Uutiset
17.07.2023

”Jokainen oli tervetullut”: Näin Open Doors auttoi Syyriassa maanjäristysten jälkeen

Kun tuhoisat maanjäristykset iskivät Kaakkois-Turkkiin ja Luoteis-Syyriaan aamuvarhaisella 6. helmikuuta, Samer Tohme oli perheensä kanssa kotonaan Syyrian rannikolla sijaitsevassa Latakian kaupungissa. Perhe pinkaisi asunnosta ulos turvallisimmaksi tietämäänsä paikkaan: omaan kirkkoonsa.

Samer Tohme on seurakunnan maallikkojohtaja Latakiassa, jonka koko alue tuhoutui helmikuun maanjäristyksissä. Alueella jo valmiiksi vallinneet ongelmat vaikeutuivat entisestään.

Samerin seurakunta on jo pitkään ollut Open Doorsin paikallinen kumppaniseurakunta ja Toivon keskus. Se on auttanut Latakian kristittyä yhteisöä tukemalla sen jälleenrakennusprojektia vuosia kestäneen sodan ja ääri-islamistien väkivallan jäljiltä. Toivon keskus tukee jo yli kahtasataa lasta heidän opinnoissaan.

Samerin seurakunnan vakiintunut asema Latakiassa tarkoitti sitä, että seurakunta oli heti järistysten jälkeen valmis toimimaan. Open Doorsin tuki pystyttiin nopeasti suuntaamaan hädässä oleville. Tukijoiden lahjojen ja rukousten avulla pystyttiin välittömästi auttamaan tuhatta perhettä.

Kirkko avoinna kaikille

Samer avasi kirkon ovet kaikille suojaa tarvitseville. Pieni kirkko oli nopeasti tupaten täynnä.

”Jokainen oli tervetullut kirkkoon”, Samer muistelee. ”Sehän on pieni kirkko, sinne mahtuu vain 120 ihmistä, mutta enemmänkin tuli.”

Samer nukkui kirkon lattialla, kunnes sekin tila täyttyi ja hänen oli nukuttava autossaan kirkon portin ulkopuolella.

Ihmiset hämmästelivät, kuinka tämän kokoinen kirkko avustaa ihmisiä katsomusta tai taustaa kysymättä, vastapalvelusta vaatimatta.

Samer Tohme

Joka päivä Samer heräsi aikaisin ollakseen valmiina kirkolla tarjoamassa aamiaista ja päivällistä nälkäisille.

”Haluan kiittää Open Doorsia todella paljon. Apu on ollut todellinen auttava käsi ihmisille, joilta maanjäristys vei kaiken”, Samer sanoo.

”Tavoitimme yli tuhat perhettä Latakiassa. Autoimme heitä kaikin mahdollisin tavoin: tarjosimme ruokaa, terveydenhoitoa, vuokra-asuntoja ja kodin kunnostamista.”

Samer vieraili myös muissa järistyksen uhreille järjestetyissä suojissa, joissa hänellä oli mahdollisuus jakaa 500 ateriaa ja yli 500 peittoa, tyynyä ja patjaa.

Väkijoukko kirkon pihalla ruuanjakopöytien äärellä.
Pyyteetön avustustyö ja hätäapu on puhutellut syyrialaisia myös hengellisesti. Kuvassa Open Doorsin Toivon keskuksen ruuanjakopiste Syyrian Latakiassa helmikuun alussa.

Sana leviää

Samer sanoo nähneensä, kuinka Open Doorsin kumppanien tarjoama apu avasi ovet evankeliumille.

”On aivan ilmeistä, että Herran käsi liikkuu kaupungissamme Latakiassa ja erityisesti kirkossamme”, hän kertoo.

Monet ovat hengellisessä muutoksessa, ja monet alkavat uskoa Herraan Jeesukseen Kristukseen.

Samer Tohme

”Antamanne apu herätti huomiota. Ihmiset hämmästelivät, kuinka tämän kokoinen kirkko avustaa ihmisiä katsomusta tai taustaa kysymättä, vastapalvelusta vaatimatta. He ihmettelivät: ’Miksi nämä ovat niin erilaisia kuin toiset?’”

”Ihmiset tulevat kirkkoon ja kuulevat Jumalan Sanaa. He kuulevat jotain uutta. Monet ovat hengellisessä muutoksessa, ja monet alkavat uskoa Herraan Jeesukseen Kristukseen henkilökohtaisena pelastajanaan ja tietävät nyt, mitä tuo pelastus tarkoittaa.”

Ongelmia riittää

Seurakunnan positiivisesta vaikutuksesta huolimatta Samer kuitenkin varoittaa, että monien Syyrian kristittyjen tilanne on edelleen hyvin vaikea. Pulaa on ruuasta ja terveydenhoidosta sekä vuokra-asunnoista. Moni joutuu asumaan vuokralla yksinkertaisesti siksi, että maanjäristyksissä vaurioituneissa taloissa ei ole turvallista asua.

Tuho myös syvensi Syyrian pahaa talouskriisiä entisestään.

”Olemme keskellä hyvin suurta talouskriisiä. Hinnat ovat käsittämättömiä, ne ylittävät ihmisten maksukyvyn!”, Samer huokaa. 

“Tilanne oli hyvin vaikea maanjäristysten aikana ja niiden jälkeen ja on sitä edelleenkin.”

Mies ja nainen istuvat vierekkäin toppatakeissa kirkon edustalla, taustalla näkyy palmupuu.
Syyrialaiset kristityt Vahe ja Sandra ovat maanjäristyksen selviytyjiä Alepposta. Paikallinen Toivon keskus on asukkaille elintärkeä, sillä kirkosta on tullut monelle uusi koti.

Mitä voisin rukoilla?

Samer pyytää meiltä esirukousta

  • että hän ja hänen seurakuntansa voisivat edelleen palvella ihmisiä hyvin
  • että Herra käyttäisi hänen seurakuntaansa yhä enemmän majakkana, joka levittää hänen sanaansa
  • että Herra vahvistaisi seurakunnan johtajia ja vapaaehtoisia, kun he auttavat Syyrian kristittyjä löytämään henkilökohtaisen suhteen Jeesukseen.

Lopuksi Samer haluaa välittää kiitoksensa Open Doorsin tukijoille:

”Jos ette olisi toimittaneet apuanne tänne, mitä heille olisi tapahtunut – 1 000 perheelle, joita autoimme?” hän kysyy kiitollisena. “Perheet, joita autoimme, kiittävät teitä. Onnistuimme kohottamaan heidän taistelutahtoaan, ainakin vähän.”

Kumppaniseurakunnat, kuten Samerin seurakunta, ovat myös auttaneet traumojen käsittelyssä ja suunnittelevat retriittien järjestämistä kristityille tänä kesänä. Tavoitteena on auttaa lähitulevaisuudessa vähintään 50 000:ta järistyksen kokenutta kristittyä.