Uutiset
12.12.2022

Joulua odotellessa: Apon elämässä on nyt turvaa ja jalkapalloa

Jina hymyilee katsellessaan 10-vuotiasta Abraham-poikaansa, joka pelaa palloa kirkon pihassa. Poika ei ole nähnyt rauhanajan Syyriaa, mutta hän on saanut oppia tuntemaan Rauhanruhtinaan.

Abraham, lempinimeltään Apo, on aleppolainen poika, joka menetti isänsä yhdeksän vuotta sitten, vain vuoden ikäisenä. Isä joutui työmatkallaan ääriliikkeen sieppaamaksi, koska hän oli kristitty. Hän ei koskaan palannut kotiin. Ruumista ei ole löydetty, mutta Syyrian lain mukaan Jina, Apon äiti, on nyt virallisesti leski.

Apon joulumuistot

Apo käy Al Hayatin koulua Aleppossa ja pärjää hyvin, vaikka ei selvästikään ole paikallaan istuvaa tyyppiä. ”Koulussa pidän eniten liikunnasta”, hän sanoo hymyillen ja ruskeat silmät loistaen. Kun puhumme joulusta, hän tietää, mistä siinä on kysymys: ”Sinä päivänä neitsyt Maria synnytti Jeesuksen.”

Tummatukkainen pikkupoika istuu koulupöydän ääressä toisten oppilaiden keskellä ja kuuntelee opettajaa omissa ajatuksissaan.
Jonain päivänä Apo ehkä oivaltaa, että suurin lahja, minkä hän koskaan voi saada, on Jeesus, jonka Jumala rakkaudessaan lähetti maan päälle.

Apo muistelee viime joulua. ”Menin kirkkoon, ja kun palasin, joulupukki koputti ovelle ja antoi lahjan.”

Muiden maailman lasten tavoin Apo ei muista joulukirkon saarnaa vaan lahjan, jonka hän sai. ”Sain kauko-ohjattavan auton, joka voi kiivetä seiniä pitkin, ja lentokoneen. Joulussa parasta on se, että saa lahjoja.”

”Menimme isoisän ja isoäidin luokse, ja sitten menimme yhdessä äidin kanssa kirkkoon.” Kyseessä on pastori Abdallan johtama protestanttikirkko. Apo pysähtyy hetkeksi: ”Kunpa joulu taas tulisi.” 

Pallopelit mielessä

Sitten siirrytään muihin aiheisiin, jotka ovat Apon mielessä päällimmäisinä. ”Pelaan koripalloa, välillä treenaan valmentajan johdolla, ja sitten pelaamme toisia joukkueita vastaan. Käyn myös uimassa ja pelaan jalkapalloa.”

Hymyilevä tumma pikkupoika ja hänen äitinsä seisovat pienellä kadulla talvivaatteissa.
Jouluna Apo ja Jina koristelevat kotinsa. ”Äidin kanssa laitamme seimiasetelman ja joulukuusen koristeineen esille.”

Kun jalkapallon MM-kisat alkavat, Apo seuraa yhtä pelaajaa erityisesti: ”Rakastan Ranskan ja Paris Saint-Germainen Mbappéa.” Sitten Apo näyttää miten Mbappé teki maalin hiljattain. Eleistä on helppo päätellä, miten Mbappé harhautti maalivahdin ja teki maalin.

Kirkon pihassa pelaavien poikien nauru koskettaa. Kaikki nämä lapset ovat kasvaneet sodan keskellä, eikä rauhanajan Syyria ole heille tuttu. He ovat nähneet ympärillään kauheuksia, jopa omaan perheeseen kohdistuvia, kuten Apo.

Kiitos, Herra Jumala, että lähetit poikasi tällaiseen maailmaan. Kiitos, että tulit myös tällaisia lapsia varten.

Rukoile Apon kaltaisten lasten puolesta, jotka ovat joutuneet menettämään paljon Syyrian sodan takia. Rukoile, että Toivon keskusten työ kantaa hedelmää heidän elämässään. Rukoile, että hekin jonain päivänä ymmärtävät, kuinka syvästi Jumala rakasti tätä maailmaa lähettäessään ainoan Poikansa tähän maailmaan.