Uutiset
13.07.2023

”Yllätyin seurakunnan innosta” – Surabayan pommi-iskun kokenut pastori muistelee

Toukokuun 13. päivänä vuonna 2018 indonesialaisen kaupungin Surabayan seurakunta GPPS joutui terrori-iskun kohteeksi. Kahdeksan henkilöä kuoli ja viisi loukkaantui. Päivä on kirkon historian synkin, ja on vaikuttanut sittemmin sen toimintaan ja turvajärjestelyihin.

Tänä vuonna tästä Indonesiaa ja maailmanlaajuista kirkkoa järkyttäneestä tapahtumasta on kulunut viisi vuotta. Pastori Jonathanin mukaan seurakunta on päässyt tapahtuneen yli ja omistautunut Jumalalle yhä uskollisemmin.

Seurakunta ei luovu uskosta

Pastori Jonathan muistaa selkeästi, mitä pommin räjähtäessä tapahtui. Hän oli juuri lopettelemassa ensimmäistä jumalanpalvelusta ja seisoi saarnastuolin takana, kun kaikki alkoi.

”Kuulin yhtäkkiä valtavan räjähdyksen. Ensin luulin, että sähkömuuntaja oli räjähtänyt, mutta pian huomasin mustaa savua ja punaisia liekkejä pääportilla. Sitten yritin rauhoitella seurakuntalaisia ohjaamalla heitä ulos toisesta ovesta”, pastori Jonathan kertoo.

Uhreja löydettiin makaamasta tieltä, kirkon portailta ja muutamia jopa kirkonpenkkien vierestä.

Pastorin hämmästykseksi seurakunta kuitenkin kokoontui jumalanpalvelukseen heti räjähdystä seuraavalla viikolla.

”Myös vartijamme ja pysäköinninvalvojamme loukkaantuivat.”

Tragedia aiheutti traumoja suurimmalle osalle seurakuntalaisista, mutta etenkin iskun uhreille. Pastori Jonathanin hämmästykseksi seurakunta kuitenkin kokoontui jumalanpalvelukseen heti räjähdystä seuraavalla viikolla. Paikalle tuli noin tuhat ihmistä.

”Yllätyin seurakunnan innosta. Vaikka he kärsivät ja joutuivat kasvotusten vainon kanssa, pommi-isku ei saanut sammutettua heidän haluaan kokoontua yhteen ylistämään Jumalaa. Sen jumalanpalveluksen ilmapiiri oli erilainen. He ylistivät Jumalaa vilpittömästi ja suuremmalla antaumuksella. Itse asiassa osa heistä itki ylistäessään.”

Iskun kohteeksi joutunut seurakunta tänään

GPPS on tehnyt kaiken voitavansa auttaakseen seurakuntalaisia toipumaan traumasta. Kirkkorakennus korjattiin heti, kun se oli mahdollista, ja samalla tehtiin joitain muutoksia. Esimerkiksi seinämaalin väri vaihdettiin.

”Kirkon oven eteen rakennettiin nimikyltillä varustettu muuri, jotta vastaavanlaiset tapahtumat voitaisiin estää jatkossa. Viisi vuotta sitten pommilla varustettu auto yritti ajaa sisään kirkkoon.”

Samaan aikaan kirkko perusti traumaterapiaan erikoistuneen keskuksen auttaakseen uhreja ja heidän omaisiaan toipumaan henkisesti.

Olen huomannut, että iskusta selviytyneet käyvät edelleen kirkossa eivätkä ole lakanneet ylistämästä Jumalaa.

Pastori Jonathan

”Ryhmämme antaa erityistä hoitoa myös kolmelle traumatisoituneelle pyhäkoululaiselle.”

Nykyisin kaikki on palannut normaaliksi, ja kirkon kävijämäärä on korkea.

”Huomaan, että seurakunta pystyy näkemään pommi-iskun ylitse. He ovat päässeet eteenpäin eivätkä välttämättä enää muista sitä. Olen myös huomannut, että iskusta selviytyneet käyvät edelleen kirkossa eivätkä ole lakanneet ylistämästä Jumalaa”, pastori Jonathan sanoo.

Jumala varustaa etukäteen

Pastori Jonathan kiittää Open Doorsin paikallisia yhteistyökumppaneita, jotka valmistivat häntä siihen, mitä viisi vuotta sitten tapahtui. Vuonna 2011, seitsemän vuotta ennen iskua, Open Doors järjesti Vahvana läpi myrskyn -koulutuksen seurakunnanjohtajille ja opiskelijoille.

”Osallistuin koulutukseen ja sain siitä vahvistusta. Sain lisää ymmärrystä Jumalan sanasta ja siitä, kuinka meidän täytyy kyetä seisomaan lujina uskossamme huolimatta siitä, minkälainen kärsimyksen tai vainon myrsky meitä kohtaa.

Tuntuu siltä, että koulutus valmisti minua seitsemän vuotta myöhemmin tapahtuneeseen räjähdykseen. Joten kiitos Open Doors!”

Pastori Jonathan kiittää myös hänen seurakuntansa puolesta rukoillutta Kristuksen ruumista.

”Haluan ilmaista kiitollisuuteni kristityille veljilleni ja sisarilleni, jotka ovat rukoilleet kirkkoni ja seurakuntani puolesta. En voi mitenkään maksaa hyviä tekojanne teille takaisin. Siunatkoon ja palkitkoon Jumala teitä runsaasti.”