Selaa World Watch -listan maita

8. sijalla World Watch -listalla

Jemen

WWL 2019: Sijalla 8, pisteitä 86/100

WWL 2018: Sija 9

WWL 2017: Sija 9
WWL 2016: Sija 11

 

Asukasluku: 28,1 milj. (joitakin tuhansia kristittyjä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja etninen sorto

Vainoavat tahot

Jemenin hallituksen virkamiehet luovat ja ylläpitävät tiukkaa islamistista järjestelmää, joka kohtelee kaikkia kansalaisia muslimeina. Monilla alueilla saudijohtoisen armeijan väliintulo on luonut valtatyhjiön, jonka seurauksena esim. Isis ja al-Qaida ovat laajentaneet operaatioitaan ja tappaneet jemenikristittyjä sekä islamista kääntyneitä ja ulkomaalaisia kristittyjä.

Myös taloudellisista syistä ja kristittyjä kohtaan koetusta vihamielisyydestä johtuvia sieppauksia tapahtuu silloin tällöin.

Muslimitaustaiset kristityt kokevat väkivaltaa ja painostusta sekä sukulaistensa että heimojohtajien taholta. Paikallisia imaameja on syytetty osallisuudesta kristittyihin kohdistuneisiin hyökkäyksiin.

Vainojen ilmeneminen

Kristityt, kuten muutkin jemeniläiset, kärsivät parhaillaan järkyttävästä humanitaarisesta kriisistä. Jemenikristityt kokevat ennennäkemätöntä häirintää ja joutuvat pakenemaan sota-alueelta toiselle jatkuvien ilmaiskujen keskellä. Ruuasta ja juomasta on pulaa. Taustansa takia kristityt ovat muita heikommassa asemassa, sillä hätäapua toimitetaan pääsääntöisesti islamilaisten järjestöjen ja paikallisten moskeijoiden kautta. Tämä uhkaa vakavasti kristittyjen ja muiden uskontojen edustajien selviämistä. Hallituksen virkamiehet pelottavat yhä kristittyjä, vaikka maassa onkin kaoottinen sotatila.

Jemenin kirkko koostuu pääosin muslimitaustaisista kristityistä. Maahan muualta – lähinnä Afrikasta ja Aasiasta – tulleet kristityt ovat pysyneet edelleen maassa, vaikkakin myös osa kristityistä on paennut sotaa. Muualta tulleet kristityt kokevat uhkaa ja syrjintää niin paikallisella kuin kansallisellakin tasolla. Myös radikaalt islamistiset liikkeet harjoittavat suoranaista väkivaltaa näitä kristittyjä kohtaan.

Muslimitaustaiset kristityt joutuvat vieläkin suuremman vainon kohteeksi ja heidän täytyy salata uskonsa. He kokevat vainoa sekä perheen ja sukulaisten että viranomaisten taholta (pidätykset ja kuulustelut). Ääri-islamistiset järjestöt uhkaavat käännynnäisiä kuolemalla, mikäli nämä eivät palaa islaminuskoon. Muslimitaustaisten kristittyjen yhteisöt kuitenkin kasvavat sodan aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Jemen

Rukoillaan, että Jeesuksen omat olisivat valmiita ja varustautuneita rakentamaan maata uudelleen, kun sota päättyy. Pyydetään...

Jemen

Jemenissä 22 milj. ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Rukoillaan nälänhädästä kärsivien ja erityisesti lasten puolesta....

Jemen

Tarvitsemme rukousta lasten puolesta Jemenin kouluissa. Rukoillaan, että lapset luottavat Jumalaan ja että Hän antaa...

Jemen

Rukoillaan Rahan* puolesta, joka on hiljattain menettänyt miehensä sodassa. Rukoillaan ikuisen elämän toivon suomaa lohdutusta...

Jemen

Rukoillaan, että Jumala veisi loppuun työnsä Sachin* perheessä, joka on saanut ottaa vastaan pelastuksen. Rukoillaan,...