Uutiset
03.10.2023

Irakilaisia johtajia koulutetaan hyvinvoivien yhteisöjen palvelemiseen

Jeesuksen viimeinen käsky oli ”Menkää ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni”. Tänään näemme sen toteutuvan Pohjois-Irakin kurdialueella Erbilin kristityssä osassa sijaitsevan hotellin konferenssisalissa.

Seitsemäntoista pappia eri kristillisistä kirkoista kokoontuu irakilaisen yhteistyöorganisaatiomme järjestämän johtajuuskoulutuksen toiseen päivään. Heitä koulutetaan entistä paremmiksi johtajiksi omiin yhteisöihinsä.

Teemana yhteisön terve muutos

Oppitunneilla keskeisintä on vuorovaikutus. Osallistujat keskustelevat seuraavasta Raamatun jakeesta (Joh. 13:33-34): ”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne.”

Kyseessä on useita vuosia sitten aloitettu yhdeksän päivän mittainen koulutusohjelma. Kolmesti vuodessa kolmipäiväiseen johtajuuskoulutukseen kokoontuu eri kirkkojen johtajia ja maallikoita, niin miehiä kuin naisia, jotka etsivät omiin yhteisöihinsä sovellettavaa uutta tietoa ja kuulevat muiden kokemuksia.

Olen opiskellut paljon, mutta en tiennyt, että Jeesus oli johtaja ja että hän koulutti lisää johtajia.

Isä Behnam

Kun osallistujat keskustelevat yllä mainitusta jakeesta, he soveltavat aiemmassa istunnossa oppimaansa aihetta kuuntelemisesta.

”Emme kuuntele kunnolla”, yksi heistä sanoo.

”Minä en ainakaan keskeytä vaan kuuntelen, kunnes toinen on puhunut asiansa loppuun”, kommentoi toinen omaa menettelytapaansa.

Tummaan kaapuun pukeutunut munkki hoitaa kasveja puutarhassa
Isä Fadin mukaan yksi kristittyjen kasvun keskeinen haaste on lukutaidottomuus. Isä kuvattuna 600-luvulla perustetussa luostarissaan Niniven tasangolla.

”Kuinka voimme auttaa ihmisiä jäämään?”

Osallistujat vaikuttavat hyvin mietteliäiltä keskustellessaan ja esitellessään näkemyksiään.

”Tiedämme, että palvelutehtävä luo paineita. Tarvitsemme tätä koulutusta niin kauan kun johtajuusmatkamme jatkuu”, lisää isä Ayad.

Hän toimii papin tehtävässä Kirkukin maakunnassa kahdessa seurakunnassa, Saint Josephissa sekä Saint Paulissa. Hän on toiminut johtajana kaksitoista vuotta.

”Poliittiset ja uskonnolliset konfliktit ovat johtaneet väkivaltaan Kirkukissa. Se on ollut meille pitkäaikainen haaste. Miten voimme auttaa seurakuntalaisia jäämään maahamme ja säilyttämään kristillisen identiteettinsä vainojen, väkivallan, räjähdysten, tappamisen ja sieppausten keskellä? Tätä kaikkea olemme todistaneet vuosikaudet Kirkukissa.”

Meidän täytyy muuttua, meidän täytyy muokata älyllinen, moraalinen ja arkinen käyttäytymisemme Kristus-keskeiseksi.

Isä Fadi

Munkki, isä Fadi on Qaraqoshissa sijaitsevan Mar Johanna Al Dailamin luostarin talonmies ja johtaja. Hän on hyvin suorapuheinen.

”Ongelma on, että oman uskontokuntani kasvatusjärjestelmä on vanhentunut ja päivityksen tarpeessa. Meidän täytyy muuttua, meidän täytyy muokata älyllinen, moraalinen ja arkinen käyttäytymisemme Kristus-keskeiseksi.”

Kansa tarvitsee opetusta

Isä Fadi mainitsee ongelmana myös lukutaidottomuuden. Hän naurahtaa ironisesti ja sanoo: ”Ihmiset eivät lue. Emme lue Pyhää Raamattuamme.”

Hän näkee ihmisten noudattavan perinteitä ja tapoja, jotka eivät ole olennaisia kristinuskossa.

”Toimimme kuin nämä tavat olisivat pyhiä, ja uskomme ydin katoaa, joten tarvitsemme kristillistä kasvatusta. Tarvitsemme Lähi-idässä akateemista tietoa sekä ihmisiä, joilla on akateeminen tausta. He eivät puhuttele pelkästään ihmisten tunteita vaan myös mieliä.”

Koulutus auttaa meitä aina palaamaan Jumalaan ja Raamattuun.

Rajaa Gorgees

Mar Qiryaqosin kirkossa Batnayassa käyvä alakoulun opettaja Rajaa Gorgees sanoo, että nykypäivän ihmiset eivät hyväksy ajatusta siitä, että heitä johdetaan.

”Ihmiset kysyvät usein, miksi johdatte meitä, mitä teette puolestamme.”

Hän sanoo, että tämä tekee johtajista usein epävarmoja ja he ajattelevat tekevänsä jotain väärin.

”Koulutus auttaa meitä aina palaamaan Jumalaan ja Raamattuun. Ilman sitä ajaudumme väsymykseen emmekä voi jatkaa.”

Ison tunnelin pää hiekkaisella maalla.
Isis-taistelijat pitivät isä Fadin johtamaa luostaria (Mar Johanna Al Dailam) kolme vuotta hallussaan. Tuona aikana luostarin alle kaivettiin kattava tunneliverkosto.

Kristus keskipisteenä

Koulutus on ”matka hyvinvoivan yhteisön rakentamiseksi”, sanoo isä Ayad. Hän yrittää ohjata seurakuntalaisiaan muuttamaan elämänsä, ”asettamaan Kristuksen keskipisteeksi”.

”Tämä koulutus”, hän sanoo, ”on hyvin myönteinen asia. Se auttaa minua kehittämään taitojani työssäni seurakunnan palvelijana. Se auttaa minua myös harjoittamaan itsehillintääni.”

Kaikki johtajat iloitsevat yhteydestä Jeesuksessa Kristuksessa eri kirkkokunnista tulevien kesken. Isä Jacoub esimerkiksi sanoo pitävänsä ekumeenisista tapaamisista.

Rukoillaan yhdessä, että Irakin johtajat onnistuvat soveltamaan kaikkea oppimaansa omissa seurakunnissaan

Sisar Mayada toteaa osallistujien saaneen ideoita, jotka auttavat heitä johtajina. Hänelle on henkilökohtaisesti suuri asia pystyä palvelemaan Jumalaa paremmin.

Isä Behnam sanoo: ”He tulevat tänne opettamaan meitä, rakentamaan persoonallisuuksiamme. Palvelustyömme jatkamisen kannalta se on verrattavissa polttoaineen lisäämiseen autoon. He tekevät meidät tietoisiksi siitä, miten käyttäytyä johtajina erilaisten ongelmien keskellä.”

Hän jatkaa: ”Tämä koulutus perustuu Jeesukseen Kristukseen, siihen, miten hän johti ja valmisti opetuslapsensa tuleviksi johtajiksi levittämään hyvää sanomaa ja perustamaan seurakuntia. Olen opiskellut paljon, mutta en tiennyt, että Jeesus oli johtaja ja että hän koulutti lisää johtajia.”

Tämän koulutuksen johtajat varustetaan Herramme Jeesuksen Kristuksen opetuksilla. Rukoillaan yhdessä, että he onnistuvat soveltamaan kaikkea oppimaansa omissa seurakunnissaan.