Uutiset
20.03.2022

Nigerialaisen pastori Andrewin seurakunta nousee tuhkasta: ”En kuvitellut, että voisimme pitää vielä jumalanpalveluksia.”

Boko Haramin tuhoisan iskun jälkeen kristillinen yhteisö kokoaa sirpaleet ja ryhtyy jälleenrakennustyöhön. Teidän rukouksenne ja tukenne kannattelevat näitä kristittyjä niin, että he voivat jälleen loistaa valona Nigeriassa.

Pastori Andrew kävelee kapeaa maastopolkua kohti kirkkoaan Nigerian Guyakussa. Hänen vasemmalla puolellaan aaltoilee pitkä heinikko aamuisessa tuulenvireessä ja oikealla maisemaa hallitsevat suuret kivenjärkäleet.

Kirkkoon saapuneet naiset ovat pukeutuneet värikkäisiin vaatteisiin, joita koristavat kukat ja muut kirkkaat kuviot. Päähänsä he ovat kietoneet perinteisen, geleksi kutsutun huivin. Miesten vaatetuksessa näkyy sekä länsimaista tyyliä että pitkiä, polviin asti ylettyviä sokoto-paitoja.

Kun jumalanpalvelus alkaa, kirkko tulvahtaa täyteen elämää: taputusta, afrikkalaisten kuorojen rytmikästä laulua, rummutusta ja harrasta tanssia. Musiikki sykkii ja virtaa ikkunoista ulos säteilevään aamun valoon.

On todella ihme, että seurakunta kokoontuu täällä yhteiseen jumalanpalvelukseen. Vuonna 2015 ääriryhmittymä Boko Haram hyökkäsi väkivaltaisesti Guyakun kristittyjen kimppuun surmaten heistä useita ja polttaen heidän kotejaan niin että jäljelle jäi vain kuusi taloa. Myös kirkko tuhottiin.

Kun jumalanpalvelus alkaa, kirkko tulvahtaa täyteen elämää

He tulivat yöllä

Pastori Andrew muistaa, kuinka kirkon taloudenhoitaja juoksi hänen luokseen yöllä ja huusi: ”Boko Haram on hyökkäämässä Guyakuun!” Astuessaan ulos pastori Andrew näki riveittäin tulessa olevia taloja.

Tuli tuhosi koko kylän. ”Juoksimme henkemme edestä ja kätkeydyimme vuorille luoliin”, pastori Andrew kertoo. Tuona hetkenä hän rukoili kirkkonsa jäsenten puolesta erityisesti, että Jumala vahvistaisi heidän uskoaan. ”Rukoilin, että vaikka heidät siepattaisiin, he eivät kieltäisi Kristusta vaan pysyisivät lujina uskossa.”

Pastori Andrewin tavoin monet kristityt kätkeytyivät luoliin ja odottivat koko pitkän yön toivoen ja rukoillen, että heidän rakkaansa selviäisivät hengissä. Aamulla he lähtivät varovasti piilopaikoistaan ja yrittivät löytää perheenjäsenensä.

Guyakussa odotti musertava näkymä. Ilmassa leijui sakea savupilvi, ja tulen tuhoamat kodit kytivät yhä. Boko Haram oli ryöstänyt kyläläisten kaiken omaisuuden ja polttanut sen, mitä ei ollut voinut ottaa mukaansa.

”Tuho oli niin totaalinen, etten kuvitellut meidän enää koskaan voivan kokoontua kirkkoon jumalanpalvelukseen”, pastori Andrew kertoo. ”Menetimme kaiken.”

Ilmassa leijui sakea savupilvi, ja tulen tuhoamat kodit kytivät yhä

Raunioiden keskeltä rakentamaan

Pastori Andrew ja muut kirkon johtajat rohkaisivat seurakuntalaisiaan luottamaan Herraan, jäämään Guyakuun ja jälleenrakentamaan talonsa. Osa kodittomiksi jääneistä kristityistä kuitenkin pakeni läheisiin kaupunkeihin. Monet heistä palasivat sitten, kun Guyakuun jääneet uskovat olivat saaneet kotinsa kuntoon ja asettuneet asumaan.

Tuli hetki, jolloin pastori Andrew tiesi, että seurakunnan oli aika kokoontua jälleen yhteen. Hän otti yhteyttä muutamiin kirkkonsa jäseniin, ja he saapuivat rakentamaan jumalanpalveluspaikkaa.

Uuden, tilapäisen kirkon katto rakennettiin sieltä täältä kokoon haalitusta palaneesta sinkistä, ja seiniksi katkottiin metsästä keppejä. Penkkeinä saivat toimia kivien päälle asetellut pölkyt. Tässä vaatimattomassa majassa Jumala herätti jälleen eloon seurakuntansa.

Apua oikeaan aikaan

Kuultuaan Boko Haramin hyökkäyksestä Open Doors riensi välittömästi apuun. Seurakuntalaisille annettiin hätäapua, elintarvikkeita, traumahoitoa ja tarvikkeita jälleenrakennustyöhön.

Pastori Andrewin ja hänen kirkkonsa kokemukset edustavat niiden tuhansien nigerialaisten tarinoita, jotka vaarantavat henkensä tunnustautuessaan kristityiksi. Tämän päivän Nigeriassa surmataan enemmän kristittyjä kuin missään muualla maailmassa. Lisäksi Boko Haramin ja muiden islamististen ääriryhmien hyökkäykset ovat tavallisia maan pohjois- ja keskiosissa, ja ne ovat lisääntymässä myös etelässä. Boko Haramin päämäärä on selvä: kaikkien alueen kristittyjen tuhoaminen.

Vainotut kristityt tarvitsevat paljon apua kautta koko maan. Teidän tukenne ja rukouksenne auttavat pastori Andrewin kaltaisia kristittyjä johtajia keräämään sirpaleet tappavien iskujen jälkeen ja ryhtymään jälleenrakennustyöhön. Jumala lujittaa seurakuntia jopa vahvemmiksi kuin ne olivat syntyessään.

”En tiedä, kuinka kristittyjen olisi käynyt, ellette olisi tulleet tänne tukemaan ja kouluttamaan meitä. Jumala toi Open Doorsin apuun juuri oikeaan aikaan”, pastori Andrew todistaa. ”Sydän täynnä iloa haluan ilmaista kiitollisuuteni. Jos olisi olemassa kiitosta suurempi sana, sanoisin sen teille.”

Tänään seurakunta on suurempi kuin ennen hyökkäystä ja sillä on uusi kirkkorakennus. Jumala moninkertaisti sen, minkä saatana yritti tuhota.

Jumalanpalveluksen jälkeen pastori Andrew astuu uudesta kirkostaan ulos Nigerian aurinkoon ja tervehtii seurakuntalaisiaan. Sitten hän kättelee minua leveästi hymyillen, Raamattu toisessa kädessään.

Kun pastori Andrewilta kysytään, saiko hyökkäys hänet pelkäämään Jeesuksen seuraamista ja kirkkonsa johtamista, hän antaa yksinkertaisen mutta vahvan vastauksen: ”Tulkoon mitä vain, en käänny takaisin, koska tiedän, että minua odottaa palkinto.”

”Jos olisi olemassa kiitosta suurempi sana, sanoisin sen teille.”

Katso video