Uutiset
04.11.2018

Nigerialaisislamistit tappoivat Punaisen Ristin avustustyöntekijän; kristityistä “elinikäisiä orjia”

Nigeriassa Boko Haram -ryhmittymä on tappanut kahdeksan kuukautta sitten kidnapatun avustustyöntekijän. Se on myös uhannut pitää 15-vuotiaan Leah Sharibun ja Unicefille työskentelevän kristityn sairaanhoitajan, Alice Loksha Ngaddahin, elinikäisessä orjuudessa.

Hauwa Leman, 24, tapettiin, kun Boko Haramin uhkavaatimus umpeutui 15. syyskuuta. ”Tapoimme lupauksemme mukaisesti toisen avustustyöntekijän, Hauwa Lemanin, joka työskentelee Punaisen Ristin palveluksessa”, Boko Haramin lausunnossa sanottiin. Hauwa Leman siepattiin armeijan tiloihin tehdyssä rynnäkössä Rannin kaupungissa maaliskuussa 2018. Hänen ohellaan kidnapattiin kaksi muuta avustustyöntekijää, Saifura Hussaini Ahmed Khorsa, joka tapettiin syyskuussa, ja Ngaddah.

”Saifura ja Hauwa tapettiin, koska he ovat luopioita. He olivat muslimeja, jotka hylkäsivät uskontonsa päättäessään alkaa työskennellä Punaisen Ristin palveluksessa. Emme tee eroa Punaisen Ristin ja Unicefin välillä. Tapamme luopiot, ovat he sitten miehiä tai naisia, ja tapamme vääräuskoiset tai teemme heistä orjia. Tästä päivästä lähtien Sharibu ja Ngaddah ovat orjiamme. Opinkappaleidemme mukaan saamme tehdä heille, mitä haluamme”, ryhmä viestitti.

Leah Sharibu (Kuva: perhealbumi)

Ennen Boko Haramin asettamaa määräaikaa ICRC (Punaisen Ristin kansainvälinen komitea) vaati naisten vapautusta. ”Vaadimme teitä: säästäkää ja vapauttakaa nämä naiset. He ovat kätilö, sairaanhoitaja ja opiskelija eivätkä ole osallisia mihinkään taisteluun”, Patricia Danzi, ICRC:n Afrikan-johtaja vetosi. ”He ovat tyttäriä ja sisaria, ja yksi heistä on äiti – he ovat naisia, joilla on tulevaisuus edessään, lapsia kasvatettavanaan ja perheet, jotka odottavat heitä.”

Nigerian informaatio- ja kulttuuriministeri Alhaji Lai Mohammed kuvaili tappoa “pelkurimaiseksi, epäinhimilliseksi ja jumalattomaksi” teoksi ja totesi, ”ettei mikään oikeuta vuodattamaan viattomien ihmisten verta”.

World Watch Monitorin tietojen mukaan Ngaddahin äiti Sarah kuoli järkytykseen vain kaksi kuukautta tyttärensä sieppauksen jälkeen.

Myös Pohjois-Nigerian kristityt ja muslimit vetosivat, ettei ryhmä toteuttaisi uhkaustaan ja tappaisi Leah Sharibua. Hän oli yksi Koillis-Nigeriassa 19. helmikuuta siepatuista 110 koulutytöstä. Kaikki kidnapatut Sharibua lukuun ottamatta vapautettiin kuukauden kuluessa, mutta Leah, ryhmän ainoa kristitty, kieltäytyi luopumasta uskostaan.

Pastori Yakubu Pam ja imaami, sheikki Mohammad Nuru Khalid, totesivat, että oppilaiden vapauttaminen ilman Sharibua oli “sopimatonta”. ”Olemme kuulleet, mitä kidnappaajat ovat sanoneet, ja siksi olemme täällä – vetoamassa heidän omaantuntoonsa, jotta Leah vapautettaisiin”, Pam puhui.

Lokakuun 15. päivänä Canterburyn arkkipiispa Justin Welby ja anglikaanisen kirkon pääsihteeri, tri Josiah Idowu-Fearon, osallistuivat Abujassa rauhankonferenssiin. Arkkipiispa Welby puhui yleisölle: “Rauhan syntymiseen vaaditaan oikeuden toteutumista. Hyökkäyksiä ei voi jättää rankaisematta. Totuus on kerrottava, ja totuuteen pääseminen on monimutkainen prosessi.” Arkkipiispa tapasi myös presidentti Buharin ja opposition presidenttiehdokas Atiku Abubakarin.

Vasemmalta oikealle: kenraali Yakubu Gown (Nigerian entinen presidentti), kardinaali John Onaiyekan (Abujan arkkipiispa), Muhammadu Buhari (Nigerian presedentti), Alhaji Muhammad Sa’ad Abubakar (Sokoton sulttaani), Justin Welby (Canterburyn arkkipiispa), kenraali Abdulsalami Abubakar (Nigerian entinen presidentti), tri Supo Ayokunle (Nigerian kristillisen yhteisön johtaja). (Kuva: Nigerian presidentinkanslia)

Syyskuun lopussa Leahin äiti, Rebecca Sharibu, vetosi presidentti Buhariin tyttärensä vapauttamiseksi. ”Kaikkien nigerialaisten ajatukset ja rukoukset ovat Sharibun ja muiden vangittujen perheiden luona. Teemme kaikkemme tuodaksemme heidät takaisin”, Buhari twiittasi.

Viime kuukausina Boko Haram on painostanut Nigerian viranomaisia maksamaan lunnaat Leahin ja kidnapattujen avustustyöntekijöiden vapauttamiseksi, mutta turhaan. ”Tässäpä siis verinen viesti”, ryhmän puhemies sanoi syyskuussa julkaistulla videolla ilmoittaen Khorsan kuolemasta. ”Toinen sairaanhoitaja ja kätilö teloitetaan kuukauden kuluttua, samoin Leah Sharibu.”

Elokuussa Leah Sharibu vetosi 35 sekunnin ääninauhalla Nigerian presidenttiin. ”Anon kaikkia myös auttamaan äitiäni, isääni, pikkuveljeäni ja sukulaisiani. Olkaa kilttejä ja auttakaa minut ulos ahdingostani. Pyydän teitä kohtelemaan minua myötätuntoisesti. Pyydän hallitusta, erityisesti presidenttiä, säälimään minua ja auttamaan minut pois tästä vakavasta tilanteesta. Kiitos”, hän lausui.

Lähde