Uutiset
21.10.2023

Kärsimyksen kohdatessa – Afrikan vainotun kirkon tärkeät opit

Saamme toistuvasti kuulla kertomuksia siitä, kuinka afrikkalaiset veljemme ja sisaremme ovat joutuneet kärsimään uskonsa tähden. Saamme onneksi kuitenkin kuulla myös siitä, miten Jumala on uskollisesti omiensa kanssa kivun ja kärsimyksen keskellä.

Jeesus nimitti kipua ja kärsimystä ahtaalla olemiseksi ja totesi, että me kaikki tulemme sen lopulta kokemaan: ”…tässä maailmassa te olette ahtaalla” (Joh. 16:33).

Kun tiedämme jossain vaiheessa väistämättä kohtaavamme kärsimyksiä, mistä Afrikassa olevalla vainotuilla kristityillä on jo paljon kokemusta, voisimmeko oppia heiltä jotain omien koettelemustemme varalta?

Rukouksessa on voimaa

Afrikkalaisten kristittyjen kertomuksissa toistuu se, miten rukous on varjellut heitä leijonien luolassa.

Amina menetti miehensä terroristien hyökkäyksessä. Viisi vuotta sen jälkeen Boko Haramin ryhmä sieppasi Aminan hänen ollessaan kotimatkalla eräistä hautajaisista. Hän muistaa yhä sanatarkasti, mitä hän rukoili heidän kuljettaessaan häntä Nigerian Sambisan metsässä ja toistellessaan sitä, miten he tulisivat häntä orjuuttamaan.

Sitkeä, vilpitön ja usein äänetön rukous antoi Aminalle voimaa kestää kaiken, kunnes hän lopulta pääsi vapaaksi.

Hän rukoili: “Jumala, en tunne paholaista, mutta Sinut tunnen. Jätän itseni Sinun haltuusi. En aio kysyä, miksi sallit tämän, koska tälle on varmasti jokin tarkoitus. Auta minua ymmärtämään se.”

Sitkeä, vilpitön ja usein äänetön rukous antoi Aminalle voimaa kestää kaiken, kunnes hän lopulta pääsi vapaaksi.

Kärsimyksen keskellä kannattaa puhua Jumalalle. Hän voi lohduttaa, rohkaista ja antaa meille uusia näkökulmia.

Vakavailmeinen nainen istuu auringossa muurin edessä.
Open Doorsin työ Nigeriassa painottuu traumakeskuksen tarjoamaan traumaterapiaan. Kuvassa nigerialainen leski Amina.

Jumalan Sana vahvistaa

Jumalan lasten tukipilarina ja lohdun ja toivon lähteenä ovat jo noin 2 000 vuoden ajan olleet Jeesuksen, profeettojen ja apostolien sanat. Kautta aikain uskovat ovat ammentaneet rohkeutta Jumalan Sanasta kärsimystensä keskellä.

Fati, nuori vaimo ja äiti Burkina Fasosta, tukeutui Raamatun viisauteen ja lupauksiin kestääkseen jihadistien viisi väkivaltaista hyökkäystä. Hän ja hänen perheensä joutuivat jättämään kotinsa ja elävät nyt maan sisäisinä pakolaisina. Fatin ja hänen perheensä elämä on ollut täynnä kärsimystä.

Jumala lupaa kuitenkin valmistaa meille tien.

Fati

Fatille Raamattu on erityisen tärkeä, koska se muistuttaa häntä siitä, miten Jumala on ollut heidän kanssaan kaiken aikaa: ”Raamattu sanoo, että kohtaamme koettelemuksia tässä maailmassa. Jumala lupaa kuitenkin valmistaa meille tien. Uskomme näihin Raamatun sanoihin – ne vahvistavat meitä ja antavat iloa elämäämme.”

Kärsimyksen keskellä voimme tarttua Jumalan Sanan lupauksiin.

Afrikkalainen nainen sivupotretissa kylän keskellä.
Fati on yksi Sahelin alueen miljoonista maan sisäisistä pakolaisista, jotka ovat väkivaltaisuuksien tai tuhottujen kotiensa takia joutuneet pakenemaan.

Pyhä Henki antaa kestävyyttä ja voimaa

Vaikka emme tiedäkään, miten voimme kestää koetukset, Sana vakuuttaa meille, että Jumalan Henki antaa meille tarvittavan voiman ja kestävyyden kaikkeen mitä kohtaamme.

Meillä on tästä elävä esimerkki, sisaremme Gertrude Kongon demokraattisesta tasavallasta. Hän tarrautuu tiukasti Jumalaan tuskansa keskellä.

Uskon, että Jumala on kanssani. Minulla oli monia kysymyksiä, mutta lohdutin itseäni sillä, että tiedän Hänen olevan hyvä

Gertrude*

Hän menetti miehensä ja poikansa samana päivänä. Ääri-islamistit tappoivat hänen miehensä ja veivät mukanaan hänen nuoren poikansa. Hän sanoo, ettei olisi kestänyt hengissä ilman Jumalaa.

