivät ja tuhosivat sen huhtikuussa.

Samaan aikaan Islamilaisen valtion Länsi-Afrikan maakunta (Islamic State faction in West Africa, ISWAP) järkytti Nigeriaa ja koko maailmaa julkaisemalla videon joulupäivänä tapahtuneesta 11 ihmisen teloituksesta. Valtaosan surmatuista uskotaan olleen kristittyjä. (Reuters)

Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres ilmaisi syvän huolensa hyökkäyksistä siviilejä ja avustustyöntekijöitä vastaan Nigeriassa. Hän sanoi, että raakuuksiin syyllistyneet on saatava vastuuseen teoistaan.

CAN totesi kuitenkin menettäneensä luottamuksena siihen, että liittovaltion hallitus kykenisi suojelemaan Nigerian kristittyjä vainolta, ja pyysi kansainvälistä yhteisöä apuun. ”Kristittyjen vaino Nigeriassa on tosiasia, emmekä voi muuta kuin jatkaa rukousta”, CAN: n puheenjohtaja Bayo Oladeji sanoi ICIR:lle (, International Centre for Investigative Reporting, Tutkivan Journalismin Kansainvälinen Keskus) ” Emme pysty taistelemaan (hyökkääjiä vastaan) eikä meillä ole vaadittuja miljoonia.”

Boko Haramin ja ISWAPin lisäksi kristittyjä vastaan ovat taistelleet myös sotaisat Fulani-paimentolaiset. Konflikti on muodostunut Nigerian suurimmaksi turvallisuusuhaksi. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan väkivaltaa, joka on myös kärjistänyt maan etnistä ja uskonnollista vastakkainasettelua. Joulukuussa USA lisäsi Nigerian ”uskonnonvapautta rikkoneiden tai rikkomista suvainneiden” maiden joukkoon. Nigerian hallitus ei hyväksynyt USA:n päätöstä.