Uutiset
30.11.2020

Nigeria: Siepattu pastori yhä islamistien vankina

Islamistisen ryhmän viime kuussa sieppaama pastori Koillis-Nigeriassa on yhä vankina. Väärinkäsityksen vuoksi hänen uutisoitiin jo vapautuneen [Christian Post].

Viime viikolla huhut kertoivat, että pastori Polycarp Zongo nigerialaisesta Kristuksen kirkosta olisi vapautettu. Hänet oli aiemmin kidnapattu Plateaun osavaltiossa Josin kaupungissa matkalla kirkkokonferenssiin 19.10.2020.

Kymmenen päivän kuluttua sieppauksesta pastori Zongo puhui Hangassa kuvatulla videolla. Hän pyysi hallitusta ja kirkkokuntaansa sekä Nigerian kristillistä yhdistystä työskentelemään hänen ja kahden hänen kanssaan siepatun naisen vapauttamiseksi. Nigerialainen kristillinen johtohahmo Gideon Para Mallam kertoi Christian Post -lehdelle, että videon oli julkaissut ”Khalifah-armeija”, islamistinen terroristiryhmä.

Hän kertoi myös, että ei tiennyt, onko kyseisellä ryhmällä sidoksia muihin alueella toimiviin islamistiryhmiin, kuten Boko Haramiin tai Länsi-Afrikan Isisiin.

Videolla oli mainittu yksityiskohtia, kuten kristillisten ryhmien nimiä. Terroristit eivät pyytäneet lunnaita vangeista. Nämä merkit viittaisivat Mallamin mukaan siihen, että islamistit suunnittelevat lisää sieppauksia ennen joulua. ”Kirkon on oltava viisas, emme saa kävellä heidän röyhkeään ansaansa. Voimme viettää joulua missä tahansa. Välttäkäämme joutumista helpoksi saaliiksi,” Mallam sanoi.

Pastori Zongon katoamisen päivänä Boko Haram kidnappasi neljä kristittyä naista. Nämä olivat matkalla Maiduguriin, Bornon osavaltion pääkaupunkiin, paikallislähteet kertoivat Open Doorsille. Joukko taistelijoita pysäytti ajoneuvon, jossa naiset matkustivat, ja valitsivat juuri nämä naiset heidän uskonsa perusteella. Yksi siepatuista oli Fayina Alia Kadunasta. Muiden nimiä ei vielä ole kerrottu.

Tämän lisäksi 1. marraskuuta Boko Haram tappoi ainakin 12 ihmistä ja sieppasi kolme naista ja näiden neljä lasta. Tämä tapahtui erääseen Bornon osavaltion koillisosassa sijaitsevaan kylään tapahtuneessa hyökkäyksessä [Defense Post].

Sieppaajat ajoivat lava-autoilla Takulashin kylään ja alkoivat ampua. Hyökkäyksen aikana he ryöstivät ruokatarvikkeita ja polttivat koteja, yhteisön johtaja kertoi AFP:lle. Takulashin kylä sijaitsee 18 km päässä Chibokista, jossa Boko Haram vuonna 2014 sieppasi 276 koulutyttöä. Boko Haramin toiminta alkoi vuonna 2009, ja tähän mennessä tämä kapina on vaatinut vähintään 27 000 uhria Nigeriassa ja naapurimaissa. Boko Haramia onkin kutsuttu Länsi-Afrikan ”aktiivisimmaksi ja kuolettavimmaksi toimijaksi”.

Nigeria

WWL-listauksen sijalla 12
Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, vainoharhainen itsehallinto, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio, etninen ja klaanien välinen vihamielisyys
Väkiluku: 201 miljoonaa
Kristittyjen määrä: 93,8 miljoonaa
Uskonnot: kristinusko 46,7%, islam 46,1%, etnouskonnot 6,9%