Kuvassa tuhottu Tahiran katolinen kirkko Baghdedassa. Tahira tarkoittaa ”tahraton”.
Qaraqosh, syyrialaisittain tunnettu nimellä Baghdeda, Irakin suurin kristitty kaupunki, on nyt Irakin asevoimien hallussa. World Watch Monitor sai tiedon lähellä aluetta asuvilta lähteiltään. Qaraqoshissa oli arviolta 55 000 asukasta – joista 95% kristittyjä – ennen kuin Isis valtasi kaupungin vuonna 2014.
Kristinuskon vastustaminen lisääntyy
Niiniveä pitkään asuttaneet kristityt eivät kuitenkaan ole aivan vielä tekemässä paluuta – epävarmuus alueen tilasta on perusteltua, vaikka Isisin taistelijat poistuisivatkin. Jo ennen ääriryhmän tuloa oli ympäristö muuttumassa vihamielisemmäksi kristittyjä sekä muita vähemmistöryhmiä kohtaan. Viime vuosikymmeninä Irakissa asuvien kristittyjen määrä on pudonnut puolestatoista miljoonasta noin neljännesmiljoonaan. Heistä puolet elävät maan sisäisinä pakolaisina.
Marraskuussa 2016 Open Doors UK julkaisi raportin jonka mukaan Irakissa toimii radikaaleja Islaminuskoisia ryhmittymiä, joiden tavoite on Irakin uskonnollinen puhdistaminen. Maan parlamentti, joka näennäisesti iloitsee Niiniven alueen ”vapautumisesta ääriryhmän [Isis] hallusta” on vastikään äänestänyt alkoholin valmistamisen, tuonnin ja myynnin kieltämisen puolesta. Äänestyksen tulos perustui siihen, että alkoholin hallussapito tai nauttiminen on perustuslain vastaista siksi, että se on epäislamilaista. Kuitenkin maa virallisesti tunnustaa väestöönsä kuuluvan kristittyjä, jesidejä, shabakeja sekä muita, joiden uskonnollinen tausta ei tällaista kieltoa vaatisi.
Videolla kuullaan kirkonkelloja Bartellan kaupungissa Syyriassa ensi kertaa sitten vuoden 2014. Puolivälissä videota kuvattuna pappeja ja sotilaita rukoilemassa tuhotussa kirkossa Qaraqoshissa. Karamlesissa Mosulista itään sekä Telkeifissä Niinivessä asui niinikään suuri määrä kristittyjä ennen Isisin valtaantuloa. Toivo elää, että Irakin joukot valtaavat kaupungit pian takaisin Isisiltä.
Kotiinpaluu vai uuden etsintä?
Henriette Kats, World Watch Monitorin analyytikko, varoittaa liiasta optimismista:
”Toki on toivottavaa, että Mosulin sekä ympäryskaupunkien asukkaat pääsisivät takaisin koteihinsa, nyt kun Isis joutuu perääntymään. Vaikka monet kristityt odottavat innolla paluuta, useat ovat epäluottavaisia eivätkä usko, että voivat koskaan enää asua turvallisesti Irakissa”.