Uutiset
03.11.2019

Nigeria: Opiskelijat siepattiin, YK varoittaa kasvavasta väkivallasta

Kuusi tyttöä ja kaksi aikuista kaapattiin koulusta Nigerian Kadunan osavaltiossa viime viikolla, samalla kun YK varoitti maan luoteisosan väkivaltaisuuksien pahenevan.

Tunnistamattomat asemiehet hyökkäsivät Kadunan osavaltion Chikunin paikallishallinnon alueella sijaitsevalle Engravers Collegelle 2. lokakuuta ja ottivat opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet mukaansa. Seuraavana päivänä he ottivat yhteyttä kouluun ja vaativat N50 miljoonaa nairaa lunnaita (noin 125 000 €).

Osavaltion kuvernööri Nasiru el-Rufa’i kertoi 4. lokakuuta toimittajille, että tyttöjen vapauttamiseksi tehdään kaikki mahdollinen. Henkilökunta ja poliisi kertoivat etsivänsä sieppaajia.

”Vaikka tämä on esimerkki rikollisesta toiminnasta, on mahdollista, että sieppaukset ovat saaneet inspiraatiota Chibokin sieppaamisesta, josta tuli viime lauantaina kuluneeksi 2000 päivää”, kertoi OD:n tiedottaja viitaten huhtikuussa 2014 tapahtuneeseen 230 tytön sieppaamiseen, joista monet olivat kristittyjä ja joista yli 100 on edelleen kateissa.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean vastikään laatiman raportin mukaan Nigeriassa on maailman eniten kadonneita ihmisiä. Heistä 60 % on alaikäisiä.

Uusi humanitaarinen hätätila

Yhdistyneiden kansakuntien mukaan Nigerian luoteisosan väkivaltaisuuksien seurauksena noin 40 000 ihmistä on joutunut vaihtamaan asuinpaikkaa viimeisen neljän kuukauden aikana, mikä on aiheuttanut ”uuden humanitaarisen hätätilan”.

YK:n pakolaisjärjestön tiedottaja kertoi toimittajille kaksi viikkoa sitten, että tähän syyllisiä ovat itsenäiset aseelliset ryhmät, jotka varastavat omaisuutta, tuhoavat koteja ja käyttävät kidnappauksia, kiristystä, murhia, kidutusta ja raiskauksia pelon levittämiseen.

Rikolliset pystyvät toimimaan laajasti rankaisematta, koska Nigerian turvallisuusjoukot käyvät taistelua Boko Haramin islamilaista kapinaa ja siitä muodostunutta ryhmää, islamilaista valtiota vastaan Länsi-Afrikan maakunnassa.

”Se maalaa kauhean kuvan laittomuudesta ja epävarmuudesta”, YK:n pakolaisten edustaja sanoi. ”Pakolaiset eivät tule vain tietystä ryhmästä, mutta he kertovat kammottavia tarinoita.”

Tällä viikolla CSW (Christian Solidarity Worldwide, kristillinen uskonnonvapausjärjestö) julkaisi yksityiskohtia pastorin vaimon murhasta Kadunassa. Esther Katung, joka oli sieppauksen aikaan raskaana, tapettiin ennen lunnaiden saamista. Sieppaajat olivat ilmeisesti Fulani-militantteja. Estherin mies on Evangelical Church Winning All Prayer House -seurakunnan pastori Birnin Gwarin paikallishallinnon alueella. CSW:n mukaan Kadunun osavaltion hyökkäykset näyttävät keskittyvän erityisesti kirkon johtajiin ja heidän perheisiinsä.

Open Doors toimii yhteistyössä paikallisten kirkkojen kanssa tukeakseen väkivallan kohteeksi joutuneita yhteisöjä. Tämä tapahtuu monien ohjelmien avulla, kuten tarjoamalla vainoihin liittyvää valmiusharjoittelua, oikeusapua vainotuille kristityille ja kirkoille, traumaohjausta ja -koulutusta sekä hätäapua.