Libya
4
Miksi maassa vainotaan kristittyjä?
Libyassa Jeesuksen seuraaminen on äärimmäisen vaarallista kaikille kristityille – myös niille, jotka ovat ulkomaalaisia tai muslimitaustaisia. Islamista luopuneita kristittyjä painostavat voimakkaimmin ja väkivaltaisimmin heidän perheensä ja yhteisönsä. Ne yrittävät saada heidät kieltämään uskonsa. Muista Afrikan maista tulleet kristityt joutuvat islamististen ja rikollisten ääriryhmien kohteiksi. Kristittyjä on siepattu ja äärimmäisissä tapauksissa murhattu raa´asti. Saharan eteläpuolisen alueen kristityt voivat joutua myös äärimuslimien häirinnän ja uhkailun kohteiksi.
Avoimesti uskoaan ilmaisevat tai siitä kertovat kristityt ovat vaarassa joutua pidätetyiksi ja väkivallan kohteeksi. Lain ja järjestyksen noudattamista valvovan keskushallinnon puuttuminen tekee tilanteesta entistäkin epävarmemman.
Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?
Millaista maassa on elää kristittynä?
Kristityt ovat suurimmassa vaarassa radikaalien islamistimilitanttien aktiivialueilla. Sirten kaupungin lähialueet ovat pahamaineisia eri ryhmien kuten Isisin aktiivisuuden vuoksi. Ulkomaiset kristityt välttävät matkustamista erityisesti niillä alueilla, joilla militanteilla saattaa olla tarkastuspisteitä. Nykyisin lakkautettu Islamin aamunkoitto -ryhmittymä hallitsee alueita pääkaupungin Tripolin ympärillä ja osia itse kaupungista. Idässä radikaalit ryhmät ovat läsnä Bengasin kaupungissa.
Ulkomaille pyrkivät kristityt siirtolaiset yrittävät päästä Eurooppaan. Pidätetyt päätyvät usein Tripolin lähistöllä sijaitseviin ylikuormittuneisiin pidätyskeskuksiin. Jotkut päätyvät jo ennen pidätetyksi joutumista rikollisille viranomaisille tai ihmiskauppiaille. Sen jälkeen heidät pakotetaan raskaaseen maataloustyöhön tai prostituutioon.
Millaista maassa on elää miehenä?
Libyassa erityisesti kristityiksi tunnistetut miehet kohtaavat vakavaa fyysistä väkivaltaa. He joutuvat myös kestämään kovaa painostusta kääntyä islaminuskoon. Heihin kohdistuu muun muassa pakotettu “hadž” eli pyhiinvaellus. Käytäntöä esiintyy myös muualla Pohjois-Afrikassa, ja se toimii uskollisuustestinä. Pyhiinvaelluksen odotetaan johtavan henkilön kääntymykseen.
Muslimitaustaisia kristittyjä voidaan erottaa töistä, he voivat kokea fyysistä tai henkistä väkivaltaa ja tulla karkotetuiksi kotoa. Mies huolehtii yleensä perheen toimeentulosta. Hänen työkykynsä menetys vaikuttaa voimakkaasti koko perheeseen myös henkisesti. Islamista kääntyneet miehet ovat Libyassa suuressa vaarassa. Heidän voi olla mahdotonta tavata muita kristittyjä, ellei heidän koko perheensä ole kääntynyt.
Pakkotyö ja orjuus ovat yleisiä Saharan eteläpuolisen Afrikan miesten keskuudessa. Tämä koskee myös miehiä, jotka pyrkivät siirtolaisiksi Libyaan. Nuoret yksin matkustavat miehet siepataan usein raskaaseen pakkotyöhön tai panttivangeiksi. Perhe joutuu tällöin kotiseudulla henkiseen ja taloudelliseen kärsimykseen ilman heidän tukeaan.
Millaista maassa on elää naisena?
Libyassa kristityt naiset ja miehet kohtaavat samantyyppistä vainoa, mutta naisiin kohdistuva vaino on usein vakavampaa. Naiset ovat perheen tiukassa valvonnassa, mikä vahvistaa kääntyneisiin kohdistuvaa vainoa. Naiset ovat heimoperinteiden ja islamilaisen šaria-lain vuoksi yleensä miestä alemmassa asemassa. Jos naisen epäillään olevan kiinnostunut kristinuskosta, häntä voi uhata kotiaresti, seksuaalinen väkivalta, pakkoavioliitto tai jopa kunniamurha.
Libyan kunniakulttuuri edellyttää naisilta ja tytöiltä vaatimattomuutta. Jos nainen ei täytä normeja, hän tuo perheelleen häpeää. Uskonsa vuoksi seksuaalista väkivaltaa kokeneiden kristittyjen naisten on vaikea saada oikeutta. Viranomaiset haluavat harvoin puuttua asiaan. Perheet eivät kokemansa häpeän vuoksi halua tuoda väkivaltaa julkisuuteen. Tilannetta pahentaa se, että seksuaalista häirintää ja perheväkivaltaa koskeva lainsäädäntö on riittämätöntä.
Saharan eteläpuolisen Afrikan kristityt, jotka pyrkivät Libyan kautta Eurooppaan, ovat hyvin haavoittuvassa asemassa. Erityisesti miessaattajistaan erilleen joutuvat naiset voivat joutua sieppausten, pidätysten, seksiorjuuden ja ihmiskaupan uhreiksi.
Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?
Open Doors toimii Pohjois-Afrikassa paikallisten kumppanien ja kirkkojen kautta. Se tarjoaa johtajuus- ja opetuslapseuskoulutusta, ruoka-apua, oikeusapua, traumahoitoa, Raamattuja ja sielunhoitoa.
Rukoile:
Libya on edelleen erittäin epävakaa maa, jossa kaksi ryhmittymää kamppailee vallasta. Rukoile, ettei tämä jännite kehittyisi lisääntyvää vaaraa aiheuttavaksi sisällissodaksi.
Sotilaalliset ääriryhmät ovat Libyassa vaara kristityille siirtotyöläisille. Rukoile Jumalaa varjelemaan maahan muuttaneita kristittyjä erityisesti alueilla, joilla oikeusvaltion periaatteet eivät toimi.
Libyassa on vain vähän seurakuntia, ja islamista kääntyneiden kristittyjen on harjoitettava uskoaan salassa. Rukoile Jumalan apua, että Hänen omansa löytäisivät yhteyden toistensa kanssa ja pystyisivät kasvamaan uskossaan.
Herra Jeesus, rukoilemme libyalaisen seurakuntaperheemme puolesta. Sinua palvellessaan se joutuu suureen hengenvaaraan ja on vaarassa menettää toimeentulonsa. Näytä salaisille kristityille, että Sinä kuljet heidän kanssaan. Johdata heidän tielleen kristittyjä ja kohtaamisia, jotka rohkaisevat heitä ja tuovat heille toivoa. Rukoilemme Libyaan rauhaa. Auta erityisesti, ettei jännite vallasta kamppailevien ryhmittymien välillä kehittyisi sisällissodaksi. Se vaarantaisi kristittyjä yhä lisää. Pyydämme Sinua suojelemaan siirtotyöläisiä ääriryhmiltä erityisesti alueilla, joilla lakia ei kunnioiteta. Avaa ovet islamista kristinuskoon kääntyneille, jotta he haasteista huolimatta löytäisivät elämää ylläpitävän yhteisön ja pystyisivät kasvamaan uskossaan. Sinun nimessäsi rukoilemme. Aamen.