Uutiset
07.09.2020

Meksiko: Oikeusistuimen päätös saattaa olla hyvä uutinen kristityille

Meksikon korkein oikeus on tehnyt joitakin syntyperäisiä meksikolaisia ryhmiä koskevan päätöksen, joka aikaansai varovaista optimismia kristittyjen ja heidän lakimiestensä keskuudessa. He odottavat kuitenkin, toteutetaanko päätös käytännössä.

 

Meksikon kansallinen korkein oikeus määräsi näet aikaisemmin tässä kuussa, että Jehovan todistajien ryhmää sekä useita protestanttisia kristittyjä tulee suojella ja ottaa takaisin niiden yhteisöjen jäseniksi, joista heidät karkotettiin joulukuussa 2017. Heidät oli määrätty lähtemään kodeistaan Länsi-Jaliscossa ja lounaisessa Oaxacan osavaltiossa sen jälkeen, kun he kieltäytyivät uskonsa takia osallistumasta tiettyihin yhteisönsä aktiviteetteihin.

 

Kun protestanttiset kristityt tai muiden ryhmittymien jäsenet kieltäytyvät Meksikossa seuraamasta maan alkuperäisiä uskontoja ja osallistumasta uskontoja sekoittaviin, synkretistisiin palvontamenoihin, jotka ovat kehittyneet katolisen kirkon piirissä, heitä odottaa hylkääminen, eristäminen toisista yhteisönsä jäsenistä ja kehotus muuttaa muualle.

 

Määräyksessään oikeusistuin totesi, että karkotettujen ihmisoikeuksia oli loukattu.

 

“Vaikka yhteisöillä oli oikeus karkottaa heidät suojellakseen kulttuuriaan, uskontoaan ja olemassaoloaan, he eivät voi mennä niin pitkälle, että siirtävät syytetyt koko yhteisön alueelta. Syytetyillä on perustavanlaatuinen oikeus elämisen edellytyksiin, mutta nyt he menettivät kotinsa, omaisuutensa ja karjansa,” oikeus totesi.

 

“Tämä on oikeusvoitto kristityille, mutta todellinen haaste on sen toteuttaminen,” paikallinen juristi kertoi Open Doorsille. Hän halusi pysyä anonyymina turvallisuutensa takia, mutta jatkoi: ”Yhteisöissä valtaa pitävät rikkovat oikeuden määräyksiä vastaan ja piiloutuvat tapojensa ja yhteisöjen päättävien elinten suojaan.”

 

Koska Jaliscon osavaltio on evankelisille kristityille erittäin vaikea paikka asua, on mielenkiintoista nähdä, miten oikeuden päätös pannaan toimeen, kommentoi Carlos Daniel Rodriguez, Open Doorsin Meksikon puhemies. ”Meksikon laki suojelee uskonnonvapautta, mutta käytännössä alkuperäisasukkaiden yhteisöt noudattavat omia sääntöjään. Odotamme oikeuden päätöksen täytäntöönpanoa erityisesti Jaliscossa,” hän sanoo.

 

Toisessa tapauksessa kolmen kristityn perheen ryhmä Huejutlasta, itäisestä Hidalgon osavaltiosta, yllättyi kun kunnallinen viranomainen, joka oli kiusannut heitä viime vuoden joulukuusta saakka, lakkasi hätyyttämästä heitä. Hän oli uhannut perheitä vankeudella, koska nämä kieltäytyivät antamasta rahaa tulevaa synkretististä juhlaa varten perustelunaan se, että osallistuminen olisi ollut vastoin heidän uskoaan.

 

MEKSIKOA KOSKEVIA TIETOJA
Sijoitus World Watch – listalla maista, joissa kristittyjä vainotaan eniten: 52.
Keskeisimmät syyt vainolle: klaanien ja etnisten ryhmien väliset vihamielisyydet, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio sekä sekulaari suvaitsemattomuus
Väkiluku: 132 miljoonaa
Uskonto: 95,8 % kristittyjä (heistä 91,6 % katolisia), 2,8 % agnostikkoja, 1,0 % alkuperäiskansojen uskontojen kannattajia