”Uskon, että Jumala on kanssani. Minulla oli monia kysymyksiä, mutta lohdutin itseäni sillä, että tiedän Hänen olevan hyvä”, Gertrude sanoo.

Saamme luottaa siihen, että Pyhä Henki on kanssamme ja auttaa meitä kestämään kipumme.

Nainen istumassa metsässä värikkäissä vaatteissa
Getrude on elävä esimerkki Jumalan huolenpidon voimasta. Äärimmäisessä surussa ja kärsimyksessä Jumala kantaa meitä ja itse vahvistaa uskoamme.

Me kaikki tarvitsemme joskus apua

Kolmiyhteinen Jumala: Isä, Poika ja Pyhä Henki on meille osoituksena siitä, miten tärkeänä Luojamme pitää yhteyttä. Hän ei tarkoittanut meitä elämään yksin.

Kaikkialla pyhissä kirjoituksissa voimme nähdä, kuinka Jumala kietoo ihmisten kohtaloita yhteen johdattaakseen aina jonkun avuksi kärsivän ihmisen rinnalle. Kun myönnämme tarvitsevamme apua, Hän lohduttaa ja parantaa meitä rinnallamme olevien ihmisten välityksellä.

Monet traumatisoituneet nigerialaiset ovat löytäneet myötätuntoa ja apua Nigeriassa sijaitsevasta Open Doorsin traumakeskuksesta. Sinne tuli myös sisaremme Ijanada murtuneena ja ahdistuneena.

Ijanada mukaan Jumala auttoi häntä traumakeskuksen yksittäisten työntekijöiden ja sielunhoitajien avulla.

Kun Ijanada oli 14-vuotias, Boko Haram sieppasi hänet hänen kotoaan ja pakotti hänet naimisiin yhden taistelijansa kanssa. 16-vuotiaana hän sai poikalapsen. Odottaessaan toista lasta hänen onnistui paeta lähes neljä vuotta kestäneen vankeuden jälkeen.

Ijanada kertoo, kuinka Jumala auttoi häntä traumakeskuksen yksittäisten työntekijöiden ja sielunhoitajien avulla vapautumaan kärsimystensä aiheuttamasta tuskasta: ”Sain siellä uuden elämän”, hän toteaa. ”He rohkaisivat meitä ja opettivat, miten voi antaa sydämestään anteeksi ja päästä vapaaksi katkeruudesta.”

Se, että pyydämme toisilta apua ja uskallamme avata heille sisimpämme, voi muuttaa elämämme suunnan.

Hymyilevä nainen istuu sinisellä viltillä kahden pikkulapsen kanssa.
Ijanada on oppinut käsittelemään traumaattisia kokemuksiaan ja olemaan haavoittuvainen muiden edessä. Katkeruudesta vapautuminen voi tuntua siltä, että saa uuden elämän.

Jumala on kanssamme kärsimyksessä

Tämä tosiasia voi tuntua itsestään selvältä, mutta mietitään, kenestä on oikeasti kyse: maailmankaikkeuden Luoja – kaikkitietävä, kaikkivaltias Jumala, jonka nimi kohoaa yli kaikkien nimien – on kanssamme silloin kun kärsimme. Tämä on hyvä pitää mielessä!

33-vuotias pastori Jean* on nähnyt ja kokenut Kongon demokraattisessa tasavallassa enemmän murhenäytelmiä kuin moni meistä koko elinaikanaan. Hän muistaa elävästi, kuinka ääriterroristit hyökkäsivät kylään, jossa hän oli pastorina. He tappoivat 15 ihmistä, joista kuusi oli hänen seurakuntalaisiaan.

Kerron usein seurakuntalaisille, että vaikka meitä vainotaan, kerran kaikki kyyneleemme pyyhitään.

Pastori Jean*

Pastori Jean tietää, että Jumala on hänen kanssaan kärsimyksen keskellä. ”Raamattu kehottaa meitä olemaan pelkäämättä, koska Jumala on kanssamme”, hän sanoo.

”Se lohduttaa minua. Kerron usein seurakuntalaisille, että vaikka meitä vainotaan, kerran kaikki kyyneleemme pyyhitään. Se, että tiedämme Jumalan olevan kanssamme kärsimyksissä tänään, antaa meille toivoa huomiseen.”

Jeesus vakuuttaa, että Hän on jo voittanut sodan. Silti Hän rohkaisee meitä tämänpäiväisissä taisteluissamme Sanansa, läsnäolonsa ja lähellämme elävien muiden uskovien kautta – mutta myös kaikkien afrikkalaisten kristittyjen kautta.

Kuten sisaremme ja veljemme Nigeriassa, Burkina Fasossa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa todistavat meille, Pelastajamme on kanssamme silloin kun kärsimme.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä