Uutiset
04.03.2024

Miksi vuoden 2023 maanjäristys oli syyrialaisperheelle siunaus?

Syyrialaiset kristityt ovat alkaneet kokea toivoa Jeesuksessa, kun tuhoisasta maanjäristyksestä on kulunut vuosi. OD:n tuki maanjäristysalueilla on rakentanut Syyrian kristityille uutta alkua.

Aamuyöllä 6. helmikuuta 2023 massiivinen maanjäristys iski Kaakkois- ja Luoteis-Turkkiin. Rakennuksia romahti, yli 55 000 ihmistä kuoli ja miljoonat joutuivat lähtemään kodeistaan.

Samih ja Maria kuuluvat niihin moniin, jotka menettivät kotinsa järistyksessä. Pariskunta asuu Syyrian Aleppossa, jossa ainakin 3 500 rakennusta vaurioitui ja vaati korjausta.

Kun maanjäristys iski, aviopari oli asunnossaan. He juoksivat alas portaita — tai yrittivät juosta, sillä Maria toipui yhä heidän toisen lapsensa, Ralphin, keisarinleikkauksesta. Tilanteesta järkyttyneenä perhe pääsi pakenemaan kotoaan.

Asukkaita ja avustushenkilökuntaa romahtaneen talon edessä ja pienen teltan luona
Open Doorsin paikalliskumppanit ovat Syyriassa tukeneet taloudellisesti yli 4 000 kristittyä perhettä ja korjanneet lähes 3 000 kotia. Kuva Pohjois-Syyrian Alepposta helmikuulta vajaa viikko ensimmäisen järistyksen jälkeen.

Se oli hirvittävä yö. Kolmentoista sotavuoden aikana emme olleet koskaan kokeneet senkaltaista kauhua, jota koimme tuon puolentoista minuutin aikana”, Maria kertoo.

Kun he kamppailivat päästäkseen alas portaita, he huomasivat, että heidän 2-vuotiaalla pojallaan Eliaksella ei ollut edes takkia.

He alkoivat koputella hätääntyneinä naapureiden oviin ja etsiä keinoja suojella pientä poikaansa hyytävältä kylmyydeltä. Kukaan ei kuitenkaan vastannut. Päästyään kadulle he ymmärsivät, mistä tämä johtui. Kaikki olivat jo ulkona kadulla varautumassa jälkijäristyksiin.

Helmikuussa 2023 kuoli 55 000 ihmistä Turkissa ja Syyriassa sekä miljoonat joutuivat jättämään kotinsa.

Marian kuvaus hirvittävästä yöstä yhdistää lähes kaikkia aleppolaisia. He olivat eläneet 13 vuotta pommitusten, kranaatinheittimien, räjähdysten, talouspakotteiden, ääri-islamilaisten uhan ja taloudellisten vaikeuksien keskellä.

Silti mikään ei ollut lähelläkään sitä kauhua, jota he kokivat silloin.

Jumala käänsi katastrofin hyväksi

Vuotta myöhemmin pariskunta muistelee tuota yötä sekä kaikkea, mitä on tapahtunut sen jälkeen.

Tavallaan se maanjäristys oli siunaus. Aiemmin olimme huolissamme kaikesta: Miten maksamme sairaalamaksut, miten meillä on varaa vaippoihin, kuinka tulemme toimeen? Sitten tuli maanjäristys ja se oli vastaus”, Maria sanoo.

Maria toteaa, että Jumala toimii salaperäisillä tavoilla. Maanjäristys oli toki katastrofi. Ihmisiä kuoli ja moni menetti rakkaitaan, kotejaan ja yrityksiään. Mutta monille kristityille, jotka jäivät henkiin, kriisi kääntyi Marian mukaan siunaukseksi.

Aleppossa oleva perhe koki, kuinka Jumala käänsi hirvittävän tilanteen siunaukseksi.

Ei se silti ollut helppoa. Ensimmäisinä hetkinä maanjäristyksen jälkeen koin, että Jeesus oli kanssani ja hän antoi minulle voimaa. Mutta päivän toisen maanjäristyksen jälkeen aloin epäillä: Miksi Jumala ei pysäytä tätä?

Muutama päivä tapahtuman jälkeen Maria alkoi nähdä, kuinka Jumala voi muuttaa huonoja asioita hyviksi.

Muutos oli elävä todistus hänen lempijakeestaan Raamatusta: “Me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen.” (Room. 8:28)

Marialle ja Samihille heidän pakonsa merkitsi sitä, että erityisesti heidän tilanteessaan heistä pidettiin taloudellisesti huolta. Samih oli työtön ja Maria äitiyslomalla ilman tuloja.

Lahjoituksilla korjattiin taloja

Kamal on Syyrian Latakiassa asuva kristitty, jonka mielestä järistyksen muisteleminen on kauheaa ja surullista.

Heräsin aamulla koko talon täristessä. En pysty kuvailemaan, kuinka kauhistuttavaa se oli. Ainoa, mitä saatoin tehdä, oli rukoilla Jumalaa”, Kamal kertoo.

Kamalin koti oli maanjäristyksen jälkeen edelleen pystyssä, mutta vahingoittuneena. Sitä piti korjata, ennen kuin oli turvallista palata sinne.

Mies tikkailla korjaamassa sisäkattoa vaurioituneessa kodissa
Korjaustöiden lisäksi Open Doors on järjestänyt kesäleirejä ja retriittejä maanjäristyksen koettelemille lapsille ja nuorille sekä perheille. Leirien kautta on palveltu yli 10 000 ihmistä.

Pelkästään Aleppossa yli 7 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa tuona yönä ja pakenemaan kirkkoihin ja luostareihin. Vuoden aikana Open Doorsin paikallinen kumppani on lahjoitusvarojen avulla korjannut Aleppossa 1 450 taloa ja auttanut perheitä palaamaan koteihinsa.

Latakiassa, jossa Kamal asuu, korjattiin lisäksi 464 taloa. Hän on yksi niistä, joita autettiin kodin korjauksessa.

Olemme hyvin kiitollisia kaikille niille, jotka jakoivat kärsimyksemme ja auttoivat meitä jatkamaan ja seisomaan pystyssä”, Kamal sanoo.

Tukea lahjakorteilla ja ruokapaketeilla

OD:n tukijoiden rukousten ja taloudellisen tuen avulla paikallinen seurakunta pystyi auttamaan Mariaa ja Samihia sekä monia muita perheitä. Monet näistä perheistä elivät jo ennen maanjäristystä köyhyysrajan alapuolella ja joutuivat tekemään kahta tai kolmea työtä selvitäkseen.

Marian ja Samihin talo ei vaurioitunut, mutta he saivat OD:n paikalliskumppanien jakaman kertakäyttöisen lahjakortin. OD tuki lahjakorteilla yhteensä 5 038 perhettä.

Lisäksi tuen avulla perheille jaettiin ruokapaketteja sekä annettiin vuokratukea ja apua talveksi säännöllisesti katastrofin jälkeisenä vuonna.

Maanjäristys muutti monen syyrialaisen tilanteen. Tuon 90 sekunnin myötä monet ihmiset löysivät ratkaisun joihinkin ongelmiinsa. Joka puolella maailmaa ihmiset tunsivat heidän tuskansa ja alkoivat lahjoittaa ja rukoilla. Syyrian kristityt tiesivät, etteivät olleet yksin tai unohdettuja!

Mutta he tarvitsevat yhä rukousta. Syyrialla on yhä valtavia ongelmia ja kristityt elävät edelleen vaarassa. Monet syyrialaiset kristityt ovat jo paenneet maasta, ja monet muut haluavat lähteä.

Open Doors on voinut olla tukemassa Syyrialaisten kristittyjen selviämistä, mutta tukea ja rukousta tarvitaan heidän puolestaan edelleen.

Syyrian kirkon tulevaisuus on vaarassa, mutta Open Doors ja kumppanimme ovat sitoutuneet vahvistamaan Jumalan kansaa palvelemaan Syyriassa suolana ja valona.

Rukousaiheita Syyriasta

  • Rukoile, että Jumala auttaisi syyrialaisia kristittyjä näkemään Hänen kätensä toimivan, että he tuntisivat veljiensä ja sisartensa rakkauden vuotavan eri puolilta maailmaa.
  • Rukoile Kamalin ja hänen perheensä puolesta heidän jatkaessa Jeesuksen palvelemista Syyriassa. 
  • Rukoile Samihin ja Marian perheen puolesta, kun he kamppailevat nähdäkseen tulevaisuutensa Syyriassa. 
  • Rukoile, että Jumala antaisi heille viisautta ja voimaa edelleen luottaa Häneen, kun he etsivät tapaa elää Jeesukselle.