Uutiset
24.10.2023

Ex-muslimi Worke kantaa arpia uskonsa vuoksi – ”Kristus pitää minut liikkeellä”

Etiopiassa syntynyt Worke* on kävellyt läpi tulen ja selvinnyt toiselle puolelle, mutta ei vahingoittumattomana. Hän todistaa silti Jumalan uskollisuudesta. Arvet Worken kasvoissa sekä kehossa ovat päivittäinen, tuskallinen muistutus siitä, kuinka korkea hinta voi olla kristityksi kääntyville Itä-Afrikassa.

Itä-Afrikka on koti luomakunnan henkeäsalpaavimmalle luonnonkauneudelle ja samalla elämän ankarimmille todellisuuksille. Huolimatta kaikesta Itä-Afrikan kovuudesta, on se myös koti eräille ystävällisimmistä afrikkalaisista, kuten Worke Temesgenille*, muslimitaustaiselle kristitylle.

Kutsuttu seuraamaan Kristusta

Kuten lukuisat afrikkalaiset lapset, Worke ei kasvanut suojassa elämän katkerilta todellisuuksilta.

”Synnyin Etiopiassa. Lapsuuteni oli äärimmäisen vaikea. Joka aamu ennen kouluun menoa minun piti hoitaa eläimemme. Sitten yhdeltä iltapäivällä kävelin 10 kilometrin matkan kouluun. Perheeni oli hyvin köyhä”, hän kertoo.

”Muutaman vuoden jälkeen lopetin koulunkäynnin, koska niin pitkän matkan käveleminen tyhjällä vatsalla oli liian vaikeaa. Joskus jopa pyörtyilin.”

Myöhään illalla, kun vanhempani nukkuivat, hiivin ulos ystäväni kanssa. Menimme kirkkoon ja kuuntelimme saarnaa.

Worke Temesgen*

Paikallinen seurakunta julisti evankeliumia Worken ollessa lapsi. Worken vanhemmat olivat muslimeja, ja vaikka he eivät olleetkaan kovin hengellisiä, oli Workelle suuri riski käydä kirkossa tai tavata muita uskovia.

”Myöhään illalla, kun vanhempani nukkuivat, hiivin ulos ystäväni kanssa. Menimme kirkkoon ja kuuntelimme saarnaa. Joskus sunnuntaisin oli konferensseja, joihin kokoontui ihmisiä eri puolilta.”

Hunnutettu nainen istuu lukemassa Raamattua ulkona.
 ”Kotini lähellä oli kirkko, jossa kuulin Jeesus Kristuksesta”, Worke kertoo lapsuudestaan Etiopiassa.

”Päätin seurata Kristusta”

Worken saavuttaessa sopivan iän solmiakseen avioliiton, hänet annettiin muslimitaustaiselle miehelle ja he muuttivat toiseen maahan. Mutta Jeesuksen kutsu seurata häntä pysyi hänen kanssaan, minne ikinä hän menikin.

”Kuulemani Jumalan sanat kutsuivat minua, huolimatta siitä, että olin naimisissa. Mieheni kuoltua päätin seurata Kristusta. Puhuin tästä naapureilleni, ja aloin käydä heidän kanssaan kirkossa. Mutta silloin mieheni suku sai tietää, että olin alkanut käydä kirkossa ja kääntynyt kristityksi.”

Kuultuaan Worken kääntymyksestä, hänen edesmenneen miehensä sukulaiset raivostuivat. Veljet veivät heiltä kaiken – sängyn, kaupan sekä hänen miehensä henkilötodistuksen.

”Meidät ajettiin pois kotoamme. Joten otin lapseni ja lähdin. He kutsuivat minua arvottomaksi, vääräuskoiseksi. He sanoivat, ettei kukaan rakastanut minua ja minulla ei ollut paikkaa, minne mennä”, hän muistelee.

Hunnutettu nainen tiilitalon vieressä
Huolehtiessani liikaa, luen Raamattuani. Jobin tarina auttaa minua selviytymään kärsimyksistäni”, Worke kertoo.

Kävellen läpi tulen

Elättääkseen lapsensa Worke alkoi myydä tavaroita kaduilla. Huolimatta päivittäisistä haasteista hänen pieni perheensä pystyi elättämään itsensä. Kiitos tästä kuuluu myös alueen kristittyjen avulle.

Muslimiyhteisö kuitenkin vihasi Workea. Vuonna 2016 häneen kohdistui hyökkäys, jossa hänen poikansa kuoli ja hän itse lähes menehtyi.

”He tunkeutuivat kotiini ja levittivät polttoainetta ympäriinsä. En ymmärtänyt sitä. Tultuani kotiin, aloin valmistaa illallista lapsenlapselleni. Kun sytytin tulitikun keittiön liettä varten, käteni syttyivät tuleen.

”Yritin poistaa huiviani, mutta hiukseni syttyivät tuleen. En tiedä mitä sen jälkeen tapahtui. Tyttäreni sekä minulle tuntemattomat ihmiset veivät minut sairaalaan.”

Eräänä päivänä hän kuitenkin heräsi nähtyään Jeesuksen unessa.

Worke sai kolmannen asteen palovammoja ympäri kehoaan ja oli kolme kuukautta tajuttomana tehohoidossa. Hyökkäyksen jäljiltä hänen toinen kätensä sekä hänen kasvonsa jäivät vakavasti vahingoittuneiksi.

Eräänä päivänä hän kuitenkin heräsi nähtyään Jeesuksen unessa: ”Hän sanoi: ‘Nouse, Worke’”. Se hämmästytti lääkäreitä.

Vaikka Worke onkin toipunut, hänellä on kivuliaita arpia kasvoissaan ja ympäri kehoa.

”Tapahtuma on vaikuttanut minuun erittäin paljon. Taistelen muistinmenetyksen kanssa, unohdan jatkuvasti asioita. Käytän apuna lääkkeitä. Luotan siihen, että Jumala auttaa minua selviämään tästä.”

Ihmisiä rukoilemassa polvillaan piirissä ulkona
Itä-Afrikassa tuhannet kristityt kärsivät väkivaltaisesta vainosta – erityisesti he, jotka ovat kääntyneet muslimitaustasta.

”Hän pitää minut liikkeellä”

Worken todistus juurtuu vahvaan uskoon, joka auttoi hänet kulkemaan tulen läpi.

Puhuessaan suhteestaan Kristukseen, Worke sanoo: ”Hän rohkaisee ja vahvistaa minua. Hän pitää minut liikkeellä kaikista haasteista huolimatta. Olen kiitollinen Jumalalle, koska Hän on auttanut minua. Tulen elämään Hänen käskyjensä ja lupaustensa mukaisesti.”

Jumala on hämmästyttävä. Se, että olen elossa, on ihme.

Worke Temesgen*

Worke on elävä esimerkki tästä todellisuudesta. Mutta myös todistus Jumalan toivosta, rakkaudesta ja pelastuksesta. Paikallisten yhteistyökumppaneidemme avulla Open Doors on voinut olla Worken tukena. Olemme auttaneet häntä maksamaan sairaalakuluja sekä hankkimaan perustarpeita. Lisäksi olemme auttaneet häntä oman liiketoiminnan käynnistämisessä.

”Jumala on hämmästyttävä. Se, että olen elossa, on ihme. Olisin voinut olla jo kuollut, mutta Kristus ja te olette auttaneet minua. Te sekä muut kristityt olette auttaneet minua niin, ettei minun tarvitse palata Islamin uskoon selviytyäkseni. Pidän kiinni Kristuksesta.

Worken usko on testattu tulessa (1. Piet. 1:7), tehden siitä kestävän ja kallisarvoisemman kuin kulta. Nyt hän haluaa todistaa Hänen uskollisuudestaan.

”Haluaisin kertoa ihmisille evankeliumin ja miten Jeesus auttoi minua kohdatessani vaikeita tilanteita. Mieheni ja poikani kuolivat, mutta löysin rauhan Herrassa.”

*Nimi on muutettu turvallisuussyistä.