Uutiset
29.02.2024

Jemenin sisällissota: kristityt elävät pelon vallassa

Vuonna 2014 puhjennut sisällissota on lisännyt kristittyjen vainoa Jemenissä. Myös humanitaarinen kriisi, hintojen nousu, uutispimento ja yhteydenpidon hankaloittaminen tekevät kristittyjen tilanteesta vaikean. Toisaalta konflikti on herättänyt ihmisissä kiinnostusta uskonasioita kohtaan.

Jemenin kansa on kokenut kovia siitä lähtien, kun sisällissota puhkesi vuonna 2014. Nälänhätä, pakolaisuus, kulkutaudit ja valtava humanitaarinen kriisi ovat tässä Lähi-idän maassa jättäneet jälkensä ihmisiin. 

Muiden lailla kristitytkin ovat kärsineet sodan kauhuista. Heille kriisi on kuitenkin heidän uskonsa takia merkinnyt myös lisääntynyttä vainoa, vangitsemisia ja jatkuvaa uhkaa äärimuslimien taholta.

Raunioitunut katunäkymä Jemenistä. Kadulla paljon autoja.
Vuonna 2022 lähes 80 prosenttia jemeniläisistä oli kiireellisen humanitaarisen avun tarpeessa. Tilanne oli erityisen haastava pienemmissä kaupungeissa ja kylissä asuville kristityille. Kuvituskuva.

Jemen on tällä hetkellä World Watch List -vainoraportissa sijalla numero viisi, eli se on yksi maailman vaarallisimmista paikoista kristityille.

Levottomuuksille ei näy loppua lähiaikoina

Rauhanneuvottelujen aikaan viime vuonna oli toiveita siitä, että väkivalta laantuisi tai että ainakin sisällissodan aiheuttama kaaos päättyisi.

Viimeaikaisten tapahtumien perusteella levottomuuksille ei kuitenkaan näytä tulevan loppua. Yhdysvallat ja Iso-Britannia pommittivat hiljattain Jemenissä olevia kohteita sen jälkeen, kun sisällissodassa valtaan pyrkivät huthit olivat hyökänneet Punaisellamerellä kulkeviin laivoihin.

Jemeniläiset joutuvat etsimään netistä tietoa tapahtumista, jotka vaikuttavat maan oloihin. Erityisesti tiedonhakuun käytetään YouTubea tai Facebookia, joita ei ole suljettu.

Jemen on sulkenut lähes kaikki kansainväliset uutissivustot. Siksi jemeniläiset joutuvat etsimään netistä tietoa tapahtumista, jotka vaikuttavat maan oloihin. Erityisesti tiedonhakuun käytetään YouTubea tai Facebookia, joita ei ole suljettu.

Osa jemeniläisistä ei edes tiedä, että maa on uutisotsikoissa. Kriisipesäkkeiden lähellä olevilla saattaa olla hyvinkin erilaisia käsityksiä asioista.

Kristityt ovat ahtaalla monin tavoin

Alueella olevat OD:n kumppanit kyselivät hiljattain Jemenin kristityiltä, kuinka nämä ovat selvinneet kriisin keskellä, ja kuinka heidän puolestaan voisi rukoilla. Osa heistä on todella ahdistuneita. Toisilla on niin paljon ongelmia muutenkin, etteivät he jaksa ottaa selvää tai huolestua äskettäisistä hyökkäyksistä Punaisellamerellä.

”Ihmiset ovat levottomia ja peloissaan nykytilanteen takia. Pommitukset olivat tosi pelottavia. Kaiken lisäksi peruselintarvikkeiden hinnat todennäköisesti nousevat. Elämme kovia aikoja”, kertoo eräs kristitty.

Tilanne on äärimmäisen vaikea näille uskoaan todeksi eläville kristityille tässä maassa, jossa jokapäiväinen elämä on ollut vaarallista jo vuosien ajan.

Miehiä istumassa pienessä huoneessa lattialla ja keskustelemassa
Kristittyjen tilanne Jemenissä on äärimmäisen vaikea. Lisääntyneet turvatoimet ovat hankaloittaneet liikkumista ja rajoittaneet kristittyjen yhteydenpitoa ja tapaamismahdollisuuksia. Levottomuudet nostavat hintoja ja vaikeuttavat peruselintarvikkeiden saamista. Kuvituskuva.

”Lisääntyneet turvatoimet kaikkialla maassa vaikuttavat kristittyihin, erityisesti pääkaupungissa tai muilla huthien asuinalueilla. Hallituksen vallassa olevat kaupungitkin on jo piiritetty”, selittää eräs kristitty.

Hänen mukaansa liikkuminen maassa on hankaloitunut, koska tarkastuspisteitä on lisätty. Se rajoittaa kristittyjen yhteydenpitoa ja tapaamismahdollisuuksia. Alkuvuoden ohjusiskut ovat pelästyttäneet yksittäisiä ihmisiä, erityisesti lasten vanhempia. 

”Aina kun ilmaantuu jokin uusi epävakaus, hinnat nousevat pilviin ja paikallisen valuutan arvo laskee. Peruselintarvikkeita on vaikea saada. Nykytapahtumat pahentavat ennestäänkin paineen alla elävien kristittyjen tilannetta”, hän toteaa.

Jumala toimii Jemenissä

Toisaalta voidaan selvästi todeta, että Pyhä Henki jatkaa työtään Jemenissä. Paikallisen kristityn mukaan ihmiset ovat kiinnostuneita uskonasioista ja ottavat vastaan Jumalan Sanan näinä vaikeina aikoina.

”Nykyisen konfliktin aikana Jumalan työ on edennyt kansan keskellä entistä voimallisemmin”, hän kertoo.

Ihmiset ovat kiinnostuneita uskonasioista ja ottavat vastaan Jumalan Sanan näinä vaikeina aikoina.

Toinen veli haluaa kiittää uskonveljiä ja -sisaria kaikkialla maailmassa siitä, että he muistavat jemeniläiskristittyjä rukouksin. Ne ovat todella tarpeen.

”Uskomme, että Jumala on kanssamme, mutta monet perheet ovat kuitenkin peloissaan ja huolestuneita tällä hetkellä”, eräs kristitty kertoo.

Rukoillaan Jemenin kristittyjen puolesta

  • Rukoile, että Jumala käyttää konfliktia luodakseen uutta Jemenissä.
  • Pyydä Jemenin kristityille viisautta löytää uusia tapoja lähimmäisten palvelemiseksi. Rukoile, että he saisivat uudistua uskossaan ja täyttyä Pyhällä Hengellä.
  • Pyydä Herraa varjelemaan ja suojelemaan heitä sekä ympäröimään heidät rauhallaan ja rakastavalla läsnäolollaan.
  • Rukoile, että he voisivat elää ihmisarvoista elämää, ja että tilanne maassa rauhoittuisi. Jeesuksen seuraaminen on äärimmäisen vaarallista nykytilanteessa.
  • Rukoile Jemenin maanalaisen seurakunnan puolesta, ja pyydä seurakunnalle ja sen johtajille rohkeutta ja kestävyyttä.

Kuuntele podcast