Uutiset
11.06.2024

Burkina Fason kristityt pyytävät rukousta hyökkääjien puolesta

15 kristittyä kuoli jumalanpalvelukseen tehdyssä iskussa helmikuun lopulla Burkina Fason koillisosassa. Isku on yksi maassa tapahtuneista julmuuksista, joista moni on kohdistunut kristittyihin. Tuskallisista olosuhteista huolimatta paikalliset kristityt kuitenkin pyytävät rukoilemaan hyökkääjien puolesta.

Jeesuksen käsky “rakastakaa vihamiehiänne ja ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat” (‭‭Matt. 5:44–45) ei koskaan ole helppo. Erityisen haastava se on tilanteissa, joissa on kohdattu raakaa ja käsittämätöntä väkivaltaa.

Näin kuitenkin rukoilevat sisaremme ja veljemme Burkina Fasossa. He joutuivat jumalanpalveluksen yhteydessä tehdyn iskun kohteeksi 25. helmikuuta. Maan koillisosassa tapahtuneen iskun takana ovat todennäköisesti ääri-islamistit, ja iskussa kuoli 15 kristittyä.

“Rukoilkaa hyökkääjiemme puolesta”, paikalliset kumppanimme sanoivat. “Rukoilkaa, että he kohtaavat Jeesuksen ja katuvat näitä kauheita iskujaan.”

”Ainoat iskusta selvinneet miehet istuivat yhdessä naisten kanssa, koska he olivat osa kuoroa.”

Apotti Jean-Pierre Sawadogo, paikallisen seurakunnan johtaja

Paikallinen seurakunnan johtaja apotti Jean-Pierre Sawadogo kertoo, mitä Essakenen kylän katolisessa kirkossa tapahtui: “Aamulla kello kahdeksan kristityt olivat kokoontuneet kappeliin sunnuntaimessuun. Yhtäkkiä paikalle saapui miehiä moottoripyörillä. He avasivat tulen kristittyjä kohti ja ampuivat heidät kaikki. Kolmetoista kuoli paikan päällä, ja kaksi loukkaantui vakavasti ja menehtyi myöhemmin vammoihinsa.”

Sawadogo muistaa päivästä erityisesti tiettyjä tapahtumia. ”Pieni poika, joka istui isänsä vieressä, sai myös surmansa”, hän kertoo. ”Ainoat iskusta selvinneet miehet istuivat yhdessä naisten kanssa, koska he olivat osa kuoroa.”

Paikalliselta yhteyshenkilöltä saadussa videossa veri peittää kirkon lattian, penkit on työnnetty toiseen laitaan ja kristittyjen kengät kasattu suureksi röykkiöksi.

Rauhanomaista rinnakkaiseloa uhkaa muutos

Isku on yksi maassa tapahtuneista julmuuksista, joista moni on kohdistunut kristittyihin. Vain joitain päiviä Essakanen kylän iskun jälkeen sissit hyökkäsivät kolmeen muuhun kylään maan keskisessä pohjoisosassa Yatengan maakunnassa.

Näissä iskuissa kuoli arviolta 170 burkinafasolaista. AFP:n mukaan eloonjääneet kertoivat kuolonuhrien joukossa olleen kymmeniä naisia ja lapsia. Kristittyjen osuutta kuolleista tutkitaan.

Pastori Toyere Israël Yatengasta kertoo Open Doorsin paikallisille kumppaneille toistuvien hyökkäysten vaikutuksesta maan pohjoisen alueen kirkkoon. ”Ne ovat tappaneet toivon, joka oli syntynyt meissä uudelleen”, hän sanoo. ”Alueen ihmiset alkoivat palata koteihinsa, mutta nämä iskut halvaannuttavat toivon, joka oli syntymässä uudelleen ihmisten sydämissä.”

Vaikka yksikään ryhmä ei ole julkisesti ilmoittanut olevansa vastuussa iskuista, al-Qaidaan ja Isisiin yhteydessä olevien terroristiryhmien on raportoitu olevan aktiivisia maassa.

”Ihmiset alkoivat palata koteihinsa, mutta nämä iskut halvaannuttavat toivon, joka oli syntymässä uudelleen ihmisten sydämissä.”

Pastori Toyere Israël

Perinteisesti uskonnollisesta suvaitsevaisuudestaan tunnetun Burkina Fason rauhanomaista rinnakkaiseloa uhkaa muutos.

”Kristityt ovat joutuneet kärsimään suhteettoman paljon maan pohjoisosan kapinasta. Siellä seurakuntia ja kristillisiä yhteisöjä on valittu hyökkäysten kohteiksi”, kertoo Jo Newhouse, Open Doorsin Saharan eteläpuolisen työn tiedottaja. Hän lisää, että myös muslimit, jotka eivät ole islamististen ääriryhmien puolella, ovat joutuneet kärsimään suuresti.

Henkilöihin, koteihin ja kirkkoihin kohdistuneiden iskujen lisäksi kaksi miljoonaa burkinafasolaista – kymmenesosa koko väestöstä – on joutunut lähtemään kodeistaan väkivallan vuoksi. Vähintään 800 000 ihmistä elää islamistisen sissiryhmän piirittäminä.

Sawadogo pyytää: ”Näissä tuskallisissa olosuhteissa pyydämme teitä rukoilemaan niiden puolesta, jotka kuolivat uskonsa puolesta. Rukoilkaa myös, että haavoittuneet paranisivat ja surevat saisivat lohdutuksen. Älköön tämä tapahtuma jääkö turhaksi: rukoilkaa, että Jumala käyttäisi sitä kasvattamaan ja vahvistamaan Burkina Fason pohjoisosan kirkkoa.”

Rukoile Burkina Fason ja Sahelin alueen kristittyjen kanssa

  • Rukoile niiden satojen perheiden puolesta, joihin nämä iskut ovat vaikuttaneet. Rukoile voimaa pysyä vahvana uskossa.
  • Rukoile rohkeutta niiden seurakuntien johtajille, joiden on ollut pakko paeta iskujen vuoksi. Rohkaiskoon ja ohjatkoon Herra heitä palvelemaan Hänen kansaansa.
  • Pyydä Herraa auttamaan maan sisäisillä pakolaisleireillä asuvan väestön alati kasvavissa tarpeissa.
  • BBC on raportoinut maan armeijan päällikön varoittaneen todennäköisistä laajan mittakaavan iskuista, jotka kohdistuvat kaupunkien turvallisuusjoukkoihin. Samoin itsemurhaiskut ovat todennäköisiä. Rukoile, että Herra estäisi iskut, etteivät ne tuottaisi lisää kaaosta ja epävarmuutta.
  • Rukoile viisautta ja ohjeita hallitukselle, jotta nämä sissit löydettäisiin tehokkaasti ja heidän suunnitelmansa estettäisiin.

Open Doors alkoi työskennellä Burkina Fasossa vuonna 2019, kun jihadistien väkivalta lisääntyi radikaalisti. Näkymme on, että kirkko pystyisi vastaamaan vainoon raamatullisesti ja pitämään huolta kaikkein haavoittuvimmista koulutusten, avustusten sekä hengellisen ja traumaterapian avulla.