Uutiset
10.02.2018

Boko Haram sytytti kirkkoja tuleen viimeisimmässä hyökkäyksessään Kamerunin pohjoisimpaan maakuntaan

Kun Roumin kylän asukkaat pohjoisimmassa Kamerunissa heräsivät yöllä 15. tammikuuta, he näkivät kahden kirkon ja usean talon palavan ilmiliekeissä. Sytyttäjiksi väitetään Boko Haramin taistelijoita, jotka olivat hyökänneet kylään myöhään yöllä. Neljä ihmistä sai surmansa.

Paikallisen lehden mukaan UEEC:n  (Union des Eglise Evangelique Church) kirkon ja erään katolisen kirkkorakennuksen lisäksi tulipalo tuhosi 93 asumusta, 20 ruokavarastoa ja 11 moottoripyörää. Raportin mukaan samana yönä oli hyökätty myös Roumin lähettyvillä sijaitsevalle UEEC:lle kuuluvalle terveysasemalle. Aiemmin tässä kuussa Nigerian puolelta operoiva Boko Haram hyökkäsi saman alueen toisiinkin kyliin, kuten Mozogoon ja Moskotaan.

”Me kuulemme näistä eivätkä ne jaksa meitä oikein koskettaa. He vain tulevat ja ryöstävät ja lähtevät tiehensä mukanaan meidän omaisuuttamme”, kertoi Moskotan kirkollinen johtaja World Watch Monitorille. ”Yhdessä tällaisessä hyökkäyksessä he veivät mukanaan asukkaille kuuluvia lehmiä. Yritämme paeta heidän tullessaan, mutta joskus vain väsymme juoksemaan hyökkäyksen alta. Minkä me tälle voimme”.

Ne pohjoisimman Kamerunin osat, joilla on yhteinen raja Nigerian kanssa, ovat eniten vahingoittuneet Boko Haramin hyökkäyksistä. Mayo-Tsangan alue, jossa Mozoga ja Moskota sijaitsevat, on eräs ryhmittymien pysyvistä kohteista.

Elokuussa 2017 kuusi sisarusta siepattiin Moskotasta yöllisen Boko Haramin hyökkäyksen yhteydessä. Sen aikana heidän isänsä Adamu Nguda surmattiin ja sisarusten äiti jätettiin yksin täydellisen shokin valtaan. Nguda oli kirkonvanhin Mouldogwassa, ennen kuin perhe joutui pakenemaan ja muutti Moskotaan. Lapset, kolmivuotiaasta 15-vuotiaaseen, onnistuivat pakenemaan vankeudestaan. Eräs järjestyksenvalvojaryhmä  löysi heidät myöhemmin läheltä Nigerian rajaa.

Boko Haram aloitti hyökkäyksensä Kamerunin pohjoisimman maakunnan rajojen yli vuonna 2013. Väkivalta paheni sen jälkeen, kun presidentti Paul Biya vannoi toukokuussa 2014 julistavansa sodan ryhmittymää vastaan. Vastaukseksi jihadistit käynnistivät hyökkäyksen armeijan asemia ja muita kohteita vastaan ja aiheuttivat suurta tuhoa paikalliselle väestölle, eritoten kirkoille.

UNHCR:n mukaan Boko Haramin toiminta Kamerunin pohjoisimmallla alueella on ajanut enemmän kuin 170 000 kamerunilaista pois kodeistaan. Samaan aikaan alue on ottanut vastaan vähintään 73 000 nigerialaista pakolaista, jotka ovat paenneet jihadistien  hyökkäyksiä. Monet heistä ovat kuitenkin viime vuosina palanneet Nigeriaan. Suuri osa pakenemaan joutuneista on kristittyjä.

Huolimatta Nigerian presidentti Muhammadu Buharin väitteistä Boko Haramin kukistumisesta ryhmittymä toteutti BBC:n mukaan vuonna 2017 150 hyökkäystä, enimmäkseen Nigeriassa, mutta myös Kamerunissa, Nigerissa ja Tsadissa. Tämä oli 23 hyökkäystä enemmän kuin vuonna 2016.

Artikkeli ”Boko Haram sytyttää kirkkoja tuleen” ilmestyi ensimmäisenä World Watch Monitorissa.

Lähde: World Watch Monitor