Uutiset
17.10.2023

Yliopisto-opiskelijan salainen usko: miltä Brunein kristittyjen ”normaali” arki näyttää?

Brunein kristityistä ei usein kuule. Tämän Kaakkois-Aasiassa sijaitsevan maan noin 445 000 asukkaasta vain 12 prosenttia on kristittyjä. Moni uskova kokee äärimmäisen vaikeaksi elää avoimesti kristittynä, sillä se saattaa heidät helposti tarkkailun alaisiksi.

Erottumisen tuomat riskit koskevat erityisesti nuoria yliopistojen kaltaisissa paikoissa. Tässä muslimimaassa kristityt opiskelijat ovat joskus koulunsa ainoat uskovat. Moni kokee vaikeaksi tutustua islaminuskoisiin ikätovereihinsa ellei mukaudu heidän tapoihinsa ja elämäntyyliinsä. 

Lina* tarjoaa meille harvinaisen välähdyksen siitä, miltä näyttää ja tuntuu olla nuori, Jeesukseen uskova ylipisto-opiskelija Bruneissa. Samalla selviää, miksi on niin tärkeää rukoilla yhdessä Brunein sisariemme ja veljiemme kanssa.

”Jätä se kirja kotiin”

Lina muistaa, kuinka peloissaan oli ystäviensä ahdistaessa hänet nurkkaan ja huutaessa hänelle. Hän oli opiskeluaikana asumassaan hostellissa, kun ystävät lähestyivät häntä silminnähden vihaisina. Kaikki johtui kirjasta, joka Linalla oli kädessään.

”He kysyivät, miksi toin Raamatun kouluun,” Lina kertoo. ”He olivat ystäviäni. Olin todella peloissani. Pelkäsin loukkaavani heitä, pelkäsin tekeväni virheen. En ollut koskaan aikaisemmin nähnyt heitä niin vihaisina.”

On yksinkertaisesti liian vaarallista kuljettaa mukana fyysistä Raamattua.

Lina*

Lina kasvoi kristityssä kodissa Bruneissa. Ennen muuttoaan opiskelemaan yliopistossa hän ei koskaan ajatellut, että voisi loukata ikätovereitaan olemalla kristitty.

Yhteistyökumppanimme tapasivat hänet ensimmäisen kerran nuortenleirillä, jonka he pitivät auttaakseen Brunein nuoria kristittyjä kasvamaan, kypsymään ja pysymään lujina uskossaan. 

Paikalliskumppaniemme mukaan muutamien viime vuosien aikana yhä useampi nuori on valinnut seurata Jeesusta. Heitä eivät ole estäneet edes ikätoverien peräänantamattomat päivittäiset vaatimukset hylätä usko Jeesukseen.

Teini-ikäisiä tyttöjä ja poikia istumassa ulkona raamattutyöskentelyn aikana.
Kristittyjä nuoria OD:n paikalliskumppanien leirillä Bruneissa vuonna 2022.

Linan salainen usko

Lina on kiitollinen mahdollisuudesta jakaa tarinansa. Hän toivoo sen auttavan kristittyjä kaikkialla maailmassa ymmärtämään, millaista on elää kristittynä Bruneissa ja millaista painetta kristityt päivittäin kokevat uskolleen vihamielisen kulttuurin keskellä.

Bruneissa on rikos olla kristitty. Siellä on kyllä kirkkoja, joiden seinien sisällä uskovat voivat osallistua monenlaiseen kristilliseen toimintaan. Lisääntyvä šarian eli islamilaisen lain soveltaminen joka koskee sekä muslimeja että ei-muslimeja tähtää kuitenkin siihen, että Bruneista tulisi täysin islamilainen maa.

Linan ja Brunein muiden kristittyjen opiskelijoiden taas on pakko salata, keitä he ovat, ja etsiä kätkettyjä tapoja harjoittaa uskontoaan.

Siksi pienen kristityn vähemmistön on yhä vaikeampaa ilmaista uskoaan tai kertoa siitä. On aina mahdollisuus, että uskoviin loukkaannutaan tai heitä syytetään evankeliumin levittämisestä maan muslimeille. Siksi Brunein uskovien on oltava äärimmäisen varovaisia.

Korkeakouluopiskelu on aikaa, jolloin opiskelijat muissa maissa yleensä löytävät itsensä ja opettelevat ilmaisemaan yksilöllistä identiteettiään ja uskoaan aidosti. Linan ja Brunein muiden kristittyjen opiskelijoiden taas on pakko salata, keitä he ovat, ja etsiä kätkettyjä tapoja harjoittaa uskontoaan.

Tyttöjä ringissä rukoushetkessä nuortenleirillä
Tyttöjä nuortenleirin rukous- ja jakamishetkessä Bruneissa vuonna 2022.

Samojen pukeutumissääntöjen alla

Yliopistossa Lina joutuu muiden naispuolisten opiskelijoiden tavoin käyttämään hijabia. Se on yksi säännöistä, joita hänen täytyy noudattaa.

”Kaikkien naisten uskonnostaan riippumatta täytyy pukeutua hijabiin,” Lina selittää. ”Vaikka huonetoverini tietävät minun olevan kristitty, minun on pakko pukeutua samoin kuin he.”

Yliopiston ulkopuolella Lina voi pitää sellaisia vaatteita kuin haluaa, mutta elämä muuttuisi todella vaikeaksi, jos hän valitsisi näyttää erilaiselta kuin muut.

Jos ristiriipukseni nähdään, minua syytetään evankeliumin levittämisestä.

Lina*

”Ikätovereiden taholta tuleva painostus on todellista,” Lina sanoo. ”Niinpä käytän hijabia myös ollessani hostellin ulkopuolella.”

Lina jopa kätkee ristiriipuksensa. ”Jos se nähdään, minua syytetään evankeliumin levittämisestä,” hän sanoo.

Hän lisää, että Raamatut ovat kiellettyjä hostellissa, koska useimmat opiskelijat ovat muslimeja ja tiedekunta on islamilainen.

Raamattusovellus ei kerää katseita

Välttääkseen konflikteja Lina on lopettanut itselleen mieluisten raamatunlauseiden ja saarnojen julkaisemisen sosiaalisessa mediassa. Hän tietää, että se voisi johtaa välirikkoon ystävien kanssa.

Kuten maailman muut yli 360 miljoonaa vainottua kristittyä – jotka kohtaavat päivittäin vähintään vakavaa painostusta, vainoa ja syrjintää uskonsa vuoksi – Lina jatkaa Kristuksen seuraamista vähemmän näkyvin tavoin.

Hän ei enää avaa sylissään olevaa Raamattua vaan käyttää puhelimensa sovellusta lukeakseen Sanaa. Se herättää vähemmän huomiota ja tarjoaa Linalle mahdollisuuden kasvaa uskossaan.

”Kukaan ei voi estää minua katsomasta puhelintani,” Lina sanoo. ”On yksinkertaisesti liian vaarallista kuljettaa mukana fyysistä Raamattua.”

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

Kuuntele podcast