Uutiset
20.10.2016

Nigeria neuvottelee 83 siepatun tytön vapauttamisesta

>
On kulunut kaksi ja puoli vuotta siitä, kun terroristijärjestö Boko Haram sieppasi 275 koulutyttöä Nigerian Chibokista. Yli 50 heistä pääsi pakenemaan pian vangitsemisensa jälkeen.
>
Nigeria aikoo nyt neuvotella 83 siepatun tytön vapauttamisesta. Tilaisuus koitti hallituksen mediaerityisavustajan, Malam Garba Shehun, mukaan Boko Haramista irtaantuneen ryhmittymän ilmoitettua olevansa halukas neuvottelemaan.
>
Edellisen kerran koulunsa asuntolasta kaapattuja tyttöjä pääsi vankeudesta 12. päivä lokakuuta, jolloin 21 siepattua vapautettiin. Tätä edeltävä vapautuminen tapahtui toukokuussa. Tiettävästi tuolloin Nigerian armeija löysi kaksi terroristijärjestön vankeudesta paennutta tyttöä. Toinen heistä, kristitty Amina Ali Nkeki, pakeni Boko Haramilta yhdessä terroristijärjestöön kuuluvan miehensä sekä heidän yhteisen lapsensa kanssa.
>
Nkeki on pyytänyt tukea miehelleen viitaten siihen, että mies oli pakotettu Boko Haramin taistelijaksi. Nkekin mukaan mies ei ollut kohdellut häntä erityisen huonosti ja että hänellä on tätä ikävä.
>
Nkekin kohtelu vapautumisen jälkeen on herättänyt keskustelua. Joidenkin mukaan hallitus kohtelee häntä kuin islaminuskoista eikä hänen ole annettu palata perheensä pariin.
>
Nigerian tiedotusministeri Lai Mohammed kommentoi 21 tytön vapauttamista sanoen sen olevan vain ensiaskel kohti kaikkien siepattujen tyttöjen vapauttamista. Hän painottaa myös, että alkavat 83 tytön vapauttamiseksi käytävät neuvottelut ovat herkkäluonteisia ja että maan hallitus on tehnyt salassapitolupauksia joistakin neuvottelujen yksityiskohdista.
>
Lokakuisen 21 tytön vapautumisen on myös epäilty olevan vankienvaihtoa pelkän vapauttamisen sijaan. Uutistoimisto AFP:n paikallisen lähteen mukaan neljä Boko Haramin taistelijaa olisi vapautettu vastineeksi 21 koulutytöstä. Tiedotusministeri Mohammed vastaa tähän, ettei kyse ole ollut vankienvaihdosta, vaan paljon vaatineiden neuvotteluiden tulos. Useimmat vapautuneista tytöistä oli väkivalloin käännytetty Islamiin ja pakkonaitettu vangitsijoidensa toimesta.
>
Jos Nigeria onnistuu neuvotteluissaan ja tavoitellut 83 tyttöä vapautetaan, on terroristijärjestön hallussa yhä yli sata siepattua. Uutistoimisto CNN:n mukaan loput 114 tyttöä olisivat joko kuolleita tai haluttomia palaamaan, koska heidät on naitettu tai taivuteltu radikalisoitumaan.
>
Vapautuneista tytöistä moni on ollut henkisesti ja fyysisesti hauraassa kunnossa. Heidän vanhemmistaan 18 on kuollut stressiperäisiin sairauksiin ja monilla muilla on stressin aikaansaamia terveysongelmia.
>
Lähde:
>
Open Doors World Watch Monitor
>