Uutiset
12.01.2024

Kristitty somaliäiti Ayesha: “Päätin sata kertaa luopua Jeesuksesta, mutta en voinut”

Ayesha* on kolmen pojan yksinhuoltajaäiti, joka asuu Afrikan sarven alueella. Hän on kristitty somali. Jotkut pitävät tätä ristiriitaisena: somalin kuuluu olla muslimi. Ayesha on yksi arviolta noin miljoonasta somalista, jotka asuvat Somalian virallisten rajojen ulkopuolella.

Asuinpaikka Somalian rajojen ulkopuolella ei tee Ayeshasta vähemmän somalia – eikä myöskään anna parempaa turvaa olla oma itsensä.

Tutkin kristinuskoa ja Koraania kolmen vuoden ajan ja sen jälkeen tiesin, missä on totuus.

Ayesha*

Kristityiksi kääntyneet somalit ovat kuitenkin tinkimättömiä vakaumuksessaan ja vievät evankeliumia voimakkaasti eteenpäin.

Somalit poikkeavat kulttuuriltaan selvästi muista itäafrikkalaisista. Karu ympäristö on muovannut heitä monella tavalla. Kuvassa Ayesha.

Kolme vuotta harkinta-aikaa

Ayesha kuuli evankeliumin sanoman ulkomaalaiselta melkein 20 vuotta sitten, kun hän odotti ensimmäistä lastaan. Hän joutui kysymysten keskelle.

”Tutkin kristinuskoa ja Koraania kolmen vuoden ajan ja sen jälkeen tiesin, missä on totuus. Otin Jeesuksen vastaan”, hän muistelee.

Ayesha sai pian selville, että Jeesuksen seuraaminen ei taannut hyvinvointia.

Muslimiyhteisön ulkopuolelle sulkeminen tuntuu yhteisöllisessä somaliyhteiskunnassa samalta kuin jätettäisiin yksin autiomaahan.

”Kun otin Jeesuksen vastaan, kohtasin monia ongelmia. Menetin perheeni, mieheni ja kansani”, hän kertoo.

Ayesha suljettiin muslimiyhteisönsä ulkopuolelle, mikä yhteisöllisessä somaliyhteiskunnassa tuntuu samalta kuin jätettäisiin yksin autiomaahan. Hänestä tuli yhteisön vihollinen.

Kiista lapsista

Asiat eivät olleet sen paremmin kotona.

”Suku koetti ottaa lapseni minulta väkisin, mieheni lähti ja hylkäsi minut ja lapset uskoni takia. Mieheni kuoleman jälkeen kasvatin heidät yksin.”

Miehen suku ei silti sallinut Ayeshan kasvattaa lapsiaan kristityiksi.

”Elämästämme tuli hyvin vaikeaa. Lapset tarvitsivat kyytiä kouluun. Suku saapui paikalle ja lasten sedät käskivät minun antaa lapset heille.”

Ayeshaa puukottaneet naiset pidätettiin, mutta hänen oma sukunsa puolusti naisia.

Kun kiistelimme tällä tavalla luulin, että lapset otettaisiin minulta, ja olin murheellinen. He väittivät, että olin vaihtanut lasteni uskonnon, ja sanoivat: ‘Hän teki lapsistamme kristittyjä. Se on suuri synti.’ Kerroin heille, etten tehnyt heistä kristittyjä – he syntyivät kristittyinä.”

Suku on koettanut moneen otteeseen houkutella Ayeshan lapsia pois hänen ja Kristuksen luota.

”He sanoivat: ‘Olemme varakas suku. Annamme teille hyvän elämän. Viemme teidät hyvin kalliiseen kouluun – islamilaiseen kouluun. Koraani on totuus. Saatte anteeksi ja pääsette paratiisiin.’ Mutta lapseni kieltäytyivät.”

”Anoppini sanoi minulle: ‘Ole hiljaa. Olet luopio. Et saa puhua meille kuin olisimme tasavertaisia’”, Ayesha kuvaa. Hän ja pojat (kuvassa) ovat pitäneet yhtä suvun painostuksesta huolimatta.

Väkivaltaa kotiovella

Eräänä sunnuntaina Ayeshan kimppuun hyökättiin väkivaltaisesti. Nainen iski häntä kotiovella veitsellä selkään ja sydämen lähelle. Ayesha vietiin tapahtumapaikalta sairaalaan ja hänelle tehtiin hänen henkensä pelastanut leikkaus, jolla korjattiin veitseniskujen aiheuttamat sisäiset vammat.

Myöhemmin Ayesha sai tietää, että hyökkääjiä olikin ollut kolme naista. Heidät pidätettiin, mutta Ayeshan oma suku puolusti naisia.

”Setäni meni viranomaisten luo ja sanoi heille: ‘Olemme kiitollisia naisille, jotka koettivat tappaa hänet, koska me emme pysty siihen. Hän on sisarukseni lapsi ja olemme tyytyväisiä, että hänet aiottiin tappaa, koska hänestä on tullut vihollisemme. Ihmiset solvaavat meitä hänen takiaan. Teidän on vapautettava nämä naiset.’”

Päätin sata kertaa olla seuraamatta Jeesusta, mutta en pystynyt siihen. Päätin seurata häntä.

Ayesha*

Naiset vapautettiin, vaikka Ayesha koetti parhaansa saadakseen jonkinlaista oikeutta.

”Haastoin heidät oikeuteen kolme kertaa, mutta mitään ei tapahtunut”, hän kertoo. Tappoyritys sai Ayeshan kyseenalaistamaan päätöksensä seurata Kristusta ja hän masentui.

”Käytin lääkkeitä psyykkisiin ongelmiin kolme kuukautta. Päätin sata kertaa olla seuraamatta Jeesusta, mutta en pystynyt siihen. Päätin seurata häntä.”

Takaisin ei voi kääntyä

Jumala on käyttänyt kaikkia Ayeshan suruja ja haasteita uskon kasvamiseen.

”Kun kuulet ensimmäisen kerran Jeesuksesta, se on helppoa ja saatat suhtautua siihen kevyesti”, hän sanoo. ”Mutta se, joka uskoo ja ottaa vastaan Jeesuksen, ei voi kääntyä takaisin tuli mitä tuli. Kokemani vaikeudet ovat tehneet minusta voimakkaan.”

Kirkossa käyminen ei ole meille helppoa. Meidän on parempi kokoontua kodeissa.

Ayesha*

Maassa, jossa Ayesha asuu, on kirkkoja, mutta niiden kävijät katsotaan heti ulkopuolisiksi.

”Kirkossa käyminen ei ole meille helppoa”, Ayesha selittää. ”Meidän on parempi kokoontua kodeissamme. Kirkot ovat hyvin kaukana ja useimmilla naisilla ei ole varaa matkustaa pitkiä matkoja, koska he ovat päivätyöläisiä.”

”Kiitän Jeesusta”, Ayesha (kuvassa) sanoo. ”Hän valitsi minut kaikista ihmisistä. Hän osoitti minulle valon ja kiitän häntä – ja kiitän teitä kaikkia.”

Rohkaisijana muille

Ayeshan kokema kärsimys auttaa häntä myös rohkaisemaan ja osoittamaan empatiaa muita kristittyjä kohtaan samanlaisissa tilanteissa.

”On monia kaltaisiani äitejä, jotka ovat menettäneet aviomiehensä uskon takia. Joidenkin miehet ovat kuitenkin kuolleet kristittyinä. He ovat kaikki vaikeassa tilanteessa.”

Muistutan kaikkia islamista kristinuskoon kääntyneitä, vainottuja sisaria ja veljiä raamatunjakeesta, jossa sanotaan, että Jeesusta seuraavien on kannettava ristinsä. Hän ei salannut meiltä mitään. Hän kertoi meille totuuden: jos haluat seurata häntä, ota ristisi. Se on se ratkaisu, jonka teet, kun valitset Kristuksen.”

Jeesus valitsi minut kaikista ihmisistä. Hän osoitti minulle valon ja kiitän häntä.

Ayesha*

”Haluan kehottaa ikuisen elämän saavaa kestämään. Älä pelkää: olet vahvempi kuin mikään tilanne. Olet Jumalan lapsi. Meidät on pelastettu.”

Open Doorsin kumppanit Afrikan sarven alueella ovat kulkeneet Ayeshan rinnalla monia vuosia. He ovat maksaneet osan hänen sairauskuluistaan, järjestäneet traumaterapiaa ja auttaneet häntä aloittamaan pienen liikeyrityksen.

Rukousaiheita Ayeshan puolesta

  • Rukoile, että Jumala kutsuisi monia tekemään työtä somalien parissa Itä-Afrikassa. Pyydä, että he jatkaisivat hellittämättä työssä, jonka Jumala on antanut heille, eivätkä mittaisi työn menestystä inhimillisin mittapuin.
  • Kiitä Jumalaa Ayeshasta ja hänen pojistaan. Hän on käynyt läpi monia koettelemuksia ja kestänyt Jumalan armosta. Hänen tarinansa todistaa Jeesuksen lähetyskäskystä mennä ja tehdä opetuslapsia.
  • Rukoile Ayeshan poikien puolesta. Hekin kohtaavat vainoa ja ikätoveriensa hyljeksintää kristittyinä. Nuorin pojista suhtautuu hyvin avoimesti muslimisukulaisiin ja antaa arvoa heidän sanoilleen, mikä on saanut Ayeshan rukoilemaan jatkuvasti pojan puolesta.
  • Rukoile vanhimman pojan koulutuksen puolesta. Poika on joutunut keskeyttämään opintonsa perheen henkilökohtaisten ja taloudellisten vaikeuksien vuoksi.
  • Muista rukouksessa Ayeshan pyyntöä: ”Tuokaa Kristuksen eteen pimeydessä olevat. Rukoilkaa heidän puolestaan ja saavuttakaa heidät evankeliumilla.”
  • Rukoile, että vainotut kristityt pitävät lujasti kiinni Jumalan lupauksista. Pyydä, että Herra ohjaisi heidän askeleensa pois kiusauksista ja auttaisi heitä juoksemaan kilpailun loppuun voitokkaasti.
  • Rukoile Afrikan sarven alueen yksinhuoltajaäitien puolesta. Pyydä, että Jumala täyttäisi heidän päivittäiset tarpeensa, auttaisi löytämään kristittyjen yhteyden ja suojelisi heitä huonolta kohtelulta.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

Katso video

YouTube